Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πόλεμος Mega-ANT1 με την ΕΡΤ για τα δικαιώματα


Το παρασκήνιο του Champions League και η εισαγγελική δίωξη


Σε εξέλιξη η πιο μεγάλη, αόρατη,  σύγκρουση στην τηλεόραση, μεταξύ  ΕΡΤ και ιδιωτών. Η άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του προεδρεύοντος,  Στέλιου Στεφάνου, του διευθύνοντος συμβούλου, Λάμπη Ταγματάρχη και του διευθυντή του αθλητικού τμήματος,  Άρη Χατζηγεωργίου, για τη συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM για τα δικαιώματα του Champions League, αλλάζει τα δεδομένα. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρήγορης Πεπόνης ζήτησε την άσκηση δίωξης, μή αποδεχόμενος την πρόταση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.  Η διοίκηση της ΕΡΤ από την πλευρά της δίνει συνέντευξη Τύπου την επόμενη Τετάρτη, έχοντας ήδη αποφασίσει να μην καταβάλουν ούτε ευρώ για τη σύμβαση, την τύχη της οποίας θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Η άσκηση  της δίωξης έγινε με βάση τη διαφορά στο τίμημα που συμφώνησε η ΕΡΤ (10,8 εκατ., ευρώ) και στην πρόταση που κατέθεσαν επί της ουσίας οι δύο μεγάλοι προς την ΤΕΑΜ, με το  Mega να κάνει προσφορά των 2 εκατ. ευρώ, ανά έτος και του ΑΝΤ1 ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στη μάχη για τον ελεύθερο αγώνα της Τετάρτης. Η υψηλότερη προσφορά άλλωστε για την Τρίτη που ήταν «κλειστή» μέρα» και τα υπόλοιπα ματς της Τετάρτης ήταν από τη  Forthnet, η οποία με περίπου 12 εκατ. ευρώ κέρδισε τη μάχη από τον ΟΤΕ.


Πως προέκυψε όμως αυτή η διαφορά ΕΡΤ και ιδιωτικών σταθμών ; Η αλήθεια είναι πως το Mega κατέβηκε για να μην κερδίσει το διαγωνισμό. Οι μετέπειτα αναφορές του Ηλία Τσιγκα στους εργαζόμενους για το κόστος του  Champions League την προηγούμενη 3ετία και η  «ανακούφιση» του ισολογισμού από τη  διακοπή του τα επόμενα χρόνια, δείχνουν πως το Mega επί της ουσίας δεν είχε στο σχεδιασμό του το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για την 3ετία 2009-2012 το Mega είχε ήδη δαπανήσει το ποσό των 28,5 εκατ. ευρώ (9,5 εκατ. ευρώ)  πληρώνοντας μόνο για τα δικαιώματα, Με  τις ζημιές  στα  20 εκατ. ευρώ το 2011,  είναι προφανές  πως δεν μπορούσε να αντέξει ένα νέο ανάλογο κόστος.
Ο ΑΝΤ1 κατέθεσε αυξημένη προσφορά σε σχέση με το Mega στα 3,5 εκατ. ευρώ το έτος (10,5 εκατ. ευρώ στην 3ετία) ενώ όλοι γνώριζαν πως ο στόχος που τελικά πέτυχε  ήταν να παραμείνει στο Europa League, με αρχική προσφορά  στα 6,3 εκατ. ευρώ την 3ετία.

Από την  άλλη πλευρά η UEFA είναι εκείνη που αποφασίζει αν θα κάνει ή όχι δεκτή μια προσφορά. Δηλαδή μπορεί να μην πουλήσει τα δικαιώματα αν η προσφορά δεν ήταν ικανοποιητική. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του  Europa League όπου τα δικαιώματα δόθηκαν στον ΑΝΤ1, σε δεύτερο χρόνο. Επί της ουσίας, στο παρασκήνιο της ιστορίας αυτής,  οι δυο μεγάλο ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, στο πεδίο του ανταγωνισμού δεν άντεξαν την ενίσχυση της ΕΡΤ με το Champions League, ενώ εκείνοι, λόγω της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης δεν μπορούσαν να την ακολουθήσουν.

Η ΕΡΤ από την πλευρά της κινήθηκε με στόχο να κερδίσει τα δικαιώματα , με το επιχείρημα πως πρόκειται για υποχρέωση της, έναντι των τηλεθεατών της που τη χρηματοδοτούν μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Η ΕΡΤ με βάση τη θεαματική βελτίωση των οικονομικών της, έχοντας καλύψει το έλλειμμα των προηγουμένων ετών έκρινε πως μπορεί να αντέξει το βάρος. Κι αυτό γιατί πέτυχε μείωση κατά 20% σε σχέση με το τίμημα της προηγούμενης 3ετίας , Τότε η ΕΡΤ, αν και είχε ελλείμματα είχε διαθέσει, αγόρασε τα δικαιώματα   περίπου 39 εκατ. ευρώ  δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ περισσότερα από το Mega που επίσης είχε κερδίσει μέρος των μεταδόσεων. Με την τελευταία της προσφορά μείωσε την απόσταση  στα 7,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ΑΝΤ1 και  στα 8,8 εκατ. ευρώ με το Mega .

Πηγή : http://www.paron.gr/typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...