Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ισπανία: Σε 129 απολύσεις προχώρησε η ιστορική εφημερίδα El País



Ενας ένας 129 εργαζόμενοι στην πιο μεγάλη και φημισμένη εφημερίδα της Ισπανίας, την El Pais, κλήθηκαν τη Δευτέρα να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της διαδικασίας απόλυσής τους, σε μια από τις πιο «μαύρες» ημέρες στην 36ετή ιστορία του εντύπου. Μεταξύ αυτών και μεγάλες «πένες» όπως ο Ραμόν Λόμπο ο οποίος έγραψε με πικρία στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: «Είμαι στη λίστα. Οι προδιαγραφές μου για το Διαδίκτυο και η καριέρα μου είναι ανεπαρκείς».
Η El País ιδρύθηκε το 1976 κατά τη διάρκεια της μετάβασης της Ισπανίας στη Δημοκρατία μετά το θάνατο του Φράνκο, και ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο των ισπανικών μέσων ενημέρωσης Prisa.
Ο όμιλος ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που περιλάμβανε περικοπές 149 θέσεων εργασίας – σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού που αποτελείται από 466 εργαζόμενους – εκ των οποίων η πλειοψηφία θα απολυθεί ενώ θα υπάρξει πρόωρη συνταξιοδότηση για τους άνω των 59 ετών.


«Το κοινωνικό πρόγραμμα των 129 απολύσεων έχει τεθεί σε ισχύ» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο πρόεδρος του ομίλου της εφημερίδας, Μανουέλ Γκονθάλεθ.
«Η διοίκηση έχει επιφορτίσει συμβολαιογραφικά γραφεία να τους καλέσουν σταδιακά. Πενήντα δυο δημοσιογράφοι πρέπει να υπογράψουν στη Μαδρίτη. Και από αύριο [Τρίτη] εκείνοι που εργάζονται έξω από τη Μαδρίτη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διεύθυνση συνέταξε μόνη της τον κατάλογο αυτών που θα απολυθούν.
«Το κριτήριο είναι γενικό: μείωση του αριθμού των συντακτών, επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το Διαδίκτυο, ενώ εργάζονται καθημερινά σε αυτό» τονίζει ο Μανουέλ Γκονθάλεθ.
Οι δημοσιογράφοι της El País πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τριήμερη απεργία, και διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας της Μαδρίτης κραδαίνοντας πανό που επέκριναν τον «το αξιοθρήνητο πρόγραμμα».
«Με κάλεσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Κυριακή: «θα πρέπει να παρουσιαστείτε»… για να μου κοινοποιήσουν την απόλυσή μου. Επειτα από 17 χρόνια, είμαι ένας αριθμός, γράφει ο Μανουέλ Κουέγιαρ στο λογαριασμό του στο Twitter, άλλο ένα μεγάλο όνομα που εξαφανίζεται από την εφημερίδα μαζί με τους Χοσέ Γιόλντι και Χαβιέρ Μαρτίνεθ Λάθαρο.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...