Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Διαφήμιση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Θα γυρίσει ο τροχός;

Συχνάζει εδώ και χρόνια στους δρόμους της καθημερινότητας μας, όμως ακόμα δεν έχει καταφέρει να «προσπεράσει» το ρόλο του συμπληρωματικού Μέσου προβολής στη συνείδηση του έλληνα διαφημιζόμενου. Άραγε, τι πιστεύει η αγορά ότι φταίει και ποια είναι η ευκαιρία;

Όταν πριν από λίγα χρόνια τα billboards των μεγαλουπόλεων απογυμνώθηκαν, πολλοί εκτίμησαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κονδυλίων της Υπαίθριας Διαφήμισης θα κατέληγε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως επισήμαναν, όμως, στελέχη της αγοράς στο περυσινό αφιέρωμα του Marketing Week, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο βασικότερος λόγος ήταν, προφανώς, η βαθιά οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση της διαφημιστικής απορρόφησης.

Έφταιξε, ωστόσο, μεταξύ άλλων, και η «θολή τοποθέτηση όλων των κινούμενων Μέσων κάτω από την ταμπέλα “Υπαίθρια Διαφήμιση”», καθώς και το γεγονός ότι «οι διαφημιζόμενοι είχαν συνηθίσει για χρόνια τα μεγάλα μεγέθη όσον αφορά στην Υπαίθρια Διαφήμιση και, εκ των πραγμάτων, δυσκολεύονταν να συνηθίσουν άλλα formats».
Αξιολογώντας το ρόλο του ΜέσουΑπό τότε πέρασε περίπου ένας χρόνος, δύσκολος, ζοφερός, με ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις και ανασφάλεια για τη χώρα. Πόσο άλλαξε άραγε η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη Διαφήμιση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Κατάφερε να εδραιωθεί λίγο περισσότερο στη συνείδηση των διαφημιζόμενων ως μία αξιόλογη όσο και απαραίτητη επιλογή; Αναβαθμίστηκε ο ρόλος της στο επικοινωνιακό μίγμα ή εξακολουθεί να συναντά... λακκούβες στο διάβα της; Ο Δημήτρης Τηλιαβερίδης, Managing Director της Interneed, θεωρεί ότι «έχει αλλάξει σημαντικά ο ρόλος του Μέσου» και, όπως εξηγεί, «αυτό που δημιουργεί θετικό ρεύμα είναι η αυξανόμενη αποτελεσματικότητα από την χρήση του.

Οι πελάτες που ενέταξαν το Μέσο στο mix ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους και το χρησιμοποιούν ξανά». Από την πλευρά του, ο Στέφανος Μορτάκης, Γενικός Διευθυντής της Taximedia, σημειώνει ότι, «παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, βλέπουμε συνεχεία αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις εταιρείες για προτάσεις και συνεργασίες». Εκφράζει, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «οι συνάδελφοι μας που ασχολούνται στα Media των διαφημιστικών θα συμπεριλαμβάνουν όλο και ποιο συχνά στις παρουσιάσεις τους τα Μέσα Μεταφοράς και τα ταξί».

Πάντως, στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντά η αγορά στην προσπάθειά της για περαιτέρω καθιέρωση και αύξηση του μεριδίου της», ο ίδιος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα μέχρι τώρα «τα τμήματα Marketing εταιρειών και μεγάλων διαφημιστικών, τα οποία δεν είναι ακόμα τόσο δεκτικά στα νέα Μέσα».

Κάτι που θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να ισχύει γιατί «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν επιδείξει μέχρι τώρα πολύ καλή ποιότητα και πιστότητα στις καμπάνιες που έχουν φέρει εις πέρας».  Αντίστοιχα, ο Δ. Τηλιαβερίδης δεν εστιάζει σε κάποιο συγκεκριμένο εμπόδιο, αλλά υπογραμμίζει «τη γενικότερη κατάσταση της αγοράς που λειτουργεί ανασταλτικά για όλα τα υπόλοιπα Μέσα και επηρεάζει αντίστοιχα και το συγκεκριμένο».
Η γνώση της αγοράς & η ευκαιρίαΧρόνο με το χρόνο οι διαφημιζόμενοι μαθαίνουν όλο και καλύτερα την Κινούμενη Διαφήμιση. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι παρανοήσεις της εγχώριας αγοράς σε σχέση με το συγκεκριμένο Μέσο προβολής. Και όμως, όπως αναφέρει ο Δ. Τηλιαβερίδης, ακόμα παρατηρείται «η ταύτιση των στοιχείων των Μέσων μεταφοράς με ενέργειες της παραδοσιακής Outdoor Διαφήμισης, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στο μυαλό εκείνων που καλούνται να πάρουν αποφάσεις». Ευελπιστεί, πάντως, ότι «η περισσότερη εξοικείωση και γνωριμία με το Μέσο θα βοηθήσει ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις».

