Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επιμηκύνοντας τη ζωή των μπαταριών για κινητά

 

Συλλογικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει αλλαγές στο χώρο των μπαταριών για κινητά τηλέφωνα

Ο δεκαπλασιασμός της διάρκειας ζωής των μπαταριών για κινητά τηλέφωνα αποτελεί τον στόχο ενός κοινού προγράμματος των IBM, Infineon και πολλών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Το όνομα του προγράμματος είναι Steeper και έχει ως στόχο επίσης την μείωση των ενεργειακών αναγκών συσκευών όπως σετ τηλεόρασης και υπερυπολογιστές κατά 10 φορές εν ώρα λειτουργίας, και πρακτικά στο μηδέν όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Η μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα για το καταναλωτικό κοινό, καθώς μεγαλώνει το ποσοστό που χρησιμοποιεί smartphones, με αποτέλεσμα πολλοί κατασκευαστές (Nokia, Apple, RIM) να αναζητούν νέους «δρόμους».

«Η τεχνολογία μπαταριών δεν έχει συμβαδίσει με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για μοντέρνα smartphones. Ως εκ τούτου, η διαχείριση ενέργειας και η αποδοτικότητα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους κατασκευαστές» είπε ο Τιμ Σέφερντ, αναλυτής της Canalys.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι τώρα αντιστοιχούν στο 15% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού ενός νοικοκυριού, σύμφωνα με έρευνα της ΙΕΑ (International Energy Agency), ποσοστό που θα έχει τριπλασιαστεί μέχρι το 2030.
«Το όραμά μας είναι να μοιραστούμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για να επιτρέψουμε στους κατασκευαστές να βρουν το 'Άγιο Δισκοπότηρο' της ηλεκτρονικής, έναν υπολογιστή με αμελητέες ενεργειακές απαιτήσεις όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής- τον αποκαλούμενο 'zero-watt PC'» είπε ο συντονιστής του προγράμματος, Άντριαν Ιονέσκου της Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν νανοτεχνολογία για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού και το κόστος και να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών, στοχεύοντας στον υποδιπλασιασμό της ενέργειας που χρειάζονται οι ημιαγωγοί για να λειτουργήσουν.

«Το να κάνεις 1.000 φορές πιο ισχυρό έναν υπερυπολογιστή σημαίνει ότι χρειάζεσαι 1.000 φορές περισσότερη ενέργεια. Βασικά χρειάζεσαι ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας δίπλα στον υπερυπολογιστή» είπε ο Χάικε Ρίελ, που ηγείται τους τμήματος νανοηλεκτρονικής στο κέντρο έρευνας της ΙΒΜ στη Ζυρίχη.

Τα data centers υπερυπολογιστών (οι χώροι όπου βρίσκονται οι «καρδιές» των συστημάτων) ήδη χρησιμοποιούν περισσότερο από το 1% της ενέργειας που παράγεται παγκοσμίως, ποσοστό που φαίνεται να αυξάνεται εξαιτίας της ανόδου του outsource computing. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε., η ενέργεια που καταναλώνεται λόγω παραμονής υπολογιστών σε κατάσταση αναμονής αντιστοιχεί στο 10% του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται σε σπίτια και γραφεία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...