Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Οι 9 αλλαγές στους μισθούς και την εργασία του ιδιωτικού τομέα

«Κλειδώνουν» σε λίγη ώρα οι αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπου το υπουργικό συμβούλιο θα επικυρώσει το σχέδιο Κατσέλη για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για ένα «ισορροπημένο» σχέδιο, καθώς δεν πέρασαν στο σύνολό τους οι προτάσεις της κ. Κατσέλη, με αποτέλεσμα να υπερισχύουν οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών, έναντι των κλαδικών, όχι όμως και της ΕΓΣΕΕ που αποτελεί το «πάτωμα» των αμοιβών (740 ευρώ μεικτά).



Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων «ειδικών συνθηκών» είναι δεδομένη και θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου, εφόσον όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση ψηφίσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο. 

Με βάση τις αλλαγές προωθούνται προς ψήφιση τα εξής:

1. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν αν είναι κατώτερες από τις κλαδικές. 

2. Δικαίωμα υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα έχουν οι εργοδότες μόνο στις επιχειρήσεις όπου λειτουργεί σωματείο. Όπου δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο η σύμβαση θα συνάπτεται από ομοιοεπαγγελματικό σωματείο.

3. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 1+1 έτος. Ο νόμος δεν θα προβλέπει ανώτατο όριο στη μείωση των αποδοχών. Μοναδικό κριτήριο είναι το ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

4. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου δεν λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων (αφορά το 80% των επιχειρήσεων όπου εργάζεται το 85% των μισθωτών, δηλαδή 3,8 εκατ. εργαζόμενοι) το εργοδοτικό αίτημα για υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα διαπραγματεύεται η οικεία ομοσπονδία εργαζομένων. 

5. Στη διάρκεια τη σύμβασης θα απαγορεύονται οι απολύσεις και μετά την πάροδο της διετίας αυτομάτως οι μισθοί θα επανέρχονται στο κλαδικό επίπεδο.

6. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα κηρύσσονται υποχρεωτικές. Σε αντιδιαστολή με αυτό τεκμαίρετε ότι οι κλαδικές θα επεκτείνονται από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καλύψουν όλους τους μισθωτούς.

7. Στους ευέλικτα απασχολούμενους (μερική απασχόληση, ωρομίσθιους κ.α) θα υπάρχουν μειώσεις μισθών.  

8. Καταργείται η προσαύξηση (10%) της αμοιβής για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση που καλούνται να εργαστούν επιπλέον ώρες, ενώ αυξάνεται από 6 στους 9 μήνες το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει σύστημα «εκ περιτροπής» εργασίας λόγω μειωμένης δραστηριότητας.  Έτσι, αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συμφωνηθείσα, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη.  Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δεν θα δικαιούται καμία προσαύξηση πέραν της αμοιβής. Ο μερικώς απασχολούμενος θα μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν αυτή η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο. Στο τραπέζι έχει, τεθεί, πάντως και αίτημα να καταργηθεί η προσαύξηση 7,5% για τους απασχολούμενους για λιγότερες των 5 ωρών ημερησίως.

9. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής. Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας. Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες (αντί των 6 που προβλέπει ο ν. Λοβέρδου) στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αντώνης Βασιλόπουλος isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...