Ο δε Σ. Μορτάκης, μιλώντας αποκλειστικά για τα ταξί, νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει ότι πλέον «το περιβάλλον των ταξί έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ, αφού τα ταξί που λαμβάνουν μέρος στις καμπάνιες των πελατών μας είναι κατά βάσει ραδιοταξί». Όπερ σημαίνει ότι οι οδηγοί των οχημάτων είναι «πλήρως ελεγχόμενοι, αξιοπρεπέστατοι, ευγενικοί με πεντακάθαρα και καινούργια οχήματα και, από όσα μας λένε οι μακροχρόνιοι πελάτες μας, είναι και πάρα πολύ καλοί πωλητές».

Ποια είναι, ως εκ τούτου, σήμερα η ευκαιρία -αν υπάρχει- για τη Διαφήμιση στα Μέσα Μεταφοράς; Ο Γενικός Διευθυντής της Taximedia υπενθυμίζει ότι «τα Μέσα Μεταφοράς είναι πλέον από τα ελάχιστα νόμιμα Μέσα Υπαίθριας Διαφήμισης που έχουν απομείνει». Και παραδέχεται ότι περίμενε πώς «ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του Outdoor που “έτρεχε” σε piza και panels θα μεταφερόταν στα Μ.Μ.Μ κάτι που τελικά δεν έγινε».

Εκτιμά, όμως, ότι αυτό θα συμβεί και μάλιστα σύντομα. Παρομοίως, ο Managing Director της Interneed διατηρεί την αισιοδοξία του γιατί «με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τη διεύρυνση χρήσης του Μέσου, η αμεσότητα της αποτελεσματικότητας αυξάνεται. Και αυτό καθιστά το Μέσο δυνατό ακόμη και σε καμπάνιες που απαιτούνται γρήγορα αποτελέσματα, κάτι που σε περιόδους κρίσης έχει μεγαλύτερο βάρος από το “χτίζω”».
Από το εξωτερικό με αγάπηΣε πολλές χώρες του εξωτερικού και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η Υπαίθρια Διαφήμιση ζει και βασιλεύει. Έστω και έτσι, όμως, η Κινούμενη Διαφήμιση διατηρεί αξιοσημείωτη δυναμική και πολλές καμπάνιες έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητά τους. Ποιες είναι άραγε σύμφωνα με τα στελέχη της ελληνική αγοράς μερικές από πλέον αξιοσημείωτες προωθητικές ενέργειες και τι θεωρούν ότι μπορεί να διδαχτεί η χώρα μας από αυτές;

Ο Δ. Τηλιαβερίδης επισημαίνει «την προβολή στα ταξί του Λονδίνου, στα οποία διαφημίζονται εταιρείες, προϊόντα και υπηρεσίες από όλο το φάσμα της αγοράς με έξυπνη και “τολμηρή” χρήση ενός κινουμένου μέσου μεταφοράς». Συμπληρώνει δε ότι «δεν υπάρχει προϊόν ή υπηρεσία που να μην έχει αντιληφθεί την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να προσφέρει ο συγκεκριμένος τρόπος προβολής». Από την άλλη, ο Σ. Μορτάκης κάνει λόγο για «τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών του εξωτερικού, οι οποίες διαφημίζονται συστηματικά στα μέσα μεταφοράς και ειδικότερα στο εξωτερικό και εσωτερικό μέρος των ταξί».

Προτρέπει, μάλιστα, τους διαφημιζόμενους να εμπιστευτούν το εν λόγω Μέσο. Διότι, «το πρώτο Μέσο Μεταφοράς που συναντά κάποιος όταν επισκέπτεται μια χώρα είναι το ταξί. Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι και οι υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και δεν έχουν επωφεληθεί ακόμα διαφημιστικά από το Μέσο, θα το πράξουν και θα ακολουθήσουν και αυτές το παράδειγμα των συνάδελφων τους του εξωτερικού».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο http://www.marketingweek.gr/default.asp?pid=9&la=1&cID=2&arID=44052

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...