Τη θέση τους στο θέμα της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, γνωστοποίησαν χθες η ΠΟΕΣΥ και η ΕΠΗΕΑ τασσόμενες αναφανδόν, υπέρ της συνέχισής της, προκειμένου να διασφαλιστεί πρώτα από όλα η διαφάνεια.
Ειδικότερα στις ανακοινώσεις τους, τόσο το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ, όσο και το δ.σ. της ΕΠΗΕΑ, καταγγέλλουν «την απόπειρα επιχειρηματικών κύκλων, που με τη συνδρομή -ή και παρότρυνση εκδοτών- επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, που ισχύει με το νόμο 2190/1920 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, προτείνοντας κατάργηση της υποχρέωσης αυτής και την ανάρτηση των στοιχείων στο site που διατηρεί κάθε επιχείρηση».
Οι ανακοινώσεις αναφέρου επίσης: «Και σαν επισφράγισμα της επιδίωξης αυτής ήρθε η κατάθεση από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Προστασία του Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις», στην αιτιολογική Έκθεση της οποίας διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «πάγιο αίτημα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στον Τύπο».
Πρόκειται για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην
επιβολή αδιαφάνειας, επιλεκτικής πληροφόρησης και αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που κατά το νόμο είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους.
Όσοι βυσσοδομούν κατά των εφημερίδων και όλων των εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ, αγνοούν εκούσια τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανατροπής, που:
* Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
- Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
- Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
- Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
- Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών.
«Το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τη διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα», υπογραμμίζει σε έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, τονίζοντας ότι «είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει ικανό επίπεδο διαφάνειας και ασφάλειας όσον αφορά στις δραστηριότητες των εισηγμένων και μη εταιρειών, αλλά και να καθιστά δυνατή μια ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για όλους τους ενδεχόμενους επενδυτές».
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. εξάλλου επισημαίνει: «Τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες -25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές- θα πλήξει πάνω από 3.500 εργαζόμενους.
Το γεγονός ότι το κόστος για κάθε δημοσίευση είναι περίπου 415 ευρώ το χρόνο, γεννά υποψίες ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, για τους οποίους οι επιχειρήσεις ζητούν την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες».
Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων σχολιάζοντας το θέμα των δημοσιεύσεων των ισολογισμών επισημαίνει: «Με την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών με αποτέλεσμα να χάνεται αγγελιόσημο εκατομμυρίων ευρώ από τα Ταμεία».
Ο κ. Πεταλωτής
«Η κυβέρνηση νομοθετεί βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας. Θα υπάρξει διαβούλευση και το αποτέλεσμα της νομοθέτησης θα είναι αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον».
Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της δημοσίευσης των ισολογισμών.
Σημειώνεται ότι προχθές σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ τονιζόταν ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ θα «αγωνιστούν με κάθε μέσο για να αποτραπεί η επιχειρούμενη ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων εταιρειών».
Εκκληση βουλευτών για διατήρηση της δημοσιότητας
Έκκληση στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μην ενστερνιστεί τις φωνές που τάσσονται υπέρ του περιορισμού της δημοσιότητας των ισολογισμών και των λογιστικών καταστάσεων των εταιρειών, απηύθυναν χθες οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατακόρυφης έκρηξης της ανεργίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με τον Τύπο και κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα στη διαφάνεια και την πληροφόρηση του κοινού.
Με σχετική ερώτησή τους οι δύο βουλευτές-συνιδρυτές του κόμματος «ʼρμα Πολιτών» επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών θα επιφέρει «ένα πλήγμα στην ενημέρωση αλλά και στο θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών και θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε τερματισμό των δραστηριοτήτων τους».
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η πρόταση για περιορισμό της δημοσιότητας των ισολογισμών αποκλειστικά στο Διαδίκτυο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως απόπειρα φίμωσης του Τύπου και περιορισμού της πολυφωνίας του, καθώς ουσιαστικά πλήττει τις μικρότερες σε κυκλοφορία, αλλά ανεξάρτητες και έγκυρες εφημερίδες που ασκούν κριτική στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Εξηγούν μάλιστα ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα πως υπάρχουν εφημερίδες οι οποίες εκδίδονται μόνο για τη δημοσίευση ισολογισμών, καθώς ο νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρός στις προϋποθέσεις που θέτει, προκειμένου μια εφημερίδα να αποκτήσει δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών.
Αντικρούουν επίσης τον ισχυρισμό ότι η δημοσίευση των ισολογισμών αποτελεί «ελληνική παρέκκλιση», επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων η οποία επισημαίνει ότι «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τη διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα».
Κατόπιν αυτών ερωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη αν κατανοεί ότι σε περίπτωση που υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις θα προκαλέσει «τρομερή απώλεια θέσεων εργασίας οι οποίες δεν θα μπορέσουν να αναπληρωθούν πριν το πέρας τουλάχιστον δύο δεκαετιών» και θα οδηγήσει στον οικονομικό θάνατο όλες τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
Οι βουλευτές σημειώνουν ακόμη ότι «ήδη οι εργαζόμενοι στον Τύπο βλέπουν όλο και περισσότερους συναδέλφους τους να μένουν άνεργοι λόγω της οικονομικής κρίσης , της έξαρσης της έμμεσης φορολογίας, της έκτακτης φορολογίας των επιχειρήσεων και της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά που προκαλεί η πολιτική οικονομικής ύφεσης του μνημονίου. Εάν προβείτε και στην άρση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών τότε θα δώσετε το πλέον αποφασιστικό χτύπημα στον Τύπο, αυξάνοντας κατακόρυφα την ανεργία σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που απασχολούνται στους τομείς των εκδόσεων των εφημερίδων».
Πηγή:Naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου