Με τη «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από συνολικά 1.500 εργαζόμενους σε Alter και Ελευθεροτυπία», ο Παντελής Καψής, με εμπειρία ως διευθυντής σε Νέα» και το «Βήμα» και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, καλείται ως υπουργός επικρατείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση στα media.
Το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων και η έξοδος στην ανεργία εκατοντάδων εργαζομένων στον κλάδο είναι άμεσος, ενώ τα media παραμένουν χωρίς ρυθμίσεις, με μειούμενη τη διαφημιστική δαπάνη, κυκλοφορίες που διαρκώς συρρικνώνονται και χωρίς διάθεση για την υποστήριξη από τους ιδιοκτήτες. Την ίδια ώρα το καθεστώς των επιστροφών εξακολουθεί να λειτουργεί παρά την κρίση και την κατάρρευση ΜΜΕ και διαφημιστικών εταιρειών, επηρεάζοντας άμεσα τη βιωσιμότητα των Μέσων που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες.
Στην τηλεόραση, επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2012, ο ειδικός φόρος τηλεόρασης (20% ανά διαφήμιση), την ίδια ώρα που οι (προσωρινές) άδειες ραδιοφώνου -τηλεόρασης λήγουν στις 31.12.2011 και δεν φαίνεται η προοπτική της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Τα ιδιωτικά κανάλια έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής ρευστότητας , ενώ το μοναδικό δίκτυο που τη διαθέτει με σχεδόν 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, η ΕΡΤ, αντί να ενισχύσει τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, καλείται, ως «πρόβατο επί σφαγή» προς συρρίκνωση. Ο δεύτερος πυλώνας , η συνδρομητική τηλεόραση, βιώνει τον ανταγωνισμό Forthnet –ΟΤΕ , αλλά και τους πρώτους κραδασμούς από την ύφεση, αφού οι καταναλωτές περιορίζουν διαρκώς τα έξοδα τους. Οι εφημερίδες πλήττονται εις διπλούν. Από τη μία η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία που «ακυρώνει» τις έντυπες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο και από την άλλη, το αναγνωστικό κοινό δείχνει να είναι μην θέλει να αγοράζει εφημερίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου