Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία της Remote Gambling Association για τα Τυχερά Παιχνίδια

Το ελληνικό νομοσχέδιο για τον τζόγο συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση πολλών θεσμών στο εξωτερικό, που υποστηρίζουν ακόμα ότι η φύση του αντιτίθεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες της αγοράς, αλλά και τους νόμους.
Όπως έχουμε ήδη δει, αντιδράσεις για το ελληνικό νομοσχέδιο έχουν υπάρξει τόσο από τη Μάλτα, πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, αλλά και από τη Remote Gambling Association (RGA), που είχε καταγγείλει επίσημα την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας τον ΟΠΑΠ ν' απαντήσει στις κατηγορίες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει, πριν από δέκα και πλέον μέρες, υπέρ της θέσπισης κοινών κανόνων για τον online τζόγο στην Ευρώπη, κίνηση, που χαιρετίστηκε και από την European Gaming and Betting Association (EGBA) και τη Γενική Γραμματέα της, Σιγκρίντ Λινιέ.
Τώρα, RGA και EGBA μαζί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, παραπονούμενες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τη να επιληφθεί του θέματος του νέας ελληνικής νομοθεσίας για τον online τζόγο, που, όπως υποστηρίζουν, δεν συμμορφώνεται με τον Ευρωπαϊκό νόμο.
Οι δύο οργανισμοί καλωσορίζουν το άνοιγμα του διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα, που θα επιτρέψει και σε ξένες εταιρείες να λειτουργήσουν και να διαφημιστούν στη χώρα, αλλά υποστηρίζει ότι
παραμένει υπερβολικά υπέρμαχος του προστατευτισμού, με μεγάλα εμπόδια για να μπει κάποιος στη νέα αγορά, αλλά κι ένα ασφυκτικό φορολογικό σύστημα, που εμποδίζει τη λειτουργία των online εταιρειών.
Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας:
"Η νέα νομοθεσία, που σχεδιάζει ν' ανοίξει την αγορά στον ανταγωνισμό, έχει ήδη δεχτεί κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο αφορά στη σύμπλευσή της με τον Ευρωπαϊκό νόμο, όταν η Ελλάδα είχε καταθέσει το σχέδιο νόμου τον Ιούνιο. Εντούτοις, παρά τα σχόλια της Επιτροπής, ένας αριθμός αδικαιολόγητων ρυθμίσεων παραμένουν στον ψηφισθέντα νόμο. Αυτές οι ρυθμίσεις βάζουν άχρηστα και αδικαιολόγητα οικονομικά εμπόδια στους νέους παρόχους, όπως το ότι τους αναγκάζει να έχουν μόνιμα γραφεία στην Ελλάδα, και να περιορίζουν τις συναλλαγές τους σε ελληνικές τράπεζες. Ο νόμος, επίσης, θέτει ένα υψηλότερο όριο ηλικίας για το online τζόγο σε σύγκριση με τον offline, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις, που υποστηρίζουν αυτό τον περιορισμό.
Επιπλέον, οι EGBA και RGA, που μεταξύ τους εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών παρόχων,ανησυχούν για το νέο φορολογικό σύστημα, που απαιτεί τους παρόχους να πληρώνουν τους φόρους, επί του τζίρου από την ελληνική αγορά αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μέχρι να εκδοθούν οι άδειες. Αυτό είναι ίδιο με αντίτιμο εισόδου στην αγορά, που θα πρέπει να πληρωθεί απ' όλους τους παρόχους, που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να λειτουργήσουν στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει στον ΟΠΑΠ, τον παρόντα μονοπωλιακό πάροχο για offline παιχνίδια, μια επέκταση της άδειάς τους για 10 χρόνια, από το 2020 ως το 2030, σε μια κίνηση αδιαφάνειας και εναντίον του ανταγωνισμού. Ο ΟΠΑΠ, αυτή τη στιγμή, δεν πληρώνει φόρο για τις offline δραστηριότητές του,ενώ οι online πάροχοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν 30% GGR. Αυτή η αδικαιολόγητη διάκριση στη φορολογία έχει ήδη αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (link).
Σύμφωνα με τη Σιγκρίντ Λινιέ, Γενική Γραμματέα της EGBA, "Ο Επίτροπος Μπαρνιέρ πρόσφατα επιβεβαίωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του σοβαρά, αξιολογώντας τη συμμόρφωση των κρατών-μελών και των νομοθεσιών τους για το τζόγο με τον Ευρωπαϊκό νόμο. Εμπιστευόμαστε τον Επίτροπο ότι θα ερευνήσει την αναφορά μας για την Ελλάδα και θα λάβει δράση εναντίον της, καθώς και θ' ασχοληθεί με εκκρεμούσες διαμαρτυρίες."
Ο Κλάιβ Χοκσγουντ, Εκτελεστικός Διευθυντής της RGA πρόσθεσε: "Καλωσορίζουμε το άνοιγμα της ελληνικής online αγοράς παιχνιδιών ως ένα θετικό βήμα. Εντούτοις, είναι πολύ σημαντικό, οποιοδήποτε νέο καθεστώς να είναι δίκαιο και διαφανές και σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ένα καθεστώς είναι κόντρα στις Συμφωνίες, δυστυχώς, τέτοιου είδους καταγγελίες είναι απαραίτητες και αναπόφευκτες. Εμείς, έτσι, απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως θεματοφύλακα, να εφαρμόσει τους κανόνες σε σχέση με τον τζόγο, όπως πρόσφατα ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο." "http://www.24betgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...