Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Υπό αναδιάρθρωση ο Τύπος

Νταρζάνου Α.

Καζάνι που βράζει ο Τύπος στο σύνολό του, δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, τόσο από την οικονομική ύφεση (μείωση των εσόδων από πωλήσεις και διαφήμιση) όσο και από τις νέες ηλεκτρονικές τεχνολογίες του διαδικτύου, που θέτουν νέες προκλήσεις για τη διαχείριση της ειδησεογραφίας (και συνολικά του «περιεχομένου» -content) και τοποθετούν τις επιχειρήσεις Τύπου σε μια μεταβατική φάση που οδηγεί σε πλήρη αναδιάρθρωση.
Όμως το νέο μοντέλο «έντυπης επικοινωνίας» -σε χαρτί ή σε οθόνη υπολογιστή ή κινητού- επιχειρείται να προχωρήσει με τους όρους του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με όρους δηλαδή πλήρους
απορρύθμισης: κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας για δημοσιογράφους, προσωπικό και τεχνικούς του Τύπου, αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης, όπως φαίνεται από τις απολύσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, π.χ. στην εφημερίδα «Κέρδος» - και τι καλύτερο από τη σημερινή πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ-, διάλυση ακόμα και της Ένωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ), ενός οργανισμού που αφενός μεν υπογράφει τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων, αφετέρου επί δεκαετίες προσφέρει τεχνογνωσία, data και συμβουλές στις επιχειρήσεις Τύπου.
Σε αυτό το σταυροδρόμι, στη φάση της αναδιάρθρωσης, οι κινήσεις γίνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
* Στην ΕΙΗΕΑ: Ως πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ο Σταύρος Ψυχάρης επιχειρεί να ανασυντάξει την Ένωση, που τελεί υπό διάλυση, να τροποποιήσει το καταστατικό και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μελών. Μεταξύ των στόχων είναι και το άνοιγμα της Ένωσης στους εκδότες των εβδομαδιαίων εφημερίδων, (π.χ. Πρώτο Θέμα, Κόσμος του Επενδυτή, Καρφί κ.ο.κ.) προκειμένου, στην καλύτερη περίπτωση, να διαμορφωθούν συνολικές στρατηγικές και αιτήματα μπροστά στην κρίση.
Το σχέδιο σε πρώτη φάση έπεσε στο κενό, καθώς δεν υπήρξε η αναμενόμενη αυξημένη απαρτία για την αλλαγή καταστατικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προσήλθαν ο Θ. Αλαφούζος της Καθημερινής και η Μ. Τεγοπούλου της Ελευθεροτυπίας. Νέα γενική συνέλευση έχει οριστεί για την Τετάρτη.
* Στον ΔΟΛ: Ως πρόεδρος του ΔΟΛ ο Σταύρος Ψυχάρης φαίνεται ότι επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο και στους άλλους εκδότες, ώστε να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού για τις οποίες προς το παρόν φοβούνται τις αντιδράσεις. Η επιθετικότητα με την οποία μεθοδεύεται η απόλυση 150 και πλέον διοικητικών υπαλλήλων (από εμπορικό, μάρκετινγκ, λογιστήριο κ.λπ.) του οργανισμού δείχνει διάθεση για σύγκρουση: η παραγγελία στους επικεφαλής των τμημάτων να συντάξουν «λίστα προγραφών» εμπεριέχει και ένα στοιχείο θεατρικότητας.
Από την άλλη πλευρά ο ίδιος, σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Σόμπολος, Κουμπιάς, Πετραλιά, Τσαλαπάτης, Κυρίτσης) στα γραφεία του ΔΟΛ, διαβεβαίωσε δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσιογράφων, όμως άφησε ανοικτό να προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις» όσων α) είναι κοντά στη σύνταξη, β) έχουν δεύτερη δουλειά σε εφημερίδα και γ) αρνηθούν να δουλέψουν στην ιντερνετική έκδοση.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται: Με πρόταση της ΕΠΗΕΑ το Διασωματειακό Όργανο του Τύπου αποφάσισε την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων και των θέσεων εργασίας. "Η αντίδρασή μας θα είναι ακαριαία, εάν γίνει έστω και μία απόλυση" λέει ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς.
* Στην Ελευθεροτυπία: Προκειμένου να περικοπούν δαπάνες, η εφημερίδα προχώρησε προ τριμήνου σε κλείσιμο όλων των ένθετων περιοδικών στην καθημερινή έκδοση και προ μηνός σε απολύσεις 25 εργαζομένων από τα τυπογραφεία της.
Το τελευταίο διάστημα μειώνει συνεχώς τον αριθμό των σελίδων της στο Πολιτιστικό, στο ένθετο για την Υγεία και προσφάτως τις σελίδες του "Ιού". Για πόσο όμως μπορούν να μειώνονται οι σελίδες και το δημοσιογραφικό προσωπικό να παραμένει το ίδιο; Ως "επενδυτική" προσπάθεια μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη έκδοση του free press "Plus", το οποίο μένει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί αυτόνομο στην (διαφημιστική) αγορά.
* Στο «Έθνος»: Αν και ανατράπηκε στις αρχές του χρόνου η επιχείρηση απόλυσης 100 δημοσιογράφων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν υπάρχει ως πρόθεση της διοίκησης. Οι περικοπές προς το παρόν αφορούν κατά κύριο λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία έχουν υποστεί μείωση των αμοιβών τους γύρω στο 15%. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επιπλέον μείωση στο ίδιο ποσοστό, σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με αποδοχές που ξεπερνούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...