Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το ελληνικό ραδιόφωνο αλλάζει πρόσωπο

Το ελληνικό ραδιόφωνο αλλάζει πρόσωπο
Η ραδιοφωνική ενημέρωση συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς

Της Αφροδίτης Γραμμέλη
(Αναδημοσίευση απο http://www.tovima.gr)

Η πρόσφατη μετονομασία του ραδιοσταθμού ΑΝΤ1 97,5 σε Easy 97,5 δεν είναι απλό γεγονός. Πρόκειται για το τέλος εποχής ενός ιστορικού ενημερωτικού σταθμού με σημαντική θέση στον ραδιοφωνικό χάρτη. Επιπλέον, η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται σε μία περίοδο όπου η ενημέρωση στα ερτζιανά καταρρέει. Εδώ και μήνες, στον Flash υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με απομακρύνσεις δημοσιογράφων, καθυστερήσεις πληρωμών και απεργιακές κινητοποιήσεις, ο ΑΘΗΝΑ 9,84 έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, στον Alpha υπάρχει αναταραχή και στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν οι τεχνικοί και ο αριθμός των ενημερωτικών σταθμών συρρικνώνεται αισθητά.


Η στροφή στην μουσική λίστα συμφέρει διπλά καθώς απασχολείται πιο "φτηνό" εργατικό δυναμικό, μειώνοντας έτσι το κόστος, απευθύνεται σε νεανικότερα κοινά και αποδεικνύεται πολύ πιο εύκολη λύση. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η νέα τάση που διαμορφώνεται σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι η τοποθέτηση ξεπεσμένων "τηλεοπτικών" αστέρων πίσω από τα μικρόφωνα με στόχο να λειτουργήσουν ως «κράχτες».
Από την άλλη, σοβαρό πλήγμα δέχτηκε και το αθλητικό ραδιόφωνο καθώς πολλοί σταθμοί έπαψαν να μεταδίδουν πρόγραμμα με αθλητικό περιεχόμενο, ενώ όσοι απέμειναν και σημειώνουν υψηλή ακροαματικότητα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (Sport fm, Sentra) με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις και καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Το μέλλον του ενημερωτικού ραδιοφώνου είναι δύσκολο και όπως όλα δείχνουν αν δεν αυξηθούν σύντομα τα διαφημιστικά έσοδα πολύ δύσκολα θα ανακάμψει, καθώς το κόστος λειτουργίας του είναι δυσβάσταχτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...