Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Σε τροχιά συρρίκνωσης και σε θεσμικό κενό η τηλεοπτική αγορά


Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ

(Αναδημοσίευση απο http://www.isotimia.gr)

Σε θεσμικό κενό, υπό την τρομακτική πίεση της ύφεσης, η ραδιοτηλεοπτική αγορά εμφανίζει τα πρώτα εμφανή σημάδια συρρίκνωσής της. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών, νομίμως λειτουργούντων με το καθεστώς της προσωρινής ρύθμισης τα τελευταία οκτώ χρόνια, μειώθηκε από 152 σε 131.
Μείωση που επήλθε τα τρία τελευταία χρόνια, πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει με ορμή την τηλεόραση. Για τους 131 ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υπάρχουν κατατεθειμένα στοιχεία μετόχων στο Μητρώο επιχειρήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η αρχή ραδιοτηλεόρασης, που επίσης βρίσκεται σε θεσμικό κενό από το τέλος του περασμένου μήνα, παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της. Αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής αγοράς με τη λειτουργία 131 συνολικά τηλεοπτικών σταθμών. Εξ αυτών, 8 τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν αναλογικά με πανελλαδική εμβέλεια και 73 κανάλια είναι περιφερειακά.
Τέλος, 50 τηλεοπτικοί σταθμοί χαρακτηρίζονται «τοπικής εμβέλειας», παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος νόμος για τα ΜΜΕ κατήργησε το χαρακτήρα του τοπικού καναλιού.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2009, εξέπεμπαν συνολικά 152 τηλεοπτικοί σταθμοί, οι 8 πανελλαδικής εμβέλειας, 81 περιφερειακοί και 61 τοπικής. Επίσης, άγνωστος αριθμός παράνομων καναλιών ανά την Ελλάδα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ψηφιακής εκπομπής στην τηλεόραση, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στην πλήρη ψηφιακή επίγεια τηλεόραση. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται ακόμη η θεσμική διαδικασία για την ψηφιακή αδειοδότηση, το ΕΣΡ έχει παραχωρήσει από το 2008 άδεια ψηφιακής εκπομπής σε 42 τηλεοπτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.
Αίτηση ψηφιοποίησης είχαν υποβάλει 127 τηλεοπτικοί σταθμοί. Το 2010 άλλα 12 κανάλια της Αττικής εντάχθηκαν στην ψηφιακή μετάβαση, μετά από συμφωνία με τον φορέα δικτύου της Digea. Η ψηφιακή μετάβαση προχωρά με αργούς ρυθμούς και με πρωτοβουλία των δύο παρόχων δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ, στο παντελώς αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο.
Με δεδομένη την ύφεση στην αγορά της τηλεόρασης, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δύο ταχύτητες τηλεοπτικών σταθμών. Της πρώτης κατηγορίας, που έχει εξασφαλίσει μέσω της Digea την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους και της δεύτερης, στην οποία ανήκουν τα περιφερειακά κανάλια. Τα τελευταία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Το ίδιο το ΕΣΡ στην έκθεσή του αποφεύγει να πάρει θέση για την απουσία θεσμικών ρυθμίσεων. Δηλώνει γενικά ότι για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού και χορήγησης άδειας ψηφιακής εκπομπής αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια, τη διαδικασία, τους όρους της άδειας και τις υποχρεώσεις του αδειούχου σταθμού. Προϋπόθεση είναι επίσης η δημοσίευση χαρτών συχνοτήτων και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, της εμβέλειάς τους, το είδος του προγράμματός τους καθώς και το ειδικότερο θεματικό περιεχόμενό τους.
Για όλα αυτά τα κενά η μόνη πολιτική δήλωση που υπάρχει είναι ότι οι διαδικασίες για την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης πρέπει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι το 2013. Το πώς αυτό θα συμβεί παραμένει ένα μεγάλο πολιτικό μυστήριο.
 
Απογοητευτική η πτώση
Μεγάλη καταγράφεται η διαφημιστική πτώση τον περασμένο Φεβρουάριο στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη Media Services, το σύνολο της δαπάνης έχει απώλειες της τάξης του 31,9%. Αυτή τη φορά και η τηλεόραση είδε τα ονομαστικά της έσοδα να πέφτουν. Τα κανάλια απορρόφησαν 32,1 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2011, καταγράφοντας πτώση κατά 23,57%.
«Στεγνώνει» το Mega
Αφόρητες είναι οι πιέσεις ρευστότητας στο Mega, καθώς οι μέρες περνάνε, αλλά η εισροή χρημάτων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται. Ο ισολογισμός για το 2011 καταδεικνύει την κόκκινη γραμμή.
Η Χ.Κ.Τεγόπουλος έχει ζημιές έτους 21,7 εκατ. από 4 εκατ. το 2010. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε από 75 εκατ. σε 53 και το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 191 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 33 εκατ. είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 62 εκατ. βραχυπρόθεσμες.
Η συνδρομητική TV ανθεί
Αύξηση συνδρομητών δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Forthnet στον κλάδο της τηλεόρασης. Η Nova αριθμεί 391.252 συνδρομητές και από αυτούς οι 383.616είναι στην ψηφιακή δορυφορική πλατφόρμα. Η εταιρεία σταμάτησε την αναλογική μετάδοση των καναλιών της τον Ιανουάριο του 2012 και ξεκίνησε ψηφιακή εκπομπή μέσω της ΕΡΤ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στην Ευρώπη το κάνουν αλλιώς
Η ένωση ιδιοκτητών ραδιοφώνου και τηλεόρασης της Γαλλίας, η Sirti, κατέθεσε προσφυγή κατά της ρυθμιστικής αρχής ΜΜΕ επειδή αρνήθηκε να εκδώσει άδειες σε επίγειους ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε πόλεις της Γαλλίας. Το αίτημά της είναι οι επίγειοι ψηφιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και να μην εκδοθούν άδειες για ραδιοφωνικές υπηρεσίες επί πληρωμή. Αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία, γιατί στη χώρα μας το ψηφιακό ραδιόφωνο παραμένει άγνωστο λήμμα στην πολιτική και μιντιακή ατζέντα.
Stop σε ελληνικές παραγωγές
Αποσύρθηκε από τη συζήτηση του ΔΣ της ΕΡΤ η έγκριση για τις πέντε ελληνικές σειρές μυθοπλασίας που πέρασαν τον έλεγχο της επιτροπής κοστολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η νομική υπηρεσία ετοιμάζει νέο κανονισμό για την κατάθεση πλήρων παραστατικών για κάθε δαπάνη των εταιρειών παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Media Metadata

Networked Blogs

like

Συνολικές προβολές σελίδας