Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δίνουν τα ΕΛΤΑ και τον ΟΣΕ σε ξένους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές του ο κ. Παπακωνσταντίνου ερευνά το ενδεχόμενο συνεργασίας και στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

«Ρητό ενδιαφέρον» για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχει εκφράσει μεγάλη ευρωπαϊκή ταχυδρομική εταιρεία, όπως αποκάλυψε μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και αύριο θα συναντηθεί με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.


Ο Ελληνας υπουργός είχε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη επαφές με επενδυτές, τραπεζίτες, αντιπροσώπους εταιρειών ερευνών, ενώ συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε η εταιρεία Medley Advisors, η οποία ασχολείται με πολιτική και γεωπολιτική, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα πετρελαίου, ενέργειας και επικοινωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές του ο κ. Παπακωνσταντίνου ερευνά το ενδεχόμενο συνεργασίας και στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών ερευνά και την περίπτωση πιθανών συνεργασιών για τον τραπεζικό τομέα.
Για το θέμα αυτό είχε «κλείσει» εδώ και μέρες συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της Bank of America, τα οποία του παρέθεσαν δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν και σημαντικοί επενδυτές.
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στη «Wall Street Journal» και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες εντός και εκτός Ευρώπης (Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ώστε αυτές να αναλάβουν μερικώς ή εξ ολοκλήρου κρατικές προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΤΑ.
ΑισιοδοξίαΠαράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011 και πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί παράταση του μηχανισμού στήριξης.
Τόνισε ακόμη ότι ανάμεσα στις δομικές αλλαγές που βρίσκονται καθοδόν είναι και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, «μέσω του οποίου η Αθήνα θα εκχωρήσει σε επιχειρήσεις τη συμμετοχή της σε λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές, ενέργεια, real estate και τυχερά παιχνίδια».
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη συγκέντρωση 3 δισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, στόχο που χαρακτήρισε «μετριοπαθή».
Αναφορικά με τον ΟΣΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η Ελλάδα έχει δεχθεί ενδιαφέρον για εξαγορά μεριδίου ή του μάνατζμεντ των ελληνικών σιδηροδρόμων τόσο απευθείας, όσο και μέσω τραπεζών που αντιπροσωπεύουν αγοραστές.
Σχολιάζοντας τις επαφές με τους Κινέζους αξιωματούχους, υπογράμμισε πως «η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγική επένδυση στην Ευρώπη».
Εμφανίστηκε, εξάλλου, πεπεισμένος ότι η χώρα θα πιάσει τους στόχους που στο πλαίσιο του σχεδίου λιτότητας έχει θέσει για το τέλος του έτους και η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011, σημειώνοντας τις «σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και τις «αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
«Με ουσιαστικά πλεονάσματα και επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα χρειαστεί να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι κατά την εκτίμησή του «οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα και το κατά πόσον αυτό θα γίνει το 2011 ή το 2012 είναι ζητούμενο».

Στήριξη
Παραδέχτηκε τέλος ότι «πηγή ανησυχίας» παραμένει η υστέρηση στα έσοδα και αναγνώρισε πως σε έναν βαθμό διαπιστώνεται «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην ελληνική κοινωνία, υποστηρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει κάποιο χρόνο και έχει τη λαϊκή στήριξη ώστε να προχωρήσει σε «οδυνηρές, αλλά απαραίτητες κινήσεις».

(Αναδημοσίευση απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...