Αναδημοσίευση από το εξαιρετικό Xrimanews.gr
Στις αρχές του Ιανουαρίου και ενώ όλοι ανέμεναν μία νέα πτώση του ΓΔ με πολλούς να κάνουν λόγο ακόμη και για νέα πολυετή χαμηλά, το panagiotouvip.com έκανε λόγο για επικείμενη εκτίναξη του ΓΔ υποστηρίζοντας πως διεθνή κεφάλαια με μεσοπρόθεσμη προοπτική εισέρρεαν στο ΧΑ. Στο διάγραμμα που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα βλέπουμε τη ροή διεθνών κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο σε εκ. ευρώ στο τελευταίο 12άμηνο μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Έχοντας προηγηθεί η μαζική εκροή κεφαλαίων από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 οι διεθνείς επενδυτές είχαν ηρεμήσει βάζοντας φρένο στις πωλήσεις ελληνικών μετοχών, αναμένοντας μία ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και το μηχανισμό στήριξης προκάλεσε μαζικές εκροές κεφαλαίων σε μία κατάσταση η οποία
συνεχίστηκε μέχρι το Σεπτέμβριο.Έκτοτε, οι εισροές στο ΧΑ ξεπέρασαν τις εκροές για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης με τους διεθνείς επενδυτές να αρχίζουν να δείχνουν, δειλά, την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι διεθνείς επενδυτές δεν αγοράζουν τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας αλλά την προοπτική οικονομικής και χρηματιστηριακής βελτίωσης.
Το Νοέμβριο του 2010 η κρίση στην Ιρλανδία οδήγησε εκ νέου σε εκροές από το ΧΑ αλλά για πρώτη φορά αυτές δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν τη θετική τάση που είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Μπαίνοντας στο 2011 οι εισροές διεθνών κεφαλαίων απογειώθηκαν καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή της ελληνικής κρίσης με περίπου 40 εκ ευρώ να τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές μέσα σε 20 συνεδριάσεις (με βάση το συγκεκριμένο δείκτη).
Οι εισροές συνοδεύτηκαν από την παρέμβαση της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και ακολουθήθηκαν από την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από διεθνείς επενδυτικές εταιρίες. Ο ΓΔ έκλεισε τον Ιανουάριο με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο και στη συνέχεια το ΧΑ άρχισε να ζει στους ρυθμούς των ειδήσεων για το συνοικέσιο ΕΤΕ-ALPHA που μέχρι στιγμής είχε ατυχή κατάληξη και τελικά αρνητική χρηματιστηριακή επιρροή.
Κοντά στα μέσα του Φεβρουαρίου η Γερμανία φρόντισε να προκαλέσει χρηματοπιστωτικές αναταραχές και να πυροδοτήσει την αρχή της 3ης φάσης της ευρωπαϊκής κρίσης με τη χρηματοπιστωτική επίθεση να εντείνεται εναντίον της Πορτογαλίας. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πετρελαϊκή κρίση ένεκα Λιβύης η οποία, ήδη, είναι η 8η χειρότερη στην ιστορία.
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε σε επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών και χρηματιστηριακών συνθηκών κάτι το οποίο βίωσαν τόσο το ΧΑ όσο και τα διεθνή χρηματιστήρια. Ωστόσο, αυτό που δεν άλλαξε είναι πως στο ελληνικό χρηματιστήριο ο δείκτης εισροών προς εκροές είναι θετικός από το Σεπτέμβριο και μετά ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή της ελληνικής κρίσης από τα μέσα του Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Μέχρι να δούμε αυτήν την τάση να ακυρώνεται μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2009 κάτι ουσιαστικά θετικό έχει συμβεί στο ΧΑ και αυτό ισχύει και είναι ένα μήνυμα για το μέλλον και τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, ασχέτως της τελικής έκβασης που μπορεί να έχει στην τρέχουσα φάση.
Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής: panagiotouvip.comγια το XrimaNews.gr
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής: panagiotouvip.comγια το XrimaNews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου