Το switch off που θα γράψει ιστορία…
Του Αργύρη Νομικού
Από το περιοδικό Digital TV info, τεύχος Μάϊου
Αν κάτι θα γράψει ιστορία στη χώρα μας, αυτή θα είναι σίγουρα η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή TV . Η λέξη χαμός είναι ίσως αρκετά ήπια για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πράσινο φως των επικείμενων αλλαγών άναψε σίγουρα το Μνημόνιο 2, που σαν ξένο αφεντικό πιέζει τους Έλληνες πολιτικούς να παραδώσουν άμεσα το ψηφιακό μέρισμα των UHF, το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στον προϋπολογισμό, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Άσχετοι από θέματαbroadcast, οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν ένα «ναι σε όλα», κάτι που σημαίνει 8 μεταβάσεις το μήνα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τουswitch off την 30ή Ιουνίου του 2013.
Η συνέχεια.. ακόμη πιο εκπληκτική! Όταν η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται τι γίνεται και πόσο σκούρα είναι τα πράγματα, έρχεται με το ελληνικό της δαιμόνιο να τα ξαναβάλει στη θέση τους. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που πρώτα έγινε η μετάβαση και οι συχνότητες που περίσσεψαν αποδόθηκαν στις εταιρίες κινητής ως μέρισμα, στην Ελλάδα πρώτα θα δοθεί το μέρισμα και… μετά θα γίνει η μετάβαση (αν τελικά γίνει…)!
Η συνέχεια είναι γνωστή. Διεξάγεται διαγωνισμός και προσλαμβάνεται επιστημονική ομάδα… ειδικών αποστολών, που θα αναλάβει να μετακινήσει τηλεοπτικούς σταθμούς (αναλογικούς ή ψηφιακούς) και στρατό από την μπάντα του ψηφιακού μερίσματος των 800MHz, κανάλια 60 και άνω, αλλά και να βολέψει το στρατό (που θέλει 4 συχνότητες) με 2-3 συχνότητες στα κανάλια 57-60. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ομάδα αυτή αναλαμβάνει να ρετουσάρει το χάρτη από παλαιότερες… ασυμβατότητες με την ITU (συμφωνία Γενεύης) και να προσθέσει και μερικά βασικά κέντρα ακόμα, που είναι ακόμη αμφίβολο αν καλώς ή κακώς έμειναν έξω (Πάρνηθα, Πήλιο, κλπ).
Κωμικοτραγικές είναι και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το αναλογικό switch off της Αττικής, που ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ 852 της 20ης Μαρτίου.
Τα κανάλια που μέχρι τότε κοίταζαν… προς Κρήτη πλευρά σίγουρα ξαφνιάστηκαν, αρνητικά ή θετικά. Η ΕΡΤ αντιδρά θεωρώντας ότι τοswitch off της Αττικής πλήττει άμεσα τα συμφέροντά της, αφού η μετάβαση θα προκύψει λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αμέσως μετά το Euro 2012, διοργανώσεις που τη φέρνουν στην κορυφή των μετρήσεων θεαματικότητας. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι άδειες του προσωπικού, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το καλοκαίρι στην ελληνική Ραδιοτηλεόραση θα είναι πολύ καυτό! Το παράδοξο βέβαια είναι ότι την απόφαση υπογράφει ο Υπουργός Επικρατείας (με γνωστές και καταγεγραμμένες σχέσεις με γνωστό εκδοτικό όμιλο, ανταγωνιστή της ΕΡΤ), στο υπουργείο του οποίου υπάγεται διοικητικά και η ΕΡΤ.
Η Digea φυσικά σε μια περίοδο που τα κανάλια – μέτοχοί της παίζουν την επανάληψη… της επανάληψης, δεν μπορούσε παρά να συμφωνεί και με το παραπάνω στη μετάβαση της Αττικής. Μέχρι να μπει ο Σεπτέμβρης, που θα ξαναρχίσει το κανονικό πρόγραμμα, οι περισσότεροι θα έχουν προλάβει να προμηθευτούν ψηφιακή TV ή δέκτη. Μιλάμε για 150.000 νοικοκυριά (ήτοι 400.000 τηλεθεατές) του Λεκανοπεδίου που βλέπουν μόνο μέσω Υμηττού, ενώ οι υπόλοιποι έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να στρέψουν την κεραία τους σε Πάρνηθα ή Αίγινα (εφόσον πρόκειται για ατομικές και όχι κεντρικές εγκαταστάσεις).
Εκεί όμως που αντιδρά η Digea… αλλά συμφωνεί η ΕΡΤ, είναι ως προς το αναλογικό switch off το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βλέπετε τα κανάλια της Digea κατεβαίνουν με το νέο πρόγραμμα (σειρές) τους (και αν χάσεις την αρχή της σειράς…), ενώ η ΕΡΤ ξαναπιάνει τα γνωστά της “νούμερα”, αφού οι αθλητικές διοργανώσεις θα έχουν τελειώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το switch off της Θεσσαλονίκης θεωρείται το πιο σκληρό, αφού εκεί δεν υπάρχει η… εναλλακτική της Πάρνηθας και το Φιλίππειο είναι μικρής κάλυψης, με αποτέλεσμα σχεδόν όλος ο πληθυσμός της συμπρωτεύουσας να αναγκαστεί να προμηθευτεί ψηφιακό εξοπλισμό.
Μέσα σε όλα αυτά, ιδιαίτερα θετικό κρίνεται ότι το ΦΕΚ 862 / 20-03-2012 απεγκλωβίζει τα περιφερειακά κανάλια από την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε τετράδες στα ψηφιακά multiplex, με αποτέλεσμα να μπορούν να σχηματίσουν ακόμα και 8άδες, ώστε να επιμεριστεί το κόστος (ουδείς λόγος για ποιότητα). Μην ξεχνάτε ότι άπαξ και τα μεγάλα κανάλια γίνουν ψηφιακά και οι τηλεθεατές διαθέτουν ψηφιακό εξοπλισμό, δύσκολα θα γυρίζουν σε αναλογική λήψη για παρακολούθηση μόνο των ψηφιακών καναλιών. Γι αυτό και η ψηφιακή μετάβαση των περιφερειακών καναλιών αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητά τους.
Μείνετε σε… τροχιά!
Για περισσότερα περί digital εξελίξεων στο site digitaltvinfo.gr/greektv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου