Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τσουνάμι απολύσεων στον Τύπο μετά τις εκλογές

Δραματικά είναι τα μηνύματα από τη συντριπτική πλειονότητα των εφημερίδων, ιδίως των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου. Μετά την αίτηση πτώχευσης της «Απογευματινής, φόβοι εκφράζονται και για άλλες εφημερίδες.


Η μείωση των δημοσίων δαπανών, εκτός από την προφανή επίπτωση της μείωσης της κρατικής διαφήμισης που τροφοδοτεί ως πηγή εσόδων τα ΜΜΕ, σημαίνει παράλληλα και «απαξίωση» των εφημερίδων ως μέσων πίεσης για την ανάληψη δημοσίων έργων και προμηθειών από ορισμένους εκδότες, που σήμερα βλέπουν τις επιχειρήσεις τους περισσότερο ως βάρος.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η «Απογευματινή» του Κ. Σαραντόπουλου, που με την αίτηση πτώχευσης άφησε άνεργους 130 εργαζόμενους, απλήρωτους για τρεις μήνες, χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς δικαίωμα σε ταμείο ανεργίας. Πολλοί από τους εργαζόμενους διατηρούν ελπίδες ότι η πτώχευση θα αποτραπεί, ενώ άλλοι προτείνουν να συνεχιστεί η έκδοση με τον ίδιο τίτλο από τους ίδιους, έως ότου βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής. Η ΕΣΗΕΑ δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει βοήθημα 1.000 ευρώ σε κάθε δημοσιογράφο, όμως δείχνει απρόθυμη να καλύψει το πολύ μικρότερο κόστος των εξόδων για την αμοιβή ανεξάρτητου δικηγόρου της επιλογής των εργαζομένων, ο οποίος θα διεκδικήσει τα δικαιώματά τους κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Δυσάρεστα μηνύματα έρχονται και από την πλευρά των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (Αθήνα 9.84, Κανάλι 1 του Πειραιά, Επικοινωνία, Ξένιος κ.λπ.) συνολικά 36 σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου απασχολούνται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στους 2.000 εργαζόμενους συνολικά. Σε πρώτη φάση απειλούνται με άμεσο λουκέτο, καθώς ο νόμος (Δήμων και Κοινοτήτων και ο νόμος Ρουσόπουλου για τα ΜΜΕ) επιβάλλει από το 2011 την μετατροπή τους σε Α.Ε., που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, χωρίς δικαίωμα επιχορήγησης από τον δήμο.

Ακόμα όμως κι αν ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο το ζήτημα (π.χ. με τη μετατροπή τους σε εταιρείες "ειδικού σκοπού") θα προκύψει άμεσα αντικειμενικό πρόβλημα χρηματοδότησής τους, καθώς οι περικοπές στην χρηματοδότηση των Δήμων είναι δραματικές και είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να τους συντηρήσουν.

Στην ΕΡΤ τα σενάρια για συρρίκνωση δεν έχουν κοπάσει. Η διγλωσσία της κυβέρνησης φανερώνει ότι στο παρασκήνιο επεξεργάζεται σχέδια περικοπών, ακόμα ενδεχομένως και κατάργησης ενός από τα τρία κρατικά κανάλια. Αν και οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί Παύλος Γερουλάνος και Τηλέμαχος Χυτήρης διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι η ΕΡΤ δεν συρρικνώνεται, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έχουν άλλη γνώμη.
Όπως επί παραδείγματι ο Π. Μπεγλίτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ρώτησε: «Γιατί να εξαιρείται η ΕΡΤ από τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα;». Ο δε Γ. Πεταλωτής δηλώνει υπέρ του... δημόσιου διαλόγου για το μέλλον της ΕΡΤ. Όπως είπε στον Real FM, πρέπει να ανοίξει «μια δημόσια συζήτηση» για να υπάρχει «σοβαρή αντιμετώπιση της δημόσιας τηλεόρασης με το βλέμμα στο μέλλον».

Περικοπές πάσης φύσεως και απολύσεις προσωπικού καταγράφονται ήδη από τις αρχές του έτους και εντατικότερα από τον Σεπτέμβριο σε πολλές επιχειρήσεις Τύπου, όπως ο ΔΟΛ (35 απολύσεις), η Ελευθεροτυπία (39), ο Πήγασος (άνω των 40). Όπως ενημέρωσε ο Φ. Μπόμπολας την Ένωση Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) στο επόμενο τρίμηνο προτίθεται να προχωρήσει σε οικονομικό «συμμάζεμα». Στο επόμενο έτος έχει στόχο να εξοικονομήσει περί τα 4 εκατ. ευρώ από μισθοδοσία προσωπικού, που σημαίνει από 60 έως 160 απολύσεις.

(Αναδημοσίευση απο ην ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...