Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Αρχίζει η κόντρα με τον Φιλιππόπουλο

Την Παρασκευή 14/1, ο διευθύνων σύμβουλος των «Αττικών Εκδόσεων» και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Θεοχάρης Φιλιππόπουλος κάνει κουρελόχαρτο τη ΣΣΕ που υπογράφει ο ίδιος, ζητώντας με ιδιωτικό συμφωνητικό (ατομικής διαπραγμάτευσης) από τους υπαλλήλους του μείωση από 10 έως και 15% του μισθού τους.
Τη Δευτέρα 17/1, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους  να υπογράψουν το χαρτί της μείωσης, το οποίο περιλαμβάνει και 2 αστεία “τυράκια”, τυπικά των περίφημων νέων Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων  Εργασίας (του νέου νόμου):  α) την 9μηνη διάρκεια της “έκτακτης” αυτής περιόδου μείωσης, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι με την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος δεν θα ζητηθεί η υπογραφή από τους εργαζομένους ενός νέου ιδωτικού συμφωνητικού με τους ίδιους ή χειρότερους όρους, β) σε περίπτωση απόλυσης (μιας και οι απολύσεις δεν αποκλείονται), η αποζημίωση  θα υπολογίζεται με βάση τον μισθό που ορίζει η ΣΣΕ, και όχι τον μειωμένο. 
Στάση εργασίας έχει κηρυχτεί στις Αττικές Εκδόσεις σήμερα Τρίτη 18/1, ώρα 10.00 με 14.00, από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την κινητοποίηση: Συγκέντρωση στα γραφεία των Αττικών Εκδόσεων (Λεωφ. Κηφισίας 40, Μαρούσι), στις 10 π.μ.
Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει την εργασιακή του καταδίκη!
Η διοίκηση της εταιρείας ζητά να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» μόνο όσοι δεν έχουν!
Επί σειρά ετών οι Αττικές Εκδόσεις ήταν μια εξαιρετικά κερδοφόρος επιχείρηση, με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν αποκλειστικά στους μετόχους, σε μπόνους στελεχών, σε υψηλές αμοιβές μιας χούφτας διευθυντών και σε επιχειρηματικά ανοίγματα και επενδύσεις.
Δεν πήγαν ποτέ, όμως, σε αυτούς που ουσιαστικά τα παρήγαγαν, στους εργαζόμενους: Αμοιβές στα κάτω όρια της –πενιχρής– σύμβασης για τους περισσότερους, επιλεκτική αναγνώριση νόμιμων επιδομάτων και των πολυετιών, μπλοκάκι, υπερεργασία για αρκετούς, και απολύσεις ήδη από τα τέλη του 2009, με ανθηρά τα οικονομικά στοιχεία για τον όμιλο. Τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι δεν μοιράστηκαν τίποτα από τα κέρδη που απέφερε στην εταιρεία η εργασία τους.
Τώρα, με τα πρώτα (όχι και πολύ) αρνητικά αποτελέσματα κερδοφορίας, η διοίκηση προβαίνει σε μειώσεις μισθών, έως και 15%, μέχρι να ξεπεραστεί, λέει, η κρίση.
Γιατί τώρα εξαρτά την αμοιβή με βάση τα κέρδη και δεν το έκανε τόσα χρόνια;
Πού πήγαν τα κέρδη τόσων ετώντων οποίων ένα ελάχιστο μέρος φτάνει να καλύψει την απώλεια που αναφέρεται;
Το 2007 οι εταιρείες Αττικές Εκδόσεις και ΙΜΑΚΟ ίδρυσαν εταιρεία κοινής συμμετοχής στη Ρουμανία, με σκοπό την έκδοση των περιοδικών “ΙΝ STYLE” και “ΟΚ”. Τα δύο μέρη συμμετείχουν με ποσοστό 50% το κάθε ένα, θα έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500 χιλ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά ο όμιλος των Αττικών Εκδόσεων ήταν κερδοφόρος, ενώ σημαντική ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών. Ειδικότερα, ο τζίρος του ομίλου ενισχύθηκε κατά 52% και ανήλθε σε 96,8 εκατ. ευρώ έναντι 63,7 εκατ. ευρώ το 2006. Τα κέρδη προ φόρων (ebitda) ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ , έναντι 1.3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, αυξημένα κατά 621 %!!
