Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οι χώρες όπου το Διαδίκτυο είναι υπό διωγμόν


Οι χώρες όπου το Διαδίκτυο είναι υπό διωγμόν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

(Αναδημοσίευση απο http://www.tovima.gr)

Τη λίστα με τις χώρες -
«εχθρούς του Διαδικτύου» έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF). Πρόκειται για χώρες όπου η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο βρέθηκε υπό διωγμό το 2011. Οι χώρες αυτές είναι: η Μπούρμα, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ. Στις χώρες αυτές ασκείται λογοκρισία και αυστηρός έλεγχος τόσο στο Διαδίκτυο, όσο και στους χρήστες του.
Πάντως εκπρόσωποι της οργάνωσης αναφέρουν ότι οι μέθοδοι λογοκρισίας στο Διαδίκτυο είναι τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές που είναι σχεδόν αδύνατον να σχηματίσει κανείς μια ξεκάθαρη εικόνα. Για τον λόγο αυτόν έχουν συντάξει και μία δεύτερη λίστα χωρών στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ιντερνετικής λογοκρισίας, ανάμεσα στις οποίες συπεμριλαμβάνονται η Αυστραλία, το Μπεχρέιν, η Τουρκία κά

Το 2011 "θα μείνει ως μια χρονιά πρωτοφανούς βίας" σε βάρος των ενεργών πολιτών στο Διαδίκτυο, με το θάνατο πέντε μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 200 συλλήψεις, τονίζει η οργάνωση στην έκθεσή της. "Οι ενεργοί πολίτες του Διαδικτύου ήταν το 2011, στην καρδιά των πολιτικών αλλαγών που επηρέασαν τον αραβικό κόσμο. Προσπάθησαν, στο πλευρό των δημοσιογράφων, να εμποδίσουν τη λογοκρισία, αλλά πλήρωση βαρύ τίμημα", αναφέρεται στην έκθεση.

Συλλήψεις και διώξεις

Σχεδόν 200 συλλήψεις ιστολόγων και ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο αναφέρθηκαν το 2011, δηλαδή μια αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά", σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Σε όλο τον κόσμο "τουλάχιστον 120 ενεργοί πολίτες του διαδικτύου έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα" καταγγέλλει η οργάνωση σύμφωνα με την οποία, "η τυφλή βία" στη Συρία κινδυνεύει  να επιβαρύνει ακόμη τον απολογισμό.


Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, η Google και η RSF θα απομείνουν το βραβείο "RSF του ενεργού πολίτη στο διαδίκτυο", το οποίο   είχε απονεμηθεί το 2011 στον ιστολόγο Astrubal, συνιδρυτή του τυνησιακού ιστολογίου Nawaat.
Στην έκθεσή της του 2012 για τους εχθρούς του διαδικτύου, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι "οι αλλαγές που υπήρξαν στον κατάλογο αντανακλούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελευθερία  της πληροφόρησης στο διαδίκτυο."  
Ωστόσο παράλληλα με τη βία που ασκείται μέσα στις δικτατορίες,  "χώρες που αποκαλούνται δημοκρατικές συνεχίζουν να ενδίδουν στις προκλήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ή να λαμβάνουν μέτρα δυσανάλογα για την προστασία του δικαιώματος του χρήστη".
Ανάμεσα στις χώρες που τελούν υπό επιτήρηση, η Ταϊλάνδη είναι "στην πύλη των εχθρών του διαδικτύου", με τον κίνδυνο της συνέχισης μιας πολιτικής υπέρ του φιλτραρίσματος και της καταδίκης χρηστών του διαδικτύου για έγκλημα εσχάτης προδοσίας. 
Η RSF επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες που ασκούν μια άλλης μορφής λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως το Πακιστάν "που πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο".
Τέλος η οργάνωση δηλώνει ότι μένει επιφυλακτική όσον αφορά την κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης στο διαδίκτυο κυρίως σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, το Τατζικιστάν, παρότι αυτές δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω καταλόγους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...