«Κάποιες φορές νιώθεις ηλίθιος που κάνεις δουλειές εδώ», δηλώνει στον Economist ο Στέφανος Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της τυροκομικής Ήπειρος. Σύμφωνα με τον Economist, «είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξει κανείς μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα, το να την κλείσει είναι κάπως ευκολότερο».
Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει τις δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα στην αριστερή νοοτροπία που επικράτησε στην Ελλάδα μετά το 1974
.
«Το αποτέλεσμα είναι μία κρατικοδίαιτη οικονομία με υπερβολικούς και αντιφατικούς νόμους που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο και τα αποτελέσματα της έρευνας Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 183η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη φιλικότητα προς την επιχειρηματικότητα, πίσω από την Παραγουάη και το Μπαγκλαντές.Ο Economist μεταφέρει έκπληκτος το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους σε δύο εθνικής κυκλοφορίας και μία τοπική εφημερίδα καθώς και ότι στα σούπερ μάρκετ, πρέπει να αναγράφονται έως και 9 διαφορετικές τιμές για ένα προϊόν (πριν και μετά την προσφορά, με και χωρίς το φόρο, ανά κιλό κτλ).
Την ίδια στιγμή, η φορολόγηση των επιχειρήσεων και οι εισφορές στα ταμεία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις, με την Ορσαλία Παρθένη να δηλώνει ότι έπειτα και από την έκτακτη εισφορά που πλήρωσε πέρυσι, αναγκάστηκε να κλείσει ένα από τα καταστήματα ρούχων της, στη Ν. Ερυθραία.
Οι Έλληνες είναι εκ φύσεως επιχειρηματίες, γράφει ο Economist, αναφερόμενος στους μετανάστες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. «Όμως, μόνο οι πολύ ανθεκτικοί και αυτοί που είναι προετοιμασμένοι να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά επιβιώνουν στο αντιεπιχειρηματικό κλίμα της πατρίδας», επισημαίνει. Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η σημερινή κρίση θα είναι καθαρτική και έπειτα από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανακάμψει. «Μένει να δούμε πόσοι επιχειρηματίες θα αντέξουν έως τότε», καταλήγει το δημοσίευμα. isotimia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου