Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ακήρυχτος πόλεμος για το Διαδίκτυο

Ακήρυχτος πόλεμος για το Διαδίκτυο
Κυβερνήσεις ισχυρών κρατών, πολυεθνικές εταιρείες και ανώνυμοι χάκερ μάχονται για τον έλεγχο του κυβερνοχώρου μέσω των «μοντέλων» λειτουργίας του και η σύνοδος του ΟΗΕ στο Ντουμπάι για το Internet μόνο... κυανόκρανους δεν θα έχει.
 
(Αναδημοσίευση απο http://www.tovima.gr)
 
Σε λίγους μήνες στο Ντουμπάι εκπρόσωποι από 193 χώρες θα συναντηθούν προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν τη συνθήκη του ΟΗΕ για τους Διεθνείς Κανονισμούς Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Regulations). Η συνθήκη που αφορά τους τομείς της τηλεφωνίας, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρυνθεί προκειμένου να καλύψει και τα θέματα του Διαδικτύου. Σε αυτή την περίπτωση η συνάντηση στο Ντουμπάι μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό σταθμό στη διαμόρφωση της ψηφιακής επόμενης ημέρας.


Ποιος ελέγχει το Internet
Στον ακήρυχτο πόλεμο για τον έλεγχο του Διαδικτύου ισχυρές κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρείες και ανώνυμοι χάκερ μάχονται σε ένα μέτωπο που συνεχώς διευρύνεται και αλλάζει. Από τη μία υπάρχει το μοντέλο που λίγο-πολύ προωθούν επισήμως οι ΗΠΑ και μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και στηρίζεται στην προάσπιση της «ελευθερίας του Διαδικτύου», που ορίζεται ως το δικαίωμα να μπορείς να εκφράζεις τις απόψεις σου, να συνέρχεσαι ειρηνικά και να αναζητείς ή να μοιράζεσαι πληροφορίες με άλλους. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο μοντέλο αυτό οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να καταγράφουν και να εκμεταλλεύονται τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών για λόγους ασφαλείας ή προς εμπορική εκμετάλλευση.
Από την άλλη πλευρά, μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία και το Ιράν επιθυμούν να υπάρχουν ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι στην ιντερνετική δραστηριