Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

“Δεν μπορεί να απεργεί η ενημέρωση”

Ανακοίνωση Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων


Πως είδε ζωντανά και διαβάζει σήμερα, ο κόσμος τα γεγονότα (ρεπορτάζ στυξ)

Ένα πρωτοφανές θρίλερ παίχθηκε προκειμένου να ανασταλεί η συμμετοχή των δημοσιογράφων στην χθεσινή 24ωρη απεργία και να λειτουργήσει η ενημέρωση. Στις 9 το βράδυ της Τρίτης, γίνεται η πρώτη τηλεφωνική επαφή του πλειοψηφούντος συμβούλου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τσαλαπάτη με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, της ομοσπονδίας των δημοσιογραφικών ενώσεων, που έχει κηρύξει την απεργία .

Του επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ο,τι η Ενημέρωση δεν μπορεί να απεργεί όταν υπάρχουν γεγονότα και θέτει το ζήτημα με αφορμή την είδηση ο,τι το μεσημέρι της Τετάρτης υπάρχει η κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια, τα συλλαλητήρια και η κοινή γνώμη δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι. Ούτε βέβαια με επίκεντρο όλα αυτά, να παιχτούν παιχνίδια και υπόγειες διεργασίες και να επικρατήσει σπέκουλα στην αγορά, το χρηματιστήριο, στην κοινωνία, στους δρόμους.


Από τη στιγμή εκείνη, παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα, αλλά κάποιοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΠΟΕΣΥ στυλώνουν τα πόδια, όπως και όλοι στην ΠΟΣΠΕΡΤ και στις ενώσεις τεχνικών ραδιοφωνίας-τηλεόρασης.

Μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα και παρα τις προσπάθειες από πλευράς ΕΣΗΕΑ, που γινόταν αποδέκτης διαμαρτυριών, προβληματισμών και έντονης δυσφορίας συναδέλφων δεν υπήρξε απόφαση.

Το κουβεντολόι με τις ομοσπονδίες και τυς τεχνικούς συνεχίσθηκε και το πρωί, ώσπου στις 11 ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κάτω από τις πιέσεις και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ανακοίνωσε την αναστολή, από τις 12 το μεσημέρι.

Το καταπληκτικό είναι ότι η ΕΣΗΕΑ, που είχε βγάλει την προηγούμενη ανακοίνωση ότι συμμετέχει στη απεργία της ΠΟΕΣΥ, χωρίς απόφαση αλλά με ανακοίνωση της πλειοψηφίας του απελθόντος ΔΣ, (αφού το νέο δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα), δεν είπε λέξη για την αναστολή της απεργίας.

Απλώς ειδοποιήθηκαν από τον πρώην γραμματέα της, τηλεφωνικά, οι εκπρόσωποι των συντακτών στους χώρους δουλειάς και – αφού είχαν αρχίσει να μεταδίδουν πρόγραμμα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις – στο site της ΕΣΗΕΑ ανέβηκε η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.
Η τρίτη πράξη του έργου παίχτηκε, την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν το δίδυμο Τρίμης-Νταβανέλλος που είναι στην ίδια συνδικαλιστική παράταξη με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ και αντιδρούσαν σφόδρα στην αναστολή, του έδωσαν ….συγχαρητήρια για την διακοπή της απεργίας – προφανώς με εντολή του του Αλαβάνου – για μη βρεθούν κόντρα στο ρεύμα και αφού δεν κατάφεραν να μια ολόκληρη νύχτα να κρατήσουν στο σκοτάδι την ενημέρωση.
Η θέση της ΚΕΔ, της Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης και άλλων μελών του νεοεκλεγέντος συμβουλίου ήταν είναι και παραμένει πως δεν μπορεί να απεργεί η Eνημέρωση όταν τρέχουν γεγονότα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμμετέχουν δημοσιογράφοι σε γενικές απεργίες, επειδή με τον τρόπο αυτό δεν προβάλλονται τα συλλαλητήρια.


Και επειδή στο σκοτάδι γίνονται πολλά……..Η μάλλον όλα…
(typologies.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...