Το Ιντερνετ είναι το πρώτο πράγμα που δημιούργησε η ανθρωπότητα και που η ανθρωπότητα δεν καταλαβαίνει, το μεγαλύτερο πείραμα στην αναρχία που έχουμε κάνει ποτέ Δείξτε μας 14 φωτογραφίες σας και μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία σας. Νομίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες σας στο Ιντερνετ; Εχετε στο Facebook!
Μια ιδέα είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες αναζητήσεις εκ μέρους του χρήστη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να πληκτρολογεί Πιστεύω πραγματικά πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν από το Google απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Θέλουν από το Google να τους λέει τι θα έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια
Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τα ερωτήματα που θα τεθούν ως αποτέλεσμα του προσωπικού υλικού των χρηστών"
Υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες θερινής ραστώνης. Και συζητά για το Street View, το αμφιλεγόμενο σύστημα χαρτογράφησης της Google. Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών, αποφαίνονται οι υπουργοί. Συνέβη χθες στη Γερμανία, την ίδια ώρα που το αφεντικό της Google, ο Ερικ Σμιτ, προειδοποιούσε πως μια μέρα πολλοί νεαροί χρήστες του Ιντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν όνομα!
Η συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal» o διευθύνων σύμβουλος της Google έπεσε σαν βόμβα. Στο κάτω κάτω, ο άνθρωπος αυτός είναι μαζί με τους συνιδρυτές της Google, τον Σεργκέι Μπριν και τον Λάρι Πέιτζ, επικεφαλής της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, και μαζί, του ιστοτόπου διαμοιρασμού βίντεο Υou Τube, της υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Gmail, του συστήματος χαρτο γράφησης πόλεων Street View, της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Βuzz και σύντομα- όπως λένε οι φήμες- ακόμα μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που κάποιοι ήδη αποκαλούν Google.me.
Με απλά λόγια, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Και με αφορμή την αποκάλυψη πως, επί τέσσερα χρόνια, τα αυτοκίνητα του Street View συγκέντρωναν «κατά λάθος» στοιχεία για τις κινήσεις που έκαναν στο Διαδίκτυο, μέσω ξεκλείδωτων ασύρματων δικτύων, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί- από τον αυστραλό υπουργό Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ- «ο μεγαλύτερος παραβάτης του ιδιωτικού ασύλου στην παγκόσμια ιστορία».
Το να δηλώνει λοιπόν ο Ερικ Σμιτ πως «η κοινωνία δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει όταν όλα είναι διαθέσιμα, γνωστά και καταγράψιμα από όλους όλη την ώρα», το να προβλέπει πως μια μέρα κάθε νέος άνθρωπος θα έχει αυτόματα το δικαίωμα με το που ενηλικιώνεται να αλλάξει το όνομά του, ώστε να «διαγράφει» οριστικά το ψηφιακό παρελθόν του, ακούγεται κάπως προκλητικό.
«Η καταγραφή των πάντων και η γνωστοποίησή τους σε όλους σε μόνιμη βάση είναι η δεδηλωμένη αποστολή της Google, και η εταιρεία βγάζει ωραιότατο κέρδος από το γεγονός ότι η κοινωνία δεν κατανοεί τις συνέπειες», σχολίασε με νόημα ο Κρις Γουίλιαμς από την ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων Τhe Register.
«Είναι ειλικρινής»
Δεν αντέδρασαν πάντως όλοι με ειρωνεία και σκεπτικισμό στις δηλώσεις του Σμιτ: αρκετοί ήταν αυτοί που καλωσόρισαν την ειλικρίνειά του. «Τα σχόλιά του είναι λίγο ειρωνικά αλλά είναι και επίκαιρα», δήλωσε ο Ντίλαν Σαρπ από την οργάνωση προστασίας της ιδιωτικότητας Βig Βrother Watch. «Η Google είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στο να γνωρίζει πού είσαι, τι κάνεις και σε ποιον μιλάς. Πρόκειται για μια τρομαχτική προοπτική κι ας προσυπογράφουν με τη θέλησή τους οι χρήστες του Google αυτού του είδους τη συλλογή δεδομένων.
Ο Σμιτ όμως μιλάει πολύ σωστά όταν εφιστά την προσοχή στην ποσότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουμε εμείς οι ίδιοι στο Ιντερνετ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια νέα παιδιά και έφηβοι που, όταν βγουν στην αγορά εργασίας σε δέκα χρόνια, θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενοχλητικές πληροφορίες γι΄ αυτούς στο Διαδίκτυο, τις οποίες δεν μπορούν να διαγράψουν». «Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι», συμφωνεί ο Ρικ Φέργκιουσον, ειδικός σε θέματα ασφαλείας Διαδικτύου, «είναι πως με το που ανεβάζεις κάτι στο Ιντερνετ αυτομάτως παύεις να έχεις την κατοχή και τον έλεγχο αυτής της πληροφορίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να την κατεβάσει, να την αποθηκεύσει και να τη διανείμει». Για τον Φέργκιουσον, πάντως, η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από την τεχνολογία (ήδη γίνεται λόγος για κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) ούτε μόνο από τη νομοθεσία. Πρέπει να έρθει κυρίως μέσα από την Παιδεία: «Είναι ένα θέμα για το οποίο γονείς και παιδαγωγοί οφείλουν να μιλήσουν στα παιδιά».
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η τέχνη του σύγχρονου marketing
Το digital αλλάζει το direct Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...
-
Ανακοινώθηκε η διάθεση της νέας δοκιμαστικής [beta] έκδοσης του Skype, το...
-
MyShoe.gr www.myshoe.gr Παπούτσια και μόνο παπούτσια. Εκτός των άλλων θα βρείτε πολύχρωμες γαλότσες, μπότες και μπαλαρίνες. Κατηγορίες προϊό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου