Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Το ελληνικό Wikileaks


(Αναδημοσίευση απο ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)

Εδώ στο «Π» παρακολουθούμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποί­ηση το ξετύλιγμα του ελληνι­κού Wikileaks που «εργολαβι­κά» έχουν αναλάβει η εφημερίδα «Κα­θημερινή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ. Τα πρώτα τηλεγραφήματα της αμε­ρικανικής πρεσβείας της Αθήνας που ήρ­θαν στο φως, είναι αποκαλυπτικά, τόσο για τον τρόπο που βλέπουν (και μαθαί­νουν) τα ελληνικά πράγματα οι Αμερικα­νοί όσο και για τον τρόπο που Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι συγχρωτίζο­νται με τον αμερικανικό παράγοντα προ­σπαθώντας να αποσπάσουν την εύνοιά του.
Παρ’ όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι η εργολαβική δια­χείριση ενός τεράστιου όγκου πληροφο­ριών (250.000 τηλεγραφήματα) δημι­ουργεί, λογικά, μεγάλους... πειρασμούς στον διαχειριστή. Για παράδειγμα:
Με ποια κριτήρια λαμβάνεται η από­φαση ποια έγγραφα και με ποια σειρά θα δημοσιευτούν;
Με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί ποια έγγραφα είναι «άνευ σημασίας» και θα παραμείνουν στις (ηλεκτρονικές) αποθήκες;
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι σκοπιμότητα από την πλευρά των διαχειριστών των πληροφο­ριών να «κάψουν» ή να «βοηθήσουν» συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα δημο­σιεύοντας ή κρύβοντας έγγραφα που τους αφορούν;
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι διαχειριστές των τηλεγραφημάτων θα βγάλουν στη δημοσιότητα έγγρα­φα που τους αφορούν (ως συγκρότημα Αλαφούζου, ως στελέχη του συγκροτή­ματος) και περιγράφουν, π.χ., ενδεχό­μενες σχέσεις τους με την αμερικανική πρεσβεία;
Θεωρούμε ότι – για να έχουν ουσι­αστική αξία τα δημοσιεύματα που θα ακολουθήσουν από τον εν λόγω δημοσι­ογραφικό όμιλο – θα πρέπει να απαντη­θούν με σαφήνεια οι παραπάνω ερωτή­σεις, ώστε να διαλυθεί κάθε ίχνος καχυ­ποψίας. Κρατώντας τις επιφυλάξεις μας, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα πρώτα και, κατά τη γνώμη μας, ενδια­φέροντα τηλεγραφήματα που δημοσιο­ποιήθηκαν από την «Καθημερινή».


«Χαρτί και καλαμάρι»

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνομιλίες είναι αυτή της Πωλίνας Λάμψα, συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρε­σβείας στις 3 Δεκεμβρίου 2009. Διαβά­ζοντας το τηλεγράφημα κατανοεί κα­νείς πώς και από ποιους οι Αμερικανοί μαζεύουν πληροφορίες...
Το τηλεγράφημα έφυγε από την αμε­ρικανική πρεσβεία της Αθήνας στις 20 Δεκεμβρίου του 2009 με την υπογρα­φή τού τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και αναφέ­ρει ότι:
Η κυρία Λάμψα είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις και «άτυπη σύμβουλος» του πρωθυπουρ­γού Γ. Παπανδρέου.
Είναι επικεφαλής ενός μικρού ανε­ξάρτητου γραφείου, το οποίο μεγαλώ­νει και το οποίο είναι ξεχωριστό από το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Λάμψα είχε αυτή τη θέση πριν από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο και είπε πως ζήτησε να παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο αντί να μπει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός. Επειδή προτιμά να εργα­στεί απευθείας για τον Παπανδρέου, δεν θέλει να αναφέρεται σε κάποιον υπουργό.
Ο Σπέκχαρντ αναφέρει επίσης στο τηλεγράφημά του ότι «η Λάμψα σημεί­ωσε πως και ο Άλεξ Ρόντος λειτουρ­γεί ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυ­πουργού μακριά από το προσκήνιο και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Πα­πανδρέου».
Μεταφέρει τις από­ψεις της Λάμψα περί μυστικής διπλωματίας που ακολουθεί η κυβέρνηση:  «Αν και άτυπη σύμ­βουλος η ίδια, παρα­δέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια για σύγχυση και αλληλεπικάλυψη στις επι­κοινωνίες, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολλή μυ­στική διπλωματία σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση».

Ο Σπέκχαρντ χαρακτηρίζει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως «κατά τη Λάμψα χρειάζεται μια επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της κυβέρ­νησης, γιατί ορισμένα πρόσωπα στα ΜΜΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο είναι εναντίον της λύσης (του Κυπρια­κού). Ειδικότερα η Λάμψα ανέφερε τον όμιλο Μπόμπολα (που συμπεριλαμβά­νει το “Εθνος”, το “Πρώτο Θέμα”, τη “Μακεδονία” και τον τηλεοπτικό σταθ­μό Mega. Στην άλλη πλευρά η Λάμψα ανέφερε ότι ο όμιλος Λαμπράκη και ορισμένα στοιχεία που συνεργάζονται με την “Καθημερινή” είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την επίλυση της κυ­πριακής υπόθεσης».

Το... κοριτσάκι με τα σπίρτα

Αθώα... σαν το κοριτσάκι με τα σπίρ­τα, που δεν ξέρει τίποτε από πολιτικές ίντριγκες και πολιτικά μαγειρέματα, εμ­φανίζεται τις τελευταίες ημέρες η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τη δημο­σιοποίηση των απόρρητων εκ­θέσεων της αμε­ρικανικής πρε­σβείας. Πάντως, η Ντόρα μας, ως υπουργός, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε, έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλί­σει την αμερικανική φροντίδα:
«Είδατε τη φωτογραφία στα σημε­ρινά πρωτοσέλιδα που με δείχνουν να βγαίνω από μία αμερικάνικη ση­μαία; Ε! δεν με ενοχλεί» είχε πει η Ντόρα μας στον Αμερικανό πρεσβευ­τή Τσαρλς Ρις στην πρώτη τους συνά­ντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή το σχόλιο του πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα ότι η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Καραμανλή έγινε με σκο­πό να γίνει στη συνέχεια κάτι μεγα­λύτερο (σ.σ.: αρχηγός κόμματος), δή­λωσε «ότι δεν είχε πάρει είδηση τι γι­νόταν στη διαδικασία διαδοχής», ενώ υποστήριξε ότι υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν προς την κατεύθυνση ενί­σχυσης του Σαμαρά με «πρωτεργάτη έναν γκουρού του καραμανλισμού», τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέ­τρο Μολυβιάτη.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» απάντησε ο Μολυβιάτης...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...