Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Μέχρι και οι FINANCIAL TIMES διαφωνούν με την περαίωση

Για την χθεσινή ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου για την περαίωση κάνει λόγο ρεπορτάζ των Kerin Hope και David Oakley με τον τίτλο Greeks rush through law giving tax amnesties στους FINANCIAL TIMES. Οι συντάκτες χαρακτηρίζουν το νέο νόμο ως παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να συγκεντρώσει περί τα δύο δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το νομοσχέδιο είχε συγκεντρώσει πλήθος αντιδράσεων τόσο
από την αντιπολίτευση όσο και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει το ρεπορτάζ παραθέτοντας και δηλώσεις του πρώην Υφυπουργού Γ. Φλωρίδη σύμφωνα με τις οποίες τα πρόστιμα που υιοθετεί ο νέος νόμος είναι τόσο μικρά που στην πραγματικότητα επιβραβεύουν την φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα οι μικροεπιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν ελπίζοντας σε μία ακόμα αμνηστία.
Οι Hope και Oakley τονίζουν επίσης ότι ο νέος νόμος για την περαίωση αντίκειται στις προτάσεις από την τρόικα που επιβλέπει την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του μνημονίου. «Αξιωματούχοι από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι τα ?εφάπαξ? μέτρα δεν πρόκειται να επιλύσουν τα βασικά προβλήματα της χώρας», αναφέρει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει ότι αυτή η νέα νομοθεσία σηματοδοτεί την πρώτη φορά, μετά την συμφωνία για το πακέτο στήριξης, που η Αθήνα ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος από εκείνα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. «Όμως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ανυπομονεί να αυξήσει τα έσοδα το κράτους γρήγορα χωρίς να προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις των εμμέσων φόρων προκειμένου να πετύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους του μνημονίου», επισημαίνουν οι FT.
Οι Hope και Oakley υπογραμμίζουν ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το νέο νόμο έπαιξαν και πολιτικά ζητήματα. «Με τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη να θεωρούνται ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο, η απόφαση να κλείσουν οι φορολογικές υποθέσεις δεκαετιών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Επενδυτής πάντως στο Λονδίνο, αναρωτήθηκε, σε δηλώσεις του για το ζήτημα, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα περιμένει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν μπορεί να αυξήσει τους φόρους. «Αυτό είναι ένα πολιτισμικό πρόβλημα που πολλοί εκτός Ελλάδας δεν εκτιμούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...