Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Πώς ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο

Την ώρα που τα media σε ολόκληρο τον κόσμο χειρίζονται την παραίτηση του CEO της Apple σαν έναν μεγάλο "τεχνολογικό" θάνατο, ή καλύτερα σαν την προαναγγελία ενός βέβαιου φυσικού θανάτου, εμείς θυμίζουμε ότι ο Steve Jobs είναι ακόμα ζωντανός και παρουσιάζουμε τα 8 hi-tech "παιδιά" που άλλαξαν τον κόσμο, σπρώχνοντας την τεχνολογία όλο και πιο πέρα. (pics+vids).
του Ηλία Αναστασιάδη

1. Apple II, 1977
Οι πρώτοι υπολογιστές της Apple ήταν μερικά kits που απευθύνονταν αποκλειστικά σε χομπίστες του είδους. Το πρώτο ουσιαστικό μπαμ της εταιρίας των Jobs, Wozniak και Wayne (τότε) έρχεται το 1977 με το Apple II, ένα 8μπιτο pc. To Apple II είναι το πρώτο pc της ιστορίας που οδηγήθηκε επιτυχημένα σε μαζική παραγωγή.

2. Macintosh, 1984
Ο Jobs μας λανσάρει τον πρώτο Macintosh συστήνοντάς μας  το ποντίκι, την αυτόνομη οθόνη, τους κίτρινους φακέλους στην επιφάνεια εργασίας, το κομμάτι χαρτί που συμβολίζει ένα αρχείο και τον κάδο ανακύκλωσης. Χαρήκαμε πολύ. Χαιρόμαστε ακόμα, 27 χρόνια μετά.

Δες το trailer του πρώτου Macintosh:

3. iMac, 1998

 

O Jobs τίθεται στο περιθώριο μετά την μεγάλη επιτυχία του Macintosh, φεύγει από την Apple, η εταιρία πέφτει σε βαριά φουρτούνα στις αρχές των 90s και ο Jobs επιστρέφει δικαιωμένος(;) το 1996.
Δύο χρόνια μετά, "αντιγράφει" τα συμβατικά pc, δημιουργώντας ένα πιο παιχνιδιάρικο πακέτο, το iMac, που με το χρώμα και το design του "βγάζει τη γλώσσα" στα βαρετά, μπεζ, συμβατικά pc. Όσο και να ψάχνεις σε αυτόν τον υπολογιστή, δεν θα βρεις το πατροπαράδοτο tower. Επανάσταση.


4. iPod, 2001

 

Κανείς δεν περίμενε ότι μια τόσο minimal συσκευή, όπως το πρώτο iPod με 5GB μνήμη και μη συμβατότητα με τα Windows, θα άλλαζε τη μουσική βιομηχανία, μόλις λίγους μήνες μετά.
Αλλά την άλλαξε. Όπως άλλαξε (βελτιώθηκε) και το ίδιο στην πορεία. Βλέπε touch screen σκηνή και άγιος ο Θεός.

5. iTunes Store, 2003


 

Οι δισκογραφικές σκέφτονται να κηρύξουν τον πόλεμο στην Apple, η οποία με το iTunes Store πουλάει πλέον μουσική στους πελάτες της. 99 cents το κομμάτι.
Τελικά, μία-μία υποκύπτουν μπροστά στην έκρηξη δημοτικότητας του iTunes και το 2007, η Apple πουλάει 5 εκατομμύρια τραγούδια την ημέρα.

6. iPhone, 2007


 

Δεν χρειάζεται σχόλιο. Δες στο γραφείο σου, στο διπλανό τραπέζι ή στην τσάντα του κολλητού σου. Θα το βρεις εκεί.

7. App Store, 2008


 

O καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του application και να το πουλήσει στους fellow iPhone κατόχους. Κάποιοι δαιμόνιοι Έλληνες "εφευρέτες" έβγαλαν χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Μαγκιά τους. Και της Apple.

8. iPad, 2010


 

Το τελευταίο "έργο" του Jobs, το οποίο μάλιστα στήριξε με περίσσιο πάθος:

Η αγορά δεν τον συμμερίστηκε απόλυτα. Το χρέος του, βέβαια, στην τεχνολογία το είχε κάνει εδώ και χρόνια. Αυτό το συμμερίζονται όλοι.

(cosmo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...