Παρέμβαση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Νέο «όχι» στην άμεση κατάργηση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στον Τύπο ήρθε αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλη Μαΐλλη.
Με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου διμερούς Επιμελητηρίου στην Ελλάδα τόνισε: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος».
Η δήλωση αυτή του κ. Μαΐλλη, με τη σαφή τοποθέτησή του στο καίριο ζήτημα των ισολογισμών, ήρθε να προστεθεί σε ανάλογες θέσεις φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως αυτή του κ. Γ. Γραμματίδη, προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αλλά και την κοινή δήλωση των προέδρων της ΚΕΕΕ του ΕΒΕΑ, της ΕΣΕΕ και του ΕΣΑ για αναίρεση της προωθούμενης ρύθμισης περί κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο ή την εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας.
Διαφάνεια
Οι ίδιοι συνδέουν τη δημοσίευση των ισολογισμών με τη διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που παίζουν οι εφημερίδες στη σωστή ενημέρωση επί των οικονομικών εξελίξεων.
Η δήλωση του κ. Μαΐλλη έχει μια ακόμη σημασία, δεδομένου ότι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, εδώ και πάνω από 85 χρόνια, προωθεί την ανάπτυξη και διεύρυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, έχοντας τις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις - μέλη της.
Υπό την ονομασία DEinternational, τα περίπου 120 διμερή γερμανικά Επιμελητήρια του εξωτερικού προσφέρουν σε 80 χώρες παγκοσμίως εναρμονισμένες υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται σε κοινά υψηλά standards.
Οι σημαντικότερες υπηρεσίες περιλαμβάνουν αντιπροσώπευση γερμανικών εκθέσεων, μελέτες αγοράς, κλαδικές μελέτες, μεσολάβηση εταιρικών συνεργασιών, αναζήτηση εμπορικών διευθύνσεων, νομικά και φορολογικά θέματα, είσπραξη απαιτήσεων, επιστροφή ΦΠΑ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Περιβάλλον, διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων κτλ.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη επισημανθεί από φορείς της αγοράς για το ζήτημα της δημοσιότητας των οικονομικών καταστάσεων, «με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία, είναι σκόπιμη η διατήρηση της διαφάνειας που εξασφαλίζει η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στις εφημερίδες, εφόσον βεβαίως εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε αυτή την υποχρέωση.
Προστίθεται, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκλογίκευσης της διαδικασίας δημοσιοποίησης, μέσω της καθιέρωσης κριτηρίων ως προς τις εφημερίδες, όπου γίνεται η δημοσίευση και μέσω της μείωσης των επάλληλων δημοσιεύσεων, οι οποίες σήμερα ισχύουν.
Διαφύλαξη της εμπιστοσύνης
Τονίζεται, τέλος, ότι, υπό τις συνθήκες της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των συναλλασσόμενων προς τις επιχειρήσεις, πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί. Για το λόγο αυτόν, η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων έχει περισσότερο παρά ποτέ σημασία.
Οι εφημερίδες σήμερα διαδραματίζουν -και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν- ουσιώδη ρόλο στην οικονομική πληροφόρηση. Η κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων σε αυτές θα περιόριζε το ρόλο αυτό.
(http://www.nafteboriki.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου