Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Wind: η εβδομάδα της αναμονής


Your browser may not support display of this image. Αρκετά σημαντική είναι η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε για το μέλλον της Wind Ελλάς, καθώς στις 31 Ιουλίου  –δηλαδή το προσεχές Σάββατο- λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί αναφορικά με την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την εταιρεία. Η κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα όσον αφορά ποιοι θα είναι στην τελική λίστα που θα βγει τον Σεπτέμβριο, αλλά σίγουρα η λίστα με τις μη δεσμευτικές προσφορές θα δώσει μία πρώτη ένδειξη για το κατά πόσον οι εκτιμήσεις ότι η αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τη Wind Ελλάς. 
Η αναδιάρθρωση -δεύτερη μέσα σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών- συγκεντρώνει ιδιαίτερα μεγάλες πιθανότητες. Το γεγονός ότι πάνω από το 80% των κατόχων ομολόγων δέχθηκε να αναβληθεί η καταβολή τόκων του Ιουνίου – Ιουλίου δείχνει ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν και μία νέα μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Άλλωστε, η τιμή στην οποία διαπραγματεύονται στην αγορά των ομολόγων είναι εξαιρετικά χαμηλή. Όσοι περιμένουν ότι τελικώς το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Ελλάς θα πέσει σε επίπεδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ ίσως επιβεβαιωθούν και αυτό είναι σημαντικό ατού στην αναζήτηση ενδιαφερόμενων επενδυτών.  
Παρατηρητές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς εκτιμούν πως η λίστα της επόμενης Δευτέρας θα περιλαμβάνει μη δεσμευτικές προσφορές από αρκετά και μεγάλα επενδυτικά funds, τα οποία βλέπουν μία ευκαιρία να κάνουν “παιχνίδι”. Αν οι δανειακές υποχρεώσεις της Wind πέσουν κάτω από 800 εκατ. ευρώ με μία βελτίωση του EBITDA στην επόμενη τριετία θα είναι πολύ εύκολο για κάποιο fund να την πουλήσει  αργότερα σε έναν πάροχο. Το ερώτημα είναι αν ο όποιος πάροχος ενδιαφέρεται θα βγει τώρα μπροστά ή θα περιμένει να “καθαρίσει” κάποιο fund. Άλλωστε είναι γνωστό ότι υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων με διάφορα funds. Π.χ. η Blackstone έχει το 5% της Deutsche Telekom.   
Ένα δεύτερο  ερώτημα αφορά τον Ναγκίμπ  Σαουίρις. Θα επιδιώξει εκ νέου να διατηρήσει τον έλεγχο της Wind Ελλάς ή όχι; Αν προχωρήσει η πώληση της αλγερινής Djezzy στην κυβέρνηση της Αλγερίας -φημολογείται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων επίκειται η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων- τότε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας θα βρεθεί να διαθέτει σημαντικά κεφάλαια. Από την άλλη, οι επενδύσεις σε Καναδά και Βόρεια Κορέα χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιουχική ενίσχυση.  
Οι πρώτες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα τις έχουμε την επόμενη εβδομάδα, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι  λίγη υπομονή.
Πηγή: www.telecomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...