Το 2008 οι Αττικές Εκδόσεις εξαγόρασαν την “Airlink AE” (Rock FM), με συνολικό κόστος εξαγοράς να ανέρχεται σε 3,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά βελτιωμένα ήταν τα κέρδη σε επίπεδο μητρικής: τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1.200.847 ευρώ, έναντι 149.870 ευρώ της προηγούμενης χρήσης (+805%!!), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 913.411 ευρώ, έναντι 112.436 ευρώ της προηγούμενης χρήσης (+815%)!!
Τον περασμένο Οκτώβριο 2010 οι Αττικές Εκδόσεις απέκτησαν το 100% στην “Έμφασις Εκδοτική”, έναντι 65.220 ευρώ.
Η αποδοχή εκ μέρους των εργαζόμενων του εκβιασμού που γίνεται από την εργοδοσία δεν διασφαλίζει καμία θέση εργασίας. Αντιθέτως, πέρα από τη διάλυση της κλαδικής σύμβασης, την οποία ο ίδιος ο Θ. Φιλιππόπουλος ως πρόεδρος του ΣΕΠΤ υπέγραψε, ανοίγει την πόρτα όχι μόνο για την εφαρμογή επιχειρησιακών ή και ατομικών συμβάσεων στην εταιρεία στο επίπεδο των αμοιβών, αλλά και στην επιδείνωση της εργασιακής θέσης, συνολικά σε όλους τους τομείς, με την αποδοχή ότι ο εργοδότης, επικαλούμενος δήθεν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», θα μπορεί από εδώ και στο εξής να τροποποιεί το εργασιακό καθεστώς(ωράριο, πενθήμερο, εκ περιτροπής εργασία) κατά βούληση.
Η εργοδοσία, σπέρνοντας τον πανικό, γνωρίζει ότι παρότι μονομερώς και αυθαίρετα δεν μπορεί να προβεί σε μειώσεις –ειδικά κάτω από τα όρια των συμβάσεων– οι όποιες, έστω και λίγες, υπογραφές συναίνεσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπέρ της σε οποιαδήποτε διαδικασία επίλυσης εργασιακής διαφοράς.
Αν η διοίκηση είναι υπέρμαχος της «χρηστής διαχείρισης», την οποία αντιλαμβάνεται αποκλειστικά ως περικοπές στους μισθούς, ας επιστρέψει λίγα από αυτά που δημιουργήθηκαν από τον κόπο των εργαζομένων της: πολυτελή περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες.
Ο Θ. Φιλιππόπουλος, διαχρονικός υπέρμαχος των πιο ακραίων αντεργατικών μεθόδων και πολιτικών, ποντάρει στον φόβο, στην εργασιακή ανασφάλεια και στις σπασμωδικές αντιδράσεις που επιδεικνύουν τόσο καιρό τα σωματεία. Ποντάρει, όμως, χωρίς αυτούς που πλήττονται, που τόσα χρόνια δεν κέρδισαν το παραμικρό…
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ
Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
Ή ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία όσων από αυτή την κατάσταση έχουν μόνο να κερδίσουν. Δεν υπογράφουμε καμία μείωση μισθών. Απομονώνουμε τους εγκάθετους της διοίκησης που αναπαράγουν τις απειλές. Καλούμε τα σωματεία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καλύψουν έμπρακτα όλους τους εργαζόμενους, να μη νομιμοποιήσουν την εργασιακή σφαγή που μας ετοιμάζουν. Η συναδελφική αλληλεγγύη όλων μας είναι η μόνη διασφάλιση της δουλειάς μας, είναι η μόνη εγγύηση ότι όσα ετοιμάζονται θα παραμείνουν απλώς ένα e-mail! syspeirossi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...