Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κινητά και tablets, απειλή για τις σύγχρονες επιχειρήσεις




Η αύξηση της χρήσης φορητών συσκευών νέας τεχνολογίας συνεπάγεται προβλήματα ασφαλείας.

Μερικές ώρες πριν την απογείωση της πτήσης του για τις ΗΠΑ από τη Γερμανία, ο Τζων Μίλερ, επιχειρηματίας, διαπίστωνε ότι δεν μπορούσε να βρει το τηλέφωνό του- πρόβλημα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τον global sales manager μίας μεγάλης εταιρείας του χώρου της βιοτεχνολογίας, όπως η Life-Tech.

«Χρησιμοποιώ το ίδιο τηλέφωνο για προσωπική και για επαγγελματική χρήση…περιέχει τα πιο πολύτιμα και εμπιστευτικά δεδομένα μου, από πληροφορίες για την εταιρεία και τους πελάτες μου μέχρι στοιχεία για τη γυναίκα και τα παιδιά μου» λέει ο ίδιος σχετικά, αναθυμούμενος εκείνη τη μέρα.

«Ο φόβος του να μην έχεις τηλέφωνο ενώ επιστρέφεις σπίτι, να μην έχεις εργαλείο επικοινωνίας για τη δουλειά και του να πρέπει να το αναφέρεις ως χαμένο στο τμήμα ΙΤ ήταν πολύ μεγάλος για να το αποδεχθώ ως απωλεσθέν» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Μίλερ εν τέλει βρήκε το τηλέφωνό του χάρη στο Lookout: μία εφαρμογή η οποία, εκτός από προστασία από ιούς και χάκερ, επιτρέπει εντοπισμό της συσκευής.


Ο εν λόγω επιχειρηματίας και η εταιρεία του στάθηκαν τυχεροί- ωστόσο, πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να χειρίζονται σωστά τις άπειρες φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους.

Το Lookout είναι μόνο μία από τις εφαρμογές που έχουν ως στόχο την προστασία εταιρικών συσκευών και γενικότερα τη μείωση των προβλημάτων ασφαλείας που συνεπάγεται η ευρεία χρήση φορητών συσκευών όπως τα smartphones, τα tablets, τα netbooks κλπ.

Πέραν εφαρμογών που επιτρέπουν τον εντοπισμό τηλεφώνων, υπάρχουν προγράμματα που ανιχνεύουν ύποπτες εφαρμογές και κρυπτογραφούν συνομιλίες. Ενώ παλιότερα το Blackberry, για παράδειγμα, ήταν ένα εργαλείο το οποίο δινόταν σε λίγους «εκλεκτούς», πλέον σχεδόν οι πάντες έχουν πρόσβαση σε κινητά με iOS, Android και άλλα προηγμένα λειτουργικά συστήματα- και είναι θέμα των τμημάτων ΙΤ να βρίσκουν τρόπους να καλύπτουν τα κενά ασφαλείας που συνεπάγεται η απώλειά τους.

Παρά τα αυτονόητα πλεονεκτήματα της αυξημένης χρήσης φορητών ψηφιακών συσκευών, υπάρχουν κίνδυνοι. Σε πρόσφατη συνδιάσκεψη στο Λονδίνο που διοργάνωσε η Sophos με θέμα το mobile security, διαπιστώθηκε πως είναι πολλά τα στελέχη που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας των φορητών συσκευών με την ίδια σημασία που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια του υπολογιστή τους. «Μάλλον επειδή έχουν μάθει ότι μπορούν να βρουν το μπελά τους με το PC, αλλά ότι οι φορητές συσκευές είναι ασφαλείς», ανέφερε ένας εκ των παρευρισκομένων.

Ωστόσο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους προς τις φορητές συσκευές. Τα λειτουργικά συστήματα των κινητών είναι επίσης ευάλωτα σε επιθέσεις από χάκερ- και ούτε το iOS της Apple ούτε το Android της Google μπορούν να εγγυηθούν ασφάλεια. Το κατέβασμα μίας βλαβερής εφαρμογής επίσης είναι πάντα ένας υπαρκτός κίνδυνος- όπως και η πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω ενός επικίνδυνου Wi-Fi hotspot. Επίσης, υπάρχει πάντα ο πολύ «συμβατικός» κίνδυνος του να κλαπεί απλά η φορητή συσκευή: όσο πιο μικρές και ελαφριές είναι, τόσο πιο εύκολο είναι να κλαπούν.

Κάποιες εταιρείες απλά ελπίζουν για το καλύτερο, επαφιόμενες στην αίσθηση ευθύνης των εργαζομένων τους- κάποιες άλλες λαμβάνουν μέτρα όπως η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στις συσκευές των εργαζομένων τους, και το μπλοκάρισμα απωλεσθέντων συσκευών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...