* Στο 18,6% η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2010.
* Μεγαλύτερος παραμένει ο ρυθμός αύξησης ευρυζωνικής διείσδυσης της Ελλάδας σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκλισης.
* Αύξηση της δυναμικής της ζήτησης συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, παρά τη σχετική μείωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατά το Β’ τρίμηνο του 2010.
* Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κυρίως στις συνδέσεις ΑΠΤΒ, ενώ αισθητή πτώση σημείωσε η ζήτηση για τις συνδέσεις ΑΡΥΣ του ΟΤΕ
* Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οι τιμές των συνδέσεων στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε αρκετά καλό επίπεδο και η
κατανομή των γραμμών ανά ονομαστική ταχύτητα.
* Αύξηση του αριθμού των συνδρομητών που κάνουν χρήση καρτών κινητού internet (μέσω Η/Υ) παρά τη μείωση των συνολικών συνδρομητών, ραγδαία η ανάπτυξη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
* Αύξηση μεγαλύτερη της αντίστοιχης μέσης Ευρωπαϊκής για την ευρυζωνική κάλυψη στην Ελλάδα, στο 91% η πληθυσμιακή κάλυψη σε εθνικό επίπεδο, στο 60% οι αγροτικές περιοχές.
Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων ανέρχεται σε 2.105.076 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 9,8% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, ήτοι 2.096.715. Ακόμη, υπάρχουν περί των 8.361 ευρυζωνικών συνδέσεων λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές, γραμμές οπτικών ινών, κλπ). Η δυναμική της ζήτησης παρουσιάζει αύξηση το Α’ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περί των 31.407 νέων συνδέσεων (έναντι 27.200 το Β’ εξάμηνο του 2009). Συνεπώς, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15,4% στο μέγεθος που εκφράζει τo μέσο πλήθος νέων συνδέσεων ανά μήνα. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο Α’ τρίμηνο του 2010 γιατί κατά το Β’ τρίμηνο οι νέες συνδέσεις μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο, γεγονός που πολύ πιθανόν να οφείλεται και στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία η οποία οδήγησε και σε λήψη οικονομικών μέτρων κατά την περίοδο αυτή.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια ευρυζωνική επίδοση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στα 27 κράτη μέλη σε όρους ευρυζωνικής διείσδυσης, όμως σε ό,τι αφορά την αύξηση του βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης κατά το διάστημα από 1/1/2009 έως και 1/1/2010, στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στο διάστημα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου