Εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικοί σταθμοί της επαρχίας, ακόμη και με μεγάλο παρελθόν, έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν
Με τα πιο ζοφερά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης - τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα έντυπα - παράγοντες της αγοράς. Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των διαφημιστικών εσόδων πιέζουν ασφυκτικά τα μέσα ενημέρωσης στην επαρχία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βρίσκονται στο όριο του «λουκέτου», ενώ τα περισσότερα υπολειτουργούν.
Οπως επισημαίνει ο κ. Απόστολος Βουλδής, πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), η φθίνουσα πορεία που καταγράφουν τα μέσα ενημέρωσης στην περιφέρεια έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Η εφημερίδα "Ημέρα" των Πατρών, μια ιστορική εφημερίδα με παρελθόν 60 ετών, η οποία απασχολούσε 60 συνολικά εργαζομένους, ήταν η πρώτη μεγάλη περιφερειακή εφημερίδα που κατέβασε ρολά το 2010» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ακολούθησε η εφημερίδα «Μεσόγειος» στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο κ. Βουλδής τονίζει ότι μία από τις πιο επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης είναι οι απολύσεις του προσωπικού των περιφερειακών ΜΜΕ. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μιλάμε για αποδυνάμωση του προσωπικού κατά 70% σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης» σημειώνει. Ως μικρογραφία της κρίσης ο κ. Βουλδής αναφέρει το παράδειγμα της Πάτρας, στην οποία ως πριν από δύο χρόνια κυκλοφορούσαν επτά ημερήσιες εφημερίδες. «Σήμερα κυκλοφορούν μόνο τέσσερις και από αυτές μόνο η "Πελοπόννησος" και η "Γνώμη" απασχολούν ικανό αριθμό προσωπικού, ενώ οι άλλες δύο λειτουργούν με τέσσερα-πέντε άτομα το πολύ» λέει. «Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι πλέον φαντάσματα του παλαιότερου εαυτού τους» προσθέτει.
Οπως εξηγεί, στην περιοχή της Αχαΐας λειτουργούν σήμερα τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί: το Super B, το Patra TV, το Αchaia Channel και το Tele Time. Οι σταθμοί αυτοί συνολικά διέθεταν περίπου 200 άτομα προσωπικό (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), έχοντας υπερπλήρες ειδησεογραφικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με τοπικές παραγωγές.
Σήμερα το Tele Time έχει αναστείλει το τοπικό πρόγραμμα και αναμεταδίδει - παρανόμως - μόνο παιδικό πρόγραμμα, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις. Τα υπόλοιπα τρία κανάλια έχουν υποτυπωδώς τοπική κάλυψη των γεγονότων. Οταν κάποτε πολυπληθή συνεργεία βρίσκονταν σε κάθε γεγονός, τώρα είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω και μία κάμερα για την κάλυψή τους. «Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν τερματίσει το ενημερωτικό τους πρόγραμμα και αρκούνται σε ατελείωτη μουσική» λέει ο κ. Βουλδής.
Μια ανάλογη εικόνα περιγράφει και ο κ. Ι. Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας (ΕΠΕΚ). «Οι δυσκολίες για τους σταθμούς της περιφέρειας είχαν αρχίσει και πριν από την κρίση. Τα κανάλια της περιφέρειας είχαν αποκλειστεί από την κρατική διαφήμιση, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονταν στις μετρήσεις τηλεθέασης. Παρ' όλο που ο νόμος όριζε ότι ένα ποσοστό της κρατικής διαφήμισης έπρεπε να διοχετεύεται στα περιφερειακά κανάλια, αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Γι' αυτό και ζητάμε να μη γίνονται οι μετρήσεις από ιδωτικές εταιρείες που εκβιάζουν για να σου αποδώσουν υψηλή τηλεθέαση, αλλά από τη στατιστική υπηρεσία» λέει.
Ο κ. Πανταζόπουλος αναφέρει ότι με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης «βρεθήκαμε με σφραγισμένες επιταγές από διαφημιστικές εταιρείες, από τις οποίες δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτε, καθώς αυτές δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία». Η κατάρρευση των διαφημιστικών εσόδων έχει οδηγήσει πολλά κανάλια σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ τα περισσότερα υπολειτουργούν. «Πολλά από αυτά αναγκάζονται να παίζουν αυτά τα τηλεπαιχνίδια για τα οποία το ΕΣΡ επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα» προσθέτει ο κ. Πανταζόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι τα περιφερειακά και τοπικά κανάλια στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 110 και ως πρόσφατα απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζομένους.
Η «ταφόπλακα» των ισολογισμών
Οπως αναφέρουν ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων, η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης εταιρικών ισολογισμών θα είναι η «ταφόπλακα» για πολλές από αυτές. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 4 εκατ. ευρώ δαπανώνται για δημοσιεύσεις σε περιφερειακά έντυπα και για μη υποχρεωτικές καταχωρίσεις.
Η «ταφόπλακα» των ισολογισμών
Οπως αναφέρουν ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων, η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης εταιρικών ισολογισμών θα είναι η «ταφόπλακα» για πολλές από αυτές. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 4 εκατ. ευρώ δαπανώνται για δημοσιεύσεις σε περιφερειακά έντυπα και για μη υποχρεωτικές καταχωρίσεις.
Οπως εξηγεί ο κ. Γρ. Τριανταφυλλόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ), «δεν είναι μόνο η δημοσίευση των ισολογισμών που επιχειρείται αλλά και η κατάργηση των υπολοίπων υποχρεωτικών δημοσιεύσεων όπως οι διαγωνισμοί που προκηρύσσουν οι δήμοι». Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, αν ισχύσει η κατάργηση, θα είναι και η χαριστική βολή για πολλές επαρχιακές εφημερίδες, οι οποίες έχουν δει τα διαφημιστικά τους έσοδα να έχουν μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι με τον εφαρμοστικό νόμο του «Μνημονίου 2» μπαίνει τέλος στη δημοσίευση των ισολογισμών. Στο μνημόνιο προβλέπεται η άμεση κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών εταιρειών. Από άλλη διάταξη για τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) προκύπτει η «χαριστική» περίοδος των έξι μηνών, ως τον Ιούλιο του 2012. Και αυτό γιατί ως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εταιρειών για την ηλεκτρονική ανάρτηση των ισολογισμών τους και των οικονομικών τους στοιχείων στο ΓΕΜΗ. Η μόνη εξαίρεση που δίνει το μνημόνιο είναι η δημοσίευση των εταιρικών στοιχείων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πηγή:Το Βήμα
(parapolitika.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου