Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα οι κορυφαίοι κλιματολόγοι για να τελειοποιήσουν το πρωτοποριακό έργο που ετοιμάζουν για την έγκαιρη πρόγνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών.
Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους μετεωρολόγους να κάνουν απόλυτα ακριβείς προβλέψεις.
Τα σχέδια των κλιματολόγων περιλαμβάνουν:
* Δημιουργία παγκόσμιου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών που θα παρέχει πληροφορίες σε ημερήσια βάση για την θερμοκρασία σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα της έλλειψης μετεωρολογικών δεδομένων ήταν εντονότερο στην Αφρική, τον Αμαζόνιο και την Ανταρκτική.
* Ψηφιοποίηση των παλιών ναυτικών ημερολογίων.
* Παροχή πληροφοριών από χώρες που μέχρι τώρα δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στις μετεωρολογικές βάσεις δεδομένων που διαθέτουν.
* Συνδρομή από τη Google και το πρόγραμμα Galaxy Zoo για την καλύτερη ψηφιοποίηση δεδομένων από τους εθελοντές.
«Είναι βέβαιο πλέον ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός μετεωρολόγος Peter Stott.
«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν θα καθυστερήσουν οι μουσώνες στην Ινδία, αν μεταβάλλεται η συχνότητα των βροχοπτώσεων στο Κέρας της Αφρικής ή αν η Ευρώπη θα δεχτεί μελλοντικά χειρότερα κύματα καύσωνα», προσέθεσε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι η έλλειψη δεδομένων από τους μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
Αν και υπάρχουν περίπου 6.000 σταθμοί παγκοσμίως που παρέχουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την κατακρήμνιση, την υγρασία κλπ, τα δελτία που εκδίδουν για συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι ημερήσια αλλά μηνιαία.
Πηγή econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου