Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Κοινό «όχι» στην κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών

Την αναίρεση της προωθούμενης ρύθμισης περί κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο ή την εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι της ΚΕΕΕ, του ΕΒΕΑ, της ΕΣΕΕ και του ΕΣΑ, με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση.
Οι ίδιοι συνδέουν τη δημοσίευση των ισολογισμών με τη διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που παίζουν οι εφημερίδες στη σωστή ενημέρωση επί των οικονομικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, η κοινή δήλωση των τεσσάρων έχει ως εξής:

«Οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γ. Κασιμάτης, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλλας, με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση και η οποία προβλέπει την κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στον Τύπο, θεωρούν ότι, για την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, απαιτείται διεξοδική μελέτη και προγραμματισμός, αλλά και κυρίως χρόνος προσαρμογής, προκειμένου να υπάρξουν τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.


Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία, είναι σκόπιμη η διατήρηση της διαφάνειας που εξασφαλίζει η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στις εφημερίδες, εφόσον βεβαίως εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε αυτή την υποχρέωση.
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκλογίκευσης της διαδικασίας δημοσιοποίησης, μέσω της καθιέρωσης κριτηρίων ως προς τις εφημερίδες, όπου γίνεται η δημοσίευση και μέσω της μείωσης των επάλληλων δημοσιεύσεων, οι οποίες σήμερα ισχύουν.
Υπό τις συνθήκες της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των συναλλασσόμενων προς τις επιχειρήσεις, πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί. Για το λόγο αυτόν, η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων έχει περισσότερο παρά ποτέ σημασία. Οι εφημερίδες σήμερα διαδραματίζουν -και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν- ουσιώδη ρόλο στην οικονομική πληροφόρηση. Η κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων σ' αυτές θα περιόριζε το ρόλο αυτό.
Θεωρούμε ότι η πλήρης και άμεση κατάργηση της δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά, καθώς:
- δεν έχουν ωριμάσει ευρύτερα οι συνθήκες για διεξοδική δημοσιοποίηση στοιχείων με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ
- στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως οι δημοσιεύσεις οικονομικών καταστάσεων γίνονται με καθυστερήσεις και ταυτόχρονα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τις επιχειρήσεις.
Εν πάση περιπτώσει, η εξασφάλιση από το νομοθέτη ικανής μεταβατικής περιόδου ως προς την προσαρμογή στο νέο καθεστώς θα διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή του».
Υπενθυμίζεται ότι την επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος διαφάνειας κατήγγειλε, πρόσφατα, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των Α.Ε. και των ΕΠΕ στις εφημερίδες.
Οπως είχε επισημανθεί, τυχόν κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών θα επέφερε σημαντικές απώλειες εσόδων για το κράτος, της τάξης των 13,7 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΦΠΑ καθώς και υψηλότατες απώλειες θέσεων εργασίας στο χώρο του Τύπου. Υπέρ της διατήρησης της επίμαχης ρύθμισης τάχθηκε η ΠΟΕΣΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ

Πηγή:Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Media Metadata

Networked Blogs

like

Συνολικές προβολές σελίδας