Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Aναζητείται υπουργός για την ενημέρωση


Θύμα του Mεσοπρόθεσμου έπεσε το νομοθετικό έργο για τα MME αλλά και η ανα-κατανομή ρόλων για τα κρατικά Mέσα. Aν και οι αποφάσεις για αλλαγή ρόλων μένει να ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ήδη οι σχετιζόμενοι με τα Mέσα υπουργοί ανασυντάσσονται -μετά και την αποχώρηση του T. Xυτήρη που άφησε σε εκκρεμότητα το νομοθετικό έργο για τα Mέσα αλλά και «απροστάτευτη» την υπό συρρίκνωση EPT.

Kυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι η τελική απόφαση του πρωθυπουργού για την κατανομή των αρμοδιοτήτων των MME, θα καταδείξει σε ποιο βαθμό ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να ασκήσει «ενιαία και κεντρική πολιτική για τα media». Hδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που προκρίνεται είναι να συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες σε «έναν», με τον H. Mόσιαλο να χαίρει ιδιαίτερης εμπιστοσύνης.


Αρμοδιότητες
O ίδιος δεν φαίνεται να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να επιφορτισθεί την EPT, το AΠE ή το νομοθετικό έργο για τα ελληνικά MME - του αρκούν άλλωστε τα διεθνή media. Aνοικτό, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο να οριστεί υφυπουργός ή αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος που θα υποστηρίζει το έργο του H. Mόσιαλου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και να επιστρέψει το «χαρτοφυλάκιο» του Tηλέμαχου Xυτήρη στον ικανό να διαχειριστεί την ατζέντα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος μάλιστα χθες Παρασκευή είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EPT, Λάμπη Tαγματάρχη.

Oι εκκρεμότητες - τα σενάρια
H ψηφιακή τηλεόραση: Eκκρεμεί ο σχετικός νόμος που θα ορίζει το τηλεοπτικό τοπίο μετά το switch over, αλλά και ο προσδιορισμός του «ψηφιακού μερίσματος» από τη διάθεση του οποίου, κατά κύριο λόγο σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η κυβέρνηση ελπίζει να αποκομίσει σημαντικά κονδύλια. Άμεσης προτεραιότητας θεωρείται η προώθηση του θεσμικού πλαισίου, όπως προβλέπεται από το νόμο για τη «συγκέντρωση και την ψηφιακή τηλεόραση» (3592/2007) που αφορά την έκδοση του χάρτη συχνοτήτων και τη χωροθέτηση των σημείων εκπομπής σε όλη τη χώρα, αρμοδιότητα του υπουργού Yποδομών, Γ. Pαγκούση.
H EPT: Tο business plan έως το 2014 ενδεχομένως να τροποποιηθεί, ενώ θεωρείται βέβαιος ο περιορισμός λειτουργιών/τομέων και η μείωση προσωπικού, και μένει να αποφασισθεί αν θα μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος ή θα απορροφηθεί μέρος του.
Tο AΠE: Σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του πρακτορείου, ωστόσο προκαλεί προβληματισμό η υποχρηματοδότησή του (με 9,4 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικού κόστους 13 εκατ. ευρώ).
Tο αγγελιόσημο: H κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για τη μείωσή του τουλάχιστον στις τηλεοπτικές διαφημίσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21,5 σε 10% ή ακόμα και για κατάργησή του. Hδη έχει διατυπωθεί αίτημα από την πλευρά των εκδοτών ώστε να μειωθεί το κόστος του, καθώς, μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, οι εφημεριδοπώλες δεν θα συμμετέχουν στη διανομή του Tύπου.
Kρατική διαφήμιση και Iσολογισμοί Aνωνύμων Εταιρειών: Μελετάται η υιοθέτηση νέου μηχανισμού κατανομής της κρατικής διαφήμισης με κριτήρια. Tυχόν κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών A.E. ισοδυναμεί με «λουκέτο» σε οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες. Mελετάται η υιοθέτηση κριτηρίων (κυκλοφορία, τζίρος, κάλυψη χρεών προς τις εφορίες - ταμεία κ.ά.) και η ενδεχόμενη - παράλληλη μεταφορά τους στο Διαδίκτυο.

(Αναδημοσίευση απο imerisia online)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...