Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

WIKILEAKS: Κίνδυνος πραξικοπήματος στην Τουρκία λόγω της υπόθεσης Εργκένεκον

Ανησυχία για «απρόβλεπτες αντιδράσεις» από την πλευρά του στρατού στην Τουρκία – και ενδεχομένως απειλές για την ίδια την ύπαρξη της δημοκρατίας στη χώρα – μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, στα πλαίσια της υπόθεσης Ergenekon, αποκαλύπτει νέο τηλεαντιγράφημα της τουρκικής πρεσβείας στην Άγκυρα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας GUARDIAN μέσω της ιστοσελίδας WIKILEAKS.
Η GUARDIAN σε σχετικό σχόλιό της ανατρέχει
στο ιστορικό της υπόθεσης υπενθυμίζοντας ότι ο στρατός είχε διαψεύσει την ύπαρξη του σχεδίου Ergenekon: Κάποιοι διπλωμάτες που γνωρίζουν, βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις ως μία σοβαρή πρόκληση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο είδος απρόβλεπτης αντίδρασης του στρατού, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο τηλεαντιγράφημα που χαρακτηρίζεται από τον τότε αμερικανό πρέσβη James Jeffrey ως απόρρητο. Η GUARDIAN υπενθυμίζει στο σχόλιό της ότι ο στρατός στην Τουρκία έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι τα πραξικοπήματα αποτελούν για τη χώρα τακτική του παρελθόντος, με την παρατήρηση ωστόσο ότι το τηλεαντιγράφημα των Αμερικανών δίνει μία άλλη εικόνα: Μεταξύ άλλων ? και στην προσπάθεια να καταγράψουν τα γεγονότα της υπόθεσης Ergenekon -οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι «υπάρχει καπνός πίσω από τη φωτιά» και συμπληρώνουν: Είναι προφανές ότι ο στρατός έχει σχέδια να παρέμβει, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, στις πολιτικές υποθέσεις (της χώρας), επικαλούμενοι το Σύνταγμα που δίνει στο στρατό ρόλο – κλειδί όσον αφορά την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των δημοκρατικών κυβερνήσεων με τις αρχές του κεμαλισμού.
Στο εν λόγω τηλεαντιγράφημα γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στη σύλληψη του Ergin Saygun, πρώην αρχηγού των αμυντικών δυνάμεων της Τουρκίας και «πολύ γνωστού στις Ηνωμένες Πολιτείες», δεδομένου ότι υπήρξε για πολλά χρόνια συντονιστής σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ επιπλέον είχε συνοδέψει τον τούρκο πρωθυπουργό Recep Tayip Erdogan στην Ουάσιγκτον, τον Νοέμβριο του 2007.
Στο ίδιο έγγραφο διατυπώνεται επιπλέον η εκτίμηση ότι ενδέχεται οι εξελίξεις να σχετίζονται με πολιτικά παιχνίδια και μία προσπάθεια από την πλευρά του Ergogan να επαναλάβει την παλαιότερη εκλογική του επιτυχία στην αντιπαράθεσή του με το στρατό. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι τα γεγονότα μεγεθύνθηκαν από την αυταρχική συμπεριφορά το στρατού και των δικαστών – με την παρατήρηση ότι και αυτό αντανακλά μία τάση στην ίδια την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού.
Σε αντίθεση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ οποιοσδήποτε για τον οποίο υπάρχει έστω υποψία ότι έχει κάποια πληροφορία σύρεται από ένοπλους αστυνομικούς και ταπεινώνεται ενώπιον του τύπου επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, που προσθέτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν διαπομπευθεί δημοσίως με τον τρόπο αυτό στο παρελθόν, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι και καταλήγει ζητώντας προσοχή με τρόπο που η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «δυσοίωνη προειδοποίηση».
www.zoomnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...