Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Θα εξοφληθούν, με νέο δάνειο, το... 2012 οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας


Δεδουλευμένα 3 μηνών τουλάχιστον θα χρωστάει η Ελευθεροτυπία στους εργαζομένους στο τέλος του χρόνου! Και υπολογίζει να τους εξοφλήσει με νέο δάνειο στους πρώτους μήνες του 2012! Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ενημέρωση του εκπροσώπου Πάνου Σώκου από το blog ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com. Παραθέτουμε όλη την ενημέρωση για την προχθεσινή Γενική Συνέλευση:

Με ψήφους 112  έναντι 74 η συνέλευση των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και τη Φωτοεκδοτική απέρριψε πρόταση για απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες που θα είχε ως αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται από τις 15 Ιουλίου. Η συνέλευση αποφάσισε, μετά την επίσημη και οριστική έγκριση του δανείου από την τράπεζα και τις οριστικές ανακοινώσεις της διοίκησης, να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να επανέλθει στο θέμα των κινητοποιήσεων.

Η συνέλευση κράτησε περίπου 3 ώρες, υπήρξε ένταση και ζωηρή αντιπαράθεση, ωστόσο εκφράσθηκαν τελικά όλες οι απόψεις. Πριν ξεκινήσει η συνέλευση των εργαζομένων ο γενικός διευθυντής Αντώνης Πολυκανδριώτης ανακοίνωσε ότι:


1. Το δάνειο θα ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τυπική έγκριση εκκρεμεί και αναμένεται να δοθεί την Παρασκευή.

2. Από αυτά τα χρήματα η διοίκηση σχεδιάζει να δώσει τα 3 εκατομμύρια στη μισθοδοσία και τα 5 στις αποζημιώσεις όσων αποχωρήσουν συναινετικά ή απολυθούν.

3. Αυτά τα τρία εκατομμύρια θα δοθούν τμηματικά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Στις αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι πρώτες 500.000 και εντός του μήνα άλλες 500.000, συνολικά ένα εκατομμύριο. Με ανάλογο τρόπο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες δήλωσε ότι θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

4. Η καταβολή θα  αποπληρώσει μέρος των δεδουλευμένων, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς στο τέλος του Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτοί οι μήνες κατά τον κ. Πολυκανδριώτη θα αποπληρωθούν  στους πρώτους μήνες του 2012, με νέο τραπεζικό δάνειο που θα ζητήσει  η διοίκηση. Επί της ουσίας η εξόφληση των δεδουλευμένων  εξακολουθεί να είναι στον αέρα και παραμένει το βασικό ζητούμενο...

5. Αόριστες ήταν και οι ανακοινώσεις του κ.Πολυκανδριώτη όσον αφορά στο τι περιλαμβάνει το λεγόμενο "σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης". Είπε ότι έχει υπολογίσει πως πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 50%, αλλά απέφυγε να εξηγήσει σε πόσες θέσεις εργαζόμενων αντιστοιχεί αυτό το ποσοστό. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του επίσης για το ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης της Χ.Κ που δήλωσε πως υπάρχει.

6. Είπε ότι επιθυμία της διοίκησης είναι η μείωση του προσωπικού να γίνει με συναινετικό τρόπο, αλλά δεν εξήγησε τι θα συμβεί αν η "συναινετική μέθοδος" αποβεί άκαρπη. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους σε αυτό το ποσοστό (50%) θα πρέπει να γίνει και ότι αυτό συνιστά προϋπόθεση "για να πετύχει το πρόγραμμα" (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι αν δεν πετύχει η συναίνεση θα γίνουν ομαδικές απολύσεις). Για το ποιοι θα φύγουν πάντως παρέπεμψε στους διευθυντές, χωρίς να διευκρινίσει και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αναφορικά με τους  συνταξιούχους.

7. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει και παράλληλο σχέδιο μείωσης μισθών το αρνήθηκε, ενώ δήλωσε ότι οι μισθοί που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συλλογική σύμβαση δεν είναι πολλοί.

8. Αόριστες ήταν και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με τα κίνητρα αποχώρησης. Δεν τα προσδιόρισε, αλλά είπε ότι θα είναι περιορισμένα. Οι αποζημιώσεις δήλωσε ότι θα δοθούν, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ακούσει τις προτάσεις των εργαζόμενων για τον αριθμό των δόσεων... Απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά να εξοφλήσει τις αποζημιώσεις μια κι έξω ή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

9. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο πως θα ξεπερασθεί ο περιορισμός για συγκεκριμένο όριο απολύσεων ανά μήνα (στην περίπτωσή μας είναι περίπου 30), είπε ωστόσο ότι η συναινετική αποχώρηση ακριβώς αυτό το νόημα έχει, ότι δηλαδή ο "συναινετικά απολυμένος" δεν θα κάνει προσφυγή και αυτό θα κληθεί να το υπογράψει. (σ.σ  Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι, ακόμα και οι λεγόμενες "συναινετικές αποχωρήσεις" δεν είναι παραιτήσεις, είναι απολύσεις,  γίνεται δηλαδή καταγγελία σύμβασης και ο εργαζόμενος έχει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από μια απόλυση, όπως είναι π.χ η ένταξη στο ταμείο ανεργίας).

10. Μέχρι στιγμής (Αύγουστος - Σεπτέμβριος) έχουν αποχωρήσει περίπου 30 εργαζόμενοι με αποζημίωση, παρά την απόφαση της συνέλευσης να παγώσει αυτή η διαδικασία έως ότου ανακοινωθεί επίσημα σχετικό σχέδιο.

11. Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ένταξης στο μισθολόγιο των συναδέλφων που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (κυρίως στο enet.gr).

12. Αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα -η διαδικασία συλλογής των αιτήσεων συνεχίζεται- έγινε ενημέρωση ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 180 αιτήσεις σε σύνολο περίπου 800 εργαζομένων.
(newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...