Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

420 εκατ. θα βάλουν στη Wind οι νέοι ιδιοκτήτες


Αποτελεί την πλέον πολύπαθη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Οι παλαιότεροι τη θυμούνται ως TELESTET και οι νεότεροι ως ΤΙΜ Ελλάς και αργότερα Wind Ελλάς. Ευτυχώς για τους συνδρομητές της, τα νέα βαφτίσια ματαιώθηκαν. Οι νέοι ιδιοκτήτες (ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης) φαίνεται ότι καταλήγουν σε συμφωνία με τον Αιγύπτιο Ναγκίπ Σαουίρις για τη συνέχιση της ενοικίασης του υπάρχοντος λογοτύπου και ονόματος.

Η Wind ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της τον Ιούνιο του 1993, με άδεια λειτουργίας από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχοντας την εμπορική επωνυμία Telestet. Στις αρχές του 2004 μετονομάστηκε σε TIM Hellas, με την είσοδο της Telecom Italia Mobile. Ένα χρόνο αργότερα, τo 2005, η ΤΙΜ Ιταλίας συμφώνησε την πώληση της ΤΙΜ Hellas στα επενδυτικά κεφάλαια Apax και TPG. Ούτε δύο χρόνια στα ηνία της εταιρείας, τα επενδυτικά σχήματα Apax και ΤPG ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την πώλησή της, με προτιμητέο αγοραστή τον Αιγύπτιο Ναγκίμπ Σαουίρις της Orascom Telecom.


Οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, με αποτέλεσμα το «μπλε μαγαζί» της κινητής τηλεφωνίας να μετονομαστεί σε Wind Hellas (2007), όνομα που διατηρεί ως σήμερα.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (Anchorage Capital Group, Mount Kellett Capital Partners Limited, Eton Park International LLP, Taconic Capital Advisers UK LLP, MBSP Limited, PEP TMT SSF Cayman Limited και Angelo Gordon & Co), έχοντας χασούρα 1,8 δισ. ευρώ από τη διαγραφή των χρεών, δηλώνουν έτοιμοι να αναστήσουν την εταιρεία.

Σε πρώτη φάση προχώρησαν στην αποχώρηση των στελεχών που σχετίζονταν με τον παλαιό ιδιοκτήτη (αποχώρησαν ο τεχνικός διευθυντής και ο διευθυντής προμηθειών), συστήνοντας στη συνέχεια μια νέα εταιρεία (Largo Limited), η οποία θα έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Στη Largo Limited τοποθέτησαν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, κάτι το οποίο καταδεικνύει τη θέλησή τους να ορθοποδήσει η εταιρεία, ασχέτως αν αργότερα αποφασίσουν να τη μεταπωλήσουν.

Ανανέωση αδειών

Συναγερμό σήμανε στις Wind και Vodafone η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας να ανανεώσει τις υπάρχουσες άδειές τους, έναντι ποσού που προσεγγίζει τα 300-350 εκατ. ευρώ.

Η Wind και η Vodafone, δαπανώντας η καθεμία 30 δισ. δραχμές το 1992, απέκτησαν από το ελληνικό δημόσιο δύο άδειες κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς, στη ζώνη των 900 MHz, οι οποίες λήγουν το 2012. Στη ζώνη αυτή, η οποία θα τροποποιηθεί και για υπηρεσίες 3ης γενιάς, συνωστίζονται, πέρα από τη Wind και τη Vodafone, η Cosmote και ο ελληνικός στρατός, οι οποίοι καλύπτουν την εναπομείνασα χωρητικότητα.

Ωστόσο, Wind και Vodafone διαθέτουν στην εν λόγω προνομιακή ζώνη μεγαλύτερη χωρητικότητα από την Cosmote, η οποία μεταφράζεται σε ποιοτικότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (η Cosmote καλύπτει το μειονέκτημα από άλλες ζώνες). Στο σημείο αυτό ξεκινά η διαμάχη των τριών εταιρειών. Εφόσον προκηρυχτούν οι άδειες της Wind και της Vodafone από μηδενική βάση και πάμε σε λογική πλειστηριασμού, όπως αφήνεται να εννοηθεί από την ΕΕΤΤ, αυτόματα τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο των δύο εταιρειών, αλλά και τα δισ. ευρώ που έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά.

Πλειστηριασμός

Ο πλειστηριασμός από μηδενική βάση, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, φαίνεται να βολεύει περισσότερο την Cosmote, η οποία θα κινηθεί επιθετικά για το asset των κύριων ανταγωνιστών της. Από την άλλη πλευρά, εφόσον ακολουθηθεί η πρόταση του ΥΠΟΙΚ περί ανανέωσης των υπαρχουσών συμβάσεων, ενδέχεται να φωνάξει η Cosmote, η οποία θα επιθυμούσε μεγαλύτερο μερίδιο στη ζώνη των 900 MHz.

Θεωρητικά το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να κατανείμει εκ νέου όλη την εξεταζόμενη ζώνη, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων, βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης και του αντίστοιχου αντιτίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, δεν προσεγγίζει τα 300-350 εκατ.

Πόσο μάλλον την παρούσα περίοδο που οι νέοι ιδιοκτήτες της Wind απώλεσαν 1,8 δισ. ευρώ και χρειάζεται να καταβάλουν άλλα 420 εκατ. ευρώ για να μακροημερεύσει η επένδυσή τους, ενώ από την πλευρά της η Vodafone εξαπολύει μύδρους για την υψηλή φορολογία και την έκτακτη εισφορά.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Στη νέα holding εταιρεία, που ελέγχει τη Wind Hellas, ξεχωρίζει η έλευση του Antonio Viana Baptista, ο οποίος διετέλεσε στέλεχος της Telefonica. Οι νέοι ιδιοκτήτες, κατά δήλωσή τους, θα επενδύσουν 420 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ζητώντας από τον διευθύνοντα σύμβουλο Nάσο Ζαρκαλή και το management team καλύτερες επιδόσεις στην κινητή και (ιδίως) στη σταθερή τηλεφωνία. Εκτίμηση είναι ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει καθαρή κερδοφορία το 2013, ενώ για το 2010 το EBITDA θα διαμορφωθεί περίπου στα 180 εκατ. ευρώ.

(Αναδημοσίευση απο isotimia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...