Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το καυτό φθινόπωρο της αγοράς των media

(αναδημοσίευση από την Ισοτιμία του Σαββάτου)

Η ΘΕΡΜΗ περίοδος για τα media αρχίζει με το τέλος του καλοκαιριού. Σειρά ανοιχτών ζητημάτων, για ορισμένα συγκροτήματα και Μέσα στα όρια της βιωσιμότητας, στριμώχνονται προς αναζήτηση λύσεων, με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου. Η αυλαία, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει σε θεσμικό επίπεδο, καθώς στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση των παρεμβάσεων στην ιδιωτική ραδιοτηλεοπτική αγορά. Στα μετόπισθεν, ωστόσο, της αγοράς των media, κυοφορούνται σημαντικές διεργασίες, που αφορούν τόσο τους κλάδους του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, όσο και τον κόσμο της επικοινωνίας.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα περισσότερα συγκροτήματα Τύπου, όπως επίσης και ο περιοδικός Τύπος, με ανοιχτά τα μέτωπα των εξελίξεων σε ΔΟΛ, Πήγασο και Ελευθεροτυπία.


Ξεκινώντας από την εφημερίδα του Νέου Κόσμου, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λήψη δανείου δεν είναι μακριά. Δάνειο που θα δοθεί με την εγγύηση τραπεζικού fund, με προϋπόθεση την υιοθέτηση ενός ιδιαίτερα αιματηρού businessplan, που προβλέπει την απομάκρυνση 400 τουλάχιστον ατόμων. Σε πρώτη φάση, φημολογείται πως κινδυνεύει με διακοπή εργασιών το τυπογραφείο της εφημερίδας, στο Κορωπί. Και έπονται σκληρές περικοπές, με ενοποίηση του καθημερινού με το κυριακάτικο φύλλο.

Στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου, τηρείται στάση αναμονής. Μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους Σταύρο Ψυχάρη και Βίκτωρα Ρέστη, με τον πρώτο να διατηρεί το μάνατζμεντ του οργανισμού, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί δημοσιογραφικών ενοποιήσεων και αλλαγής ρόλων ανάμεσα στα ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ΔΟΛ. Εξελίξεις αναμένονται και στον «Πήγασο», από τον Σεπτέμβριο, με νέο κύμα απομακρύνσεων και ενοποιήσεων τμημάτων και προσωπικού.

Στον περιοδικό Τύπο ανοιχτό παραμένει το θέμα της «συγχώνευσης» δύο σημαντικών συγκροτημάτων: της ΙΜΑΚΟ και των «Αττικών Εκδόσεων».

Στον ραδιοτηλεοπτικό κλάδο, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Κοινός παρονομαστής των εξελίξεων στη βιομηχανία της τηλεόρασης, είναι η απαίτηση για νέο κύκλο περικοπών στο κόστος λειτουργίας των σταθμών. Στον Alpha, τις αποφάσεις θα λάβουν απευθείας τα στελέχη του RTL group. Στον ΑΝΤ1, ήδη αντιμετωπίζονται προβλήματα λειτουργίας και παραγωγών. Ενώ στο Mega τα φημολογούμενα σενάρια παρουσιάζουν δυσοίωνες εξελίξεις, για την επόμενη μέρα του καναλιού. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι η ραγδαία απώλεια ποσοστών τηλεθέασης, αλλά και διαφημιστικών εσόδων για το Mega, τους τελευταίους μήνες, παρακολουθείται με προσοχή και προβληματισμό και από τα κυβερνητικά στελέχη. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις για τυχόν αλλαγή πολιτικής γραμμής ή και προσώπων, στο δελτίο του Mega, απασχολούν αυτό το διάστημα τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το Alter θα βιώσει το δικό του δράμα περικοπών, υπό τον τίτλο της «σωτηρίας» του, ενώ στο Νέο Φάληρο με ενδιαφέρον αναμένονται οι μετοχικές ανακατατάξεις. Ιδιαίτερα, μετά την ηχηρή αντιπαράθεση μέσω δημοσιευμάτων, ανάμεσα στον κύριο μέτοχο του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο και τον κάτοχο του 20% Βαγγέλη Μαρινάκη: εκτιμάται πως ο δεύτερος θα αποχωρήσει συνολικά από το σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...