Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Διεθνή ΜΜΕ για την ψηφο εμπιστοσύνης: «Η δικτατορία χωρίς πρόσωπο»

«Η δικτατορία χωρίς πρόσωπο» είναι ο τίτλος που έφερε χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern το οποίο καταπιάνεται με την ελληνική οικονομική κρίση, την ευρωπαϊκή στάση απέναντί της και το ρόλο των τραπεζών στην όλη υπόθεση. Πλήθος ήταν τα δημοσιεύματα και χθες στον Διεθνή Τύπο γύρω από τα ίδια ζητήματα καθώς και με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου










Bild: Δράμα στην Αθήνα – Νίκη για τον Παπανδρέου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης από στην ελληνική βουλή κι έτσι η Ευρώπη παίρνει μια βαθιά ανάσα, ενώ η αξία του ευρώ σημειώνει πτώση. Όμως την Πέμπτη αρχίζει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση: Οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συναντώνται στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόκειται για νίκη σημείων, όσον αφορά στη ψηφοφορία στη βουλή. Μπροστά του υπάρχουν και άλλες δοκιμασίες.
Handelsblatt :Συγκατάθεση και οργή μετά τη νίκη του Παπανδρέου
Παρά τη συγκατάθεση του ελληνικού κοινοβουλίου στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Γιώργου Παπανδρέου, οι διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών συνεχίστηκαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάντως, στις χρηματαγορές η αξία του ευρώ και του χρυσού σημείωσε άνοδο με την είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης.
Süddeutsche Zeitung: Μόνο μία μάχη κερδήθηκε από τον Παπανδρέου
Από τις ίντριγκες της προηγούμενης εβδομάδας, ο Παπανδρέου δεν βγήκε κερδισμένος αλλά χαμένος. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα το νέο πακέτο λιτότητας, και για την επίτευξη πλειοψηφίας ο Παπανδρέου θα έχει περισσότερη αγωνία απ’ ότι είχε το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης. Η πίεση των πολιτών αυξάνεται. Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι με την πολιτική τάξη τους.
Βλέπουν ένα ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος με φτηνό λαϊκισμό αποποιείται των ευθυνών του. Και βλέπουν έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται αδύναμος και αμφιταλαντευόμενος. Ο Παπανδρέου ξόδεψε με την αναποφασιστικότητα του το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του: την προθυμία των Ελλήνων να προβούν σε θυσίες. Γιατί το σοκ και η συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν ως είχαν, αυτά υπήρχαν ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
LE FIGARO: Οι βουλευτές ψηφίζουν υπέρ της εμπιστοσύνης
Στην Ελλάδα, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εμπιστοσύνης. Τώρα, δύο είναι οι κύριες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση: Τη δυσφορία των πολιτών και την κοινωνική ένταση που κλιμακώνεται αφενός και το αποτέλεσμα της ψήφου, την επόμενη εβδομάδα, του δεύτερου σχεδίου λιτότητας, που έχουν επιβάλει ως προϋπόθεση η ΕΕ και το ΔΝΤ αφετέρου.
De Standaard: Ο Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης
Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παρά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διατηρεί μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και δεν μπορεί να ποντάρει στην βοήθεια της συντηρητικής αντιπολίτευσης του Α. Σαμαρά, ο οποίος, παρά τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις, αρνείται να στηρίξει τη συμφωνία με την τρόικα αντιπροτείνοντας επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία μετά το καλοκαίρι, με μοιραίο αποτέλεσμα την διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - μιας κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζεται ως πειστική εναλλακτική επιλογή.
Stuttgarter Zeitung: Το Κοινοβούλιο εμπιστεύεται τον Παπανδρέου
Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκλήθηκε μεγάλη ένταση στο Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα. Αιτία: Η δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο ιδρυτής της οποίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, επανέφερε τη δημοκρατία στη χώρα το 1974 μετά από επτάχρονη δικτατορία, εξέλαβε τη δήλωση αυτή ως προσβολή. Μετά από λίγη ώρα οι βουλευτές επέστρεψαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Die Zeit: Πως οι πολιτικοί στην Αθήνα αρνούνται να βοηθήσουν τη χώρα τους
Δενε ευόδωσε η προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας από πλευράς του έλληνα πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παρά τις έως τώρα προσπάθειες του έλληνα πρωθυπουργού, για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξακολουθούν τα μείζονα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο εξής η ελληνική κυβέρνηση (αποκρατικοποιήσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και τα δημοσιονομικά).
Όσο για το νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν είναι ειδικός επί των Οικονομικών αλλά είναι ένας ισχυρός, χαρισματικός πολιτικός. Παρόλα αυτά, τα εσωκομματικά προβλήματα συνεχίζονται όπως δείχνουν οι εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του κ. Παντελή Οικονόμου τόσο στο θέμα του προγράμματος λιτότητας, όσο και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Πάντως, ερωτήματα εγείρει η αντίθεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στις μεταρρυθμίσεις. Τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός όσο και η χώρα γενικότερα βρίσκονται ενώπιον μίας ιδιαίτερα κρίσιμης φάσης (την οποία δε δείχνουν να αντιλαμβάνονται επαρκώς όλα τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου) και ότι η τύχη της Ελλάδας θα κριθεί στην Αθήνα.
Αν εμφανιστούν τώρα όλο και περισσότερο απελπισία και οργή στην χώρα αντί της συνειδητοποίησης, αυτό θα οφείλεται στο ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ενεργήσει με τον εύκολο τρόπο: έχει κάνει οικονομίες εκεί όπου ήταν πολύ εύκολο, στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους.Όταν ο Παπανδρέου δεν δείχνει την δύναμη και το κουράγιο που αναμένουν σε κατάσταση ανάγκης οι Έλληνες από τον ηγέτη τους, τότε η νίκη της Τετάρτης με την ψήφο εμπιστοσύνης θα αποδειχθεί σύντομα ότι είναι άνευ αξίας.
Stern: Η δικτατορία χωρίς πρόσωπο
Στην καταστροφή χρέους της Ελλάδας η πολιτική έχει χάσει την εξουσία. Σκοτεινοί οίκοι αξιολόγησης κατευθύνουν την ευρω-κρίση – προς το συμφέρον των τραπεζών. Αν δεν σταματήσει η δύναμή τους, θα την πληρώσει μόνον ο φορολογούμενος. Ποιος κυβερνά αλήθεια την Ευρώπη; Όχι οι πολιτικοί, τουλάχιστον όχι στο ευρω-δράμα. Οι τράπεζες; Αυτές δεν λερώνουν τα χέρια τους, τουλάχιστον όχι απευθείας.
Οι φίνες τράπεζες έχουν για τις μη φίνες δουλειές της εξουσίας τους, τους πράκτορές τους: τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης. Έρχονται σχεδόν ανώνυμα στο προσκήνιο: απρόσωπα, με φαινομενική ουδετερότητα, με δήθεν επιστημονικά ψυχρή ειδημοσύνη. Την υπαρξιακή κρίση του ευρωπαϊκού νομίσματος τη βιώνουμε ως δικτατορία των οίκων αξιολόγησης. Αυτοί εγγυώνται την κυριαρχία των χρηματαγορών – δηλαδή των τραπεζών – επί της πολιτικής. Και η πολιτική σκύβει ταπεινωμένη το κεφάλι...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...