Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Πως παραβιάζεται ο λογαριασμός σας στο Facebook; Μεγάλη Προσοχή

LONDON, ENGLAND - MARCH 25: In this photo illu...Image by Getty Images via @daylife
Το πιο γνωστό σενάριο ηλεκτρονικής παραβίασης λογαριασμού χρήστη βασίζεται στην ευπιστία και στην αμέλεια ορισμένων χρηστών, οι οποίοι «πέφτουν στην παγίδα» κακόβουλων συνδέσμων και εφαρμογών του Facebook. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε όμως απόλυτα τους χρήστες, καθώς η ασφάλεια που νιώθουν κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους με φίλους και συγγενικά πρόσωπα που είναι συνδεδεμένοι, αναιρεί τη δυσπιστία και τον κίνδυνο που πιθανότατα διατρέχουν.
Πως όμως παραβιάζουν τον λογαριασμό μας;
Παρακάτω ακολουθεί βήμα προς βήμα η διαδικασία που ακολουθεί ένας εισβολέα
για να παραβιάσει έναν λογαριασμό στο facebook.
Βήμα 1ο: Το δόλωμα

Οι εισβολείς συνήθως ρίχνουν ένα «δόλωμα» μέσω ενός παραβιασμένου λογαριασμού φίλου σας. Υποκρινόμενοι λοιπόν έναν φίλο σας, σας προτρέπουν να ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο αρκετά ενδιαφέροντα, που συνήθως τραβάει αμέσως την προσοχή (“SHOCKING VIDEO” ή “We caught you on tape”) και σας απευθύνονται χρησιμοποιώντας το μικρό σας όνομα.
f Πως παραβιάζεται ο λογαριασμός σας στο Facebook;
Βήμα 2ο: Προσπάθεια εξαπάτησης
Στη συνέχεια, αφού το «θύμα» ακολουθήσει τον σύνδεσμο, οδηγείται σε μία εικονική σελίδα του Facebook, όπου του ζητείται να εισάγει τον κωδικό και το όνομα χρήστη για να μπορέσει να παρακολουθήσει το περιεχόμενο που του είχαν «τάξει» από την αρχή. Η σελίδα όμως αυτή δεν ανήκει στο facebook, αλλά αποτελεί έναν κακόβουλο σύνδεσμό, όπου εμφανίζεται στο πεδίο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης.
f21 300x215 Πως παραβιάζεται ο λογαριασμός σας στο Facebook;
Βήμα 3ο: Απόκτηση πλήρους πρόσβασης
Αφού λοιπόν παραχωρήσετε τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης, θα σας ζητηθεί να παρέχετε πλήρη πρόσβαση στην κακόβουλη εφαρμογή, για να μπορούν οι επιτιθέμενοι, να έχουν τον πλήρη έλεγχο του λογαριασμού σας και να προσβάλουν και τους φίλους σας, μέσω του δικού σας λογαριασμού.
Μόλις λοιπόν δώσετε την έγκρισή σας, η επίθεση θα αρχίσει να στοχεύει τους φίλους σας.
f3 300x212 Πως παραβιάζεται ο λογαριασμός σας στο Facebook;
Ένα παράδειγμα μερικών φίλων που μετατράπηκαν σε θύματα:
f4 281x300 Πως παραβιάζεται ο λογαριασμός σας στο Facebook;
Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα τα όσα διαβάσατε και να είστε περισσότερο υποψιασμένοι όταν κάποιος σας προτρέψει να δείτε κάτι ενδιαφέρον.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...