Ο πρώην τραπεζίτης, Ρούντολφ Έλμερ, παρέδωσε τους δίσκους με τις πληροφορίες αυτές στον ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ιστότοπος του θα δημοσιεύσει τα στοιχεία αυτά αφότου τα επιβεβαιώσει.
Ο Ασάνζ δήλωσε ότι θα χρειαστεί εβδομάδες για να επιβεβαιώσει και να δημοσιεύσει τις πληροφορίες που πήρε και πρόσθεσε ότι η ομάδα του θα παραδώσει κάθε σχετική πληροφορία στην Βρετανική Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Διαφθοράς.
Ο κ. Έλμερ δήλωσε ότι οι δίσκοι που παρέδωσε έχουν πληροφορίες που καλύπτουν την περίοδο 1990-2009 και αναφέρονται σε 2 χιλιάδες πελάτες της τράπεζας Cayman Island Trust θυγατρικής της τράπεζας Julius Baer, μιας απ’ τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ελβετίας. Ο πρώην τραπεζίτης επεσήμανε ότι το απόρρητο των Ελβετικών τραπεζών «βλάπτει» την κοινωνία.
Ο Ρούντολφ Έλμερ θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον Ελβετικού δικαστηρίου κατηγορούμενος ότι παραβίασε το απόρρητο του Ελβετικού τραπεζικού τομέα.
Αποπομπή διευθύνοντος συμβούλου λόγω Wikileaks
Στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού ομίλου OHB Systems, μέλους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή 14 δορυφόρων στο πλαίσιο του προγράμματος Galileo, οδήγησαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks. To Galileo αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό σύστημα GPS. Στόχος είναι να λειτουργήσει το 2014, παρέχοντας προσδιορισμό γεωγραφικού στίγματος με ακρίβεια ενός μέτρου, από τα 15 μέτρα στο αμερικανικό GPS.
Το 2010, ο γερμανικός όμιλος OHB Systems και η βρετανική Surrey Satellite Technology υπέγραψαν συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή 14 δορυφόρων του Galileo. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, ο διευθύνων σύμβουλος της OHB Systems Μπέρι Σμούτνι όχι μόνο δεν υποστήριζε το εγχείρημα, αλλά σε συνομιλία του με Αμερικανούς διπλωμάτες φέρεται να το χαρακτήρισε «ηλίθια ιδέα» που «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων» και για την οποία αδίκως θα δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων.
Παρόλο που ο Σμούτνι αρνείται ότι έκανε τέτοια σχόλια, ο γερμανικός όμιλος που εδρεύει στην Βρέμη τον απέλυσε. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα τονίζεται ότι το αποφασίστηκε ομοφώνως η απόλυσή του, καθώς το εποπτικό συμβούλιο «καταδικάζει τις συνομιλίες και τα σχόλια που αποδίδονται στον Σμούτνι». Σύμφωνα με το BBC, οι συνομιλίες που περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα φέρονται να έγιναν τον Οκτώβριο του 2009, στο Βερολίνο.
«Νομίζω πως το Galileo είναι μία ηλίθια ιδέα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων και κυρίως εξυπηρετεί γαλλικά στρατιωτικά συμφέροντα» φέρεται να είπε ο Σμούτνι. Φέρεται, δε, να υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Galileo έπρεπε να αλλάξει δραστικά, ειδάλλως ήταν «καταδικασμένο να αποτύχει». Ερωτηθείς από την νορβηγική εφημερίδα, ο Σμούτνι παραδέχθηκε πως συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά διέψευσε ότι προχώρησε σε τέτοιου είδους σχόλια. Είπε μάλιστα πως είναι υποστηρικτής του εγχειρήματος.
Συμφωνία αγοράς όπλων Β. Κορέας-Ιράν;
Υπαινιγμούς ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει συνάψει με το Ιράν, συμβόλαιο αγοράς όπλων, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, περιέχει αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε μέσω του ιστότοπου WikiLeaks.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, που διέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο επικαλούνται σήμερα ξένα δημοσιεύματα, η μεταφορά των χρημάτων μεταξύ των δύο χωρών ενδέχεται να έχει πραγματοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ιρανικής τράπεζας Mellat, στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Βάσει εκτιμήσεων της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας η τράπεζα αυτή, που έχει ως έδρα της την Τεχεράνη, εμπλέκεται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 24 Μαρτίου 2009 και αναφέρετε στην εταιρεία Hong Kong Electronics που έχει έδρα της το Ιράν και φέρεται ως η βιτρίνα της βορειοκορεάτικης τράπεζας Tanchon. Σύμφωνα με το διπλωματικό έγγραφο η εταιρεία – βιτρίνα μετέφερε τον Νοέμβριο του 2007, 2,5 εκατ. δολάρια από την Persian Bank στο Ιράν προς το υποκατάστημα της τράπεζας Mellat στη Σεούλ.
Σημειώνεται ότι στην Tanchon και στην εταιρεία – βιτρίνα που φέρεται να χρησιμοποιεί, έχουν επιβληθεί ήδη κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Επίσης οι ΗΠΑ είχε ζητήσει από την νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση να κλείσει το υποκατάστημα της Bank Mellat στη Σεούλ ή να του απαγορεύσει τις συναλλαγές. Ο λόγος ήταν οι υποψίες της Ουάσιγκτον ότι το υποκατάστημα διοχέτευε χρήματα στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατόπιν όλων αυτών, ανέστειλε τις δραστηριότητες της Mellat για δύο μήνες ενώ για κάθε συναλλαγή που ξεπερνά τα 40.000 δολάρια απαιτείται η έγκριση από την Τράπεζα της Κορέας.tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου