Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Κλείνει μετά από δεκαετίες το Minitel, το γαλλικό Ίντερνετ πριν από το Ίντερνετ



Η υπηρεσία Minitel, που λειτουργούσε στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1980 μεταδίδοντας κυρίως χρηστικές πληροφορίες και παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες, πρόκειται να κλείσει στα τέλη του Ιουνίου.
Ήταν ένα εντελώς γαλλικό πείραμα που προϋπήρξε του World Wide Web αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στη σαρωτική εξάπλωσή του.
Το δίκτυο της France Telecom, που ήταν κλειστό και χρησιμοποιούσε ειδικά τερματικά και όχι προσωπικούς υπολογιστές, προσέφερε έναντι μικρού αντιτίμου πάνω από 20.000 υπηρεσίες στις καλές ημέρες.



Αν και ήταν δημοφιλής στη χώρα, η εξάπλωση του Ίντερνετ –που προσφέρει φυσικά πολλά περισσότερα– κατέστησε το Minitel παρωχημένο.
Το 1985 υπήρχαν ένα εκατομμύριο τερματικά και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν πλέον το Ίντερνετ είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία, έφταναν τα εννέα εκατομμύρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που το προτιμούσαν γιατί ήταν κερδοφόρο.

Οι Γάλλοι διάβαζαν από τα τερματικά ειδήσεις, έκλειναν εισιτήρια και διακοπές ενώ υπήρχαν και χώροι για κουβέντα, ακόμα και (ακριβές) ροζ γραμμές.
Αργότερα συνδέθηκε με το web, αλλά σταδιακά έχασε το κοινό του αν και 800.000 τερματικά εξακολουθούν να είναι -για λίγο ακόμα- σε χρήση.


Πηγή : τα ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...