Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η επόμενη μέρα στα media εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες τους

Τα media στα χέρια των ιδιοκτητών τους

Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Η δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΔΟΛ που κατέθεσε ο Σταύρος Ψυχάρης μπορεί να αιφνιδίασε τους παροικούντες την αυλή της εκδοτικής αγοράς, αποτυπώνει ωστόσο ανάγλυφα το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου για το σύνολο των media. Με δεδομένο ότι στο τέλος της διαδικασίας που ανήγγειλε ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 59,78% του ΔΟΛ, είναι η έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών, μπαίνει η σφραγίδα στην επιστροφή των ΜΜΕ στα χέρια των ιδιοκτητών τους. Η επόμενη φάση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους εξαρτάται αποκλειστικά από το στόχο τους να παραμείνουν στην αγορά των media, στόχος που, όπως είναι φανερό, θα καθορίσει την τακτική και τις συμμαχίες τους στο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον.
Ο Σταύρος Ψυχάρης, μετά την εξαγορά του ποσοστού του Ιδρύματος Λαμπράκη, κατέστη ο πλειοψηφών μέτοχος του ΔΟΛ. Η δύναμη αυτή, ωστόσο, εν μέσω του ρευστού πολιτικού τοπίου και κυρίως στη δίνη των οικονομικών εξελίξεων, δείχνει να είναι χωρίς αντίκρισμα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου.
Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ παραμένει μετέωρη. Το διαζύγιο με το δεύτερο μεγαλομέτοχο του ΔΟΛ, τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, κάτοχο του 20% των μετοχών, περιπλέκει τα πράγματα.
Της εξόδου του ΔΟΛ από το Χ.Α. προηγήθηκε η έξοδος της ΙΜΑΚΟ, με τη γνωστή κατάληξη στην κατάρρευση του ομίλου περιοδικών και αυτή των εκδόσεων Αντώνη Λυμπέρη. Και αυτό το εκδοτικό συγκρότημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δραματική θέση. Κατά εκτιμήσεις και πληροφορίες, η πιθανή έξοδος του ΔΟΛ από το χρηματιστήριο δεν θα είναι η τελευταία, μιας και θέτουν υποψηφιότητα σε μια τέτοια επιλογή και άλλα εκδοτικά συγκροτήματα. Όπως της «Καθημερινής» και του συγκροτήματος Μπόμπολα.
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημοσιογραφικού οργανισμού, ο «προτείνων» δεσμεύεται ότι θα αποκτήσει τις μετοχές σε ποσοστό 40,214% και θα έχει δικαίωμα να εξέλθει από το χρηματιστήριο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθεί κανείς στη στάση που θα κρατήσει ο Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος αποχώρησε από τη διοίκηση του ΔΟΛ χωρίς να εκδηλώσει τις προθέσεις του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ίδιος έχει δεσμευτεί για την εξαγορά μετοχών που θα μείνουν διαθέσιμες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος», ιδιοκτήτριας εταιρείας του Mega.
Το κανάλι των τριών εκδοτικών συγκροτημάτων, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη αντιμετωπίζει πιεστικά προβλήματα ρευστότητας. Το σταυρόλεξο ωστόσο των σχέσεων ανάμεσα στους μετόχους και τους ενδιαφερόμενους για αύξηση του ρόλου τους, Χρ. Κοπελούζου και Β. Ρέστη, προς το παρόν είναι άλυτο.
Πέρα από τις τακτικές αυτές κινήσεις των εκδοτικών συγκροτημάτων για την επόμενη μέρα στο μιντιακό τοπίο της χώρας, υπάρχει και μια ακόμη σημαντική παράμετρος. Οι μιντιακές εταιρείες αποκόμισαν από το χρηματιστήριο τη χρυσή περίοδο της ανάπτυξης, που σήμερα χαρακτηρίζεται ως «φούσκα» των ΜΜΕ, περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ. Η έξοδός τους σφραγίζεται από παθητικό 750 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ χρέη, κατάρρευση της αξίας τους και κυρίως την πιθανή κατάληξη σε λουκέτα. Όπως ήδη έχει συμβεί με το Alter και την Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...