Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Υψηλή Ευκρίνεια και ο ρόλος της Πολιτείας


Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας διελκυστίνδας μεταξύ τηλεοπτικών φορέων αναφορικά με τη μετάδοση περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας (HDTV) από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Η ΕΡΤ έχει ήδη μεταδώσει αθλητικό περιεχόμενο (UEFA Champions League, EuroLeague) από το νέο κανάλι της ERT HD που έχει ενταχθεί στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο και δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να προβάλλει και στο άμεσο μέλλον περισσότερο τηλεοπτικό περιεχόμενο σε HD (Διαγωνισμός Eurovision, τελικός UEFA Champions League, αγώνες των Special Olympics).
H Ένωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.) κατηγορεί την ΕΡΤ για καταστρατήγηση του νομικού πλαισίου για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών είχαν έγκαιρα επισημάνει τις ασάφειες και τα κενά της νομοθεσίας ζητώντας την άμεση
ενεργοποίηση της Πολιτείας στην κατεύθυνση της πλήρωσης αυτών των κενών. Είναι φερ’ ειπείν χαρακτηριστικό ότι η ΚΥΑ 21161 του 2008 δεν απαγορεύει τη μετάδοση περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια. Από την άλλη, μόνο η ΕΡΤ σήμερα έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει πρόγραμμα σε υψηλή ευκρίνεια στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Η ΕΡΤ έχοντας δύο ψηφιακά μπουκέτα στη διάθεσή της έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει κανάλια από το ένα μπουκέτο στο άλλο, να συγχωνεύσει κανάλια (τα CINE+ & SPORT+) και, εφαρμόζοντας στατιστική πολυπλεξία, να «χωρέσει» ένα κανάλι υψηλής ευκρίνειας και τρία συμβατικής ευκρίνειας στο ίδιο ψηφιακό μπουκέτο. Το γεγονός αυτό γεννά ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς εάν κάποιο από τα κανάλια που φιλοξενείται στα ψηφιακά μπουκέτα της Digea ήθελε να εκπέμψει το πρόγραμμά του σε HD, τότε θα έπρεπε, εξ αιτίας έλλειψης χωρητικότητας, να σταματήσει τη μετάδοσή του σε συμβατική ευκρίνεια γεγονός που σημαίνει ότι οι τηλεθεατές που δεν θα είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό θα «έχαναν» από τους δέκτες τους το συγκεκριμένο κανάλι.
Στην Ευρώπη θεωρείται (και σωστά) απαραίτητο η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση να
παρέχει κανάλια σε HD, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποθήκευε το μέλλον της, αφού ο τηλεθεατής θα προτιμούσε τη δορυφορική, καλωδιακή ή IPTV τηλεόραση.
Αυτό έγινε αντιληπτό και εκπονήθηκε ειδικός σχεδιασμός σε κεντρικό, δηλαδή κυβερνητικό επίπεδο. Ορισμένα παραδείγματα: στη Γαλλία η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε το 2005 με πρότυπο κωδικοποίησης το MPEG-2. Η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε από τότε ένα από τα μπουκέτα (το R5) να μη διατεθεί για μετάδοση σε MPEG-2 αλλά να αποδοθεί στους εθνικής εμβέλειας σταθμούς υπό την προϋπόθεση ότι θα εξέπεμπαν σε HD (χρησιμοποιώντας MPEG-4). Αυτό έγινε εφικτό τρία χρόνια αργότερα, το 2008, όταν στο R5 εξέπεμψαν τρία κανάλια, ένα δημόσιο (το France 2) και τα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά της χώρας ( τα TF1 & M6). Σήμερα, τα κανάλια στο R5 είναι τέσσερα και καλύπτουν το 85% του πληθυσμού. Στο Ην. Βασίλειο το ζήτημα ήταν πιο σύνθετο διότι, σε αντίθεση με τη Γαλλία, δεν υπήρχε ελεύθερο μπουκέτο που θα «γέμιζε» με HD κανάλια. Η Βρετανική κυβέρνηση επέλεξε το 2008 να «αδειάσει» ένα μπουκέτο από τα κανάλια του (το μπουκέτο Β στο οποίο εξέπεμπαν κανάλια του BBC) και να το διαθέσει στους σταθμούς BBC, ITV & Channel 4 για να μεταδώσουν από ένα κανάλι ο καθένας με πρότυπα MPEG-4 και DVB-T2 (η πρώτη μετάδοση στην Ευρώπη σε DVB-T2). Η ρυθμιστική αρχή OFCOM ανέλαβε να επιβλέψει το όλο εγχείρημα. Εντός του 2010 το μπουκέτο Β εκπέμπει πέντε κανάλια (περισσότερα από τη Γαλλία λόγω μεγαλύτερης ωφέλειας σε χωρητικότητα του DVBT2 αντί του DVB-T) αλλά είναι διαθέσιμο μόνο στο 25% των Βρετανών. Ανάλογες πρακτικές έχουν ακολουθηθεί και στις Σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Σουηδία).
Αποτέλεσμα: σήμερα 13 ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν 35 HD κανάλια στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Εν κατακλείδι, αυτό που προκύπτει είναι ότι η μετάβαση στην υψηλή ευκρίνεια για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι αποτέλεσμα σοβαρού και υπεύθυνου κυβερνητικού σχεδιασμού. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ/ΙΟΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...