Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Στα σκαριά Υφυπουργείο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (?)

To, επί σειρά ετών, αίτημα του ΣΕΠΕ, αλλά και γενικότερα του κλάδου ΤΠΕ περί ίδρυσης Υπουργείου Πληροφορικής, φαίνεται ότι τείνει να βρει σάρκα και οστά αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του neo2.gr, η μέρα αυτή δεν αργεί…

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες μας, όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει λάβει απόφαση περί σύστασης Υφυπουργείου για την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, μια απόφαση που ασφαλώς δίνει άλλη πλέον βαρύτητα στον κλάδο.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης η οποία θέλει να δείξει ένα “μοντέρνο” πρόσωπο με κινήσεις που έχουν ήδη φανεί μέσα από την “ανοιχτή” ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το opengov, τις δημόσιες διαβουλεύσεις στο Διαδίκτυο και μια σειρά άλλων ενεργειών που θα εμφανίζονται συν τω χρόνω (όπως η πρόσφατα ανακοινωθείσα “Κάρτα Πολίτη), αλλά και την προφανή ανάγκη για ένα κεντρικό σχεδιασμό της κρατικής στρατηγικής για την ανάπτυξη υποδομών ΤΠΕ, η απουσία της οποίας έχει δημιουργήσει ένα “τραγέλαφο” συστημάτων και υπηρεσιών που είτε αγνοούν οι πολίτες, είτε επικαλύπτονται, είτε δεν διασυνδέονται μεταξύ τους.

Η “ένταξη” του κλάδου ΤΠΕ σε επίσημο κυβερνητικό σχήμα είναι προφανές ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και ανακατατάξεις, αφού μέχρι σήμερα για τις τελικές αποφάσεις που λάμβαναν –και λαμβάνουν- χώρα στον κλάδο, λόγο είχαν αρκετά συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υπ. Ανάπτυξης, το Υπ. Εσωτερικών και το Υπ. Οικονομικών. Ένα πιθανό μοντέλο είναι η νέα κυβερνητική δομή να ενταχθεί είτε κάτω από το Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης –με πιθανότερο το δεύτερο.

Εφόσον η σύσταση της νέας κυβερνητικής δομής επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα φέρει και ανακατατάξεις στα υφιστάμενα αρμόδια σχήματα για τον κλάδο ΤΠΕ (Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.λπ.) που λογικά θα ενταχθούν κάτω από το Υφυπουργείο (;), με άγνωστες, προς το παρόν, αρμοδιότητες.

Όσον αφορά στη στελέχωση του νέου σχήματος, συζητείται έντονα το όνομα του κ. Παντελή Τζωρτζάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Forthnet και προέδρου του ΣΕΠΕ, το όνομα του οποίου θα πρέπει να πούμε ότι είχε συζητηθεί και στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη θέση και είχε μάλιστα προταθεί και από τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΠΕ στο πλαίσια του Digital Economy Forum. Μάλιστα - και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Τζωρτζάκης φέρεται να παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του στη Forthnet! neo2.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...