της Ρόης Χάικου - Η πρώτη επίσημη συζήτηση του κλάδου για το μέλλον των telecoms στη χώρα, και κυρίως τα δίκτυα οπτικών ινών έγινε την Παρασκευή, όταν στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών στο Μαρούσι κατέφθασαν οι κορυφαίοι manager της αγοράς.
Στο ίδιο τραπέζι έκατσαν η ηγεσία της ΕΕΤΤ, υπό τον κ. Λεωνίδα Κανέλλο και ο κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης, εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, επικεφαλής της Wind, ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Forthnet και ο ομόλογός του της Hellas Online, κ. Αντώνης Κεραστάρης, ο γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάδος, κ. Μιχάλης Αχιλλέως και ο διευθύνων σύμβουλος της On Telecoms, κ. Γρηγόρης Αναστασιάδης, με τα επιτελεία τους.
Τα πεδία της συζήτησης πολλά, όπως και οι διαφωνίες, ανάλογα
με τα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα κάθε παρόχου.Τα πεδία της συζήτησης πολλά, όπως και οι διαφωνίες, ανάλογα
Αλλά ουσιαστικά επικεντρώθηκαν σε δύο τομείς: οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι καταρχάς θετικοί στο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο υποδομών, την ίδια στιγμή που μια ασθμαίνουσα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να βάλει στην τελική ευθεία στο Fiber to the Home, που θα φέρει τις οπτικές ίνες μέχρι τα κτήρια, ένα έργο που είχε προϋπολογιστεί προ τριετίας στα 2 δισ. ευρώ.
Η πρόταση από την πλευρά των εναλλακτικών για τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα που θα υλοποιήσει το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα κτίρια, εκφέροντας ο καθένας μέρος ή το σύνολο των υφιστάμενων υποδομών του, παραμένει, ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι.
Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το δεδομένο ότι μία τέτοια κίνηση ουσιαστικά προτείνει το δομικό διαχωρισμό του ΟΤΕ, με το δίκτυό του, που είναι το μεγαλύτερο σήμερα στη χώρα, την οποία και καλύπτει πανελλαδικά, να φεύγει από τον ελεγχό του και να εκχωρείται σε έναν τρίτο φορέα.
Καθώς όμως, πλαίσιο μιας καταρχήν συμφωνίας δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, ο κ. Ζαρκαλής πήρε και το λόγο και πρότεινε τη δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου από τους παρόχους, ώστε να διαπιστώσουν εάν και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινή πλατφόρμα οπτικών ινών. Σε αυτό το σημείο η ΕΕΤΤ διεμήνυσε στους παρευρισκομένους "να μην περιμένουν καμία κρατική επιχορήγηση ή επιδότηση"...
Ο ΟΤΕ από την πλευρά του, θέλει να προχωρήσει σε πρώτη φάση στο VDSL, το νέο δίκτυο που σκοπεύει να αναπτύξει, με τις οπτικές ίνες να φθάνουν μέχρι το ΚΑΦΑΟ και από κει και πέρα η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού.
Ο κ. Πιπερίδης ζήτησε από την ΕΕΤΤ, απευθυνόμενος εμμέσως και στον ανταγωνισμό, να αφήσουν τον ΟΤΕ να αναπτύξει το VDSL, το οποίο επιτρέπει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων 30-50 Mbps. Ο ΟΤΕ θεωρεί ότι το VDSL, για το οποίο έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ σε εύρος τριετίας, θα επιτρέψει όχι μόνο σε εκείνον, αλλά στο σύνολο του κλάδου να αναπτυχθεί, αρκεί η Επιτροπή να ακολουθήσει διαφορετικό μοντέλο ρύθμισης.
Η υφιστάμενη ρύθμιση που έχει επιβληθεί από την Επιτροπή στον Οργανισμό, σύμφωνα με τα στελέχη του, είναι η πιο σκληρή στην Ευρώπη, καθώς ουσιαστικά επιβάλλει στον ΟΤΕ να προσφέρει σε χονδρική την υπηρεσία στους ανταγωνιστές του και να περιμένει έξι μήνες από τη στιγμή που θα βγει εμπορικά κάποιος από τους υπόλοιπους παρόχους!
Εν αναμονή του φάσματος
Από το Σεπτέμβριο θα δώσουν νέο ραντεβού "μάχης" οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανανέωση των αδειών 2ης γενιάς που λήγουν το 2012, με την κυβέρνηση να έχει προϋπολογίσει έσοδα 270 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό από αυτό το κομμάτι του φάσματος.
Από το Σεπτέμβριο θα δώσουν νέο ραντεβού "μάχης" οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανανέωση των αδειών 2ης γενιάς που λήγουν το 2012, με την κυβέρνηση να έχει προϋπολογίσει έσοδα 270 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό από αυτό το κομμάτι του φάσματος.
Και οι τρεις εταιρείες έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο ότι το ελάχιστο τίμημα για την ανανέωση των αδειών, στα 61 εκατ. ευρώ ανά άδεια, είναι αδικαιολόγητα υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη και το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Και αυτό το τίμημα θα επιφέρει αναπόφευκτα περιορισμό των επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, οδηγώντας σε υστέρηση σε υποδομές, ακριβότερες υπηρεσίες, μείωση της ζήτησης, συνακόλουθη μείωση των κρατικών εσόδων, σύμφωνα με τις εταιρείες.
Ωστόσο, για το θέμα της διαδικασίας αδειοδότησης οι εταιρείες διαφωνούν με την Cosmote να αισθάνεται... ριγμένη αφού το φάσμα στα 900MHz είναι ανισομερώς κατανεμημένο μεταξύ των τριών παρόχων κινητής (η Cosmote μπήκε τελευταία στην αγορά). Η εταιρεία θεωρεί ότι η πρόταση της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής για έναν ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πάροχοι, είναι η πλέον δίκαιη και διαφανής λύση.
Αντίθετα, η Wind έχει ταχθεί υπέρ της απλής ανανέωσης των υφιστάμενων αδειών, κρίνοντας την δημοπρασία του φάσματος ως εισπρακτικό μοχλό για το οικονομικό επιτελείο.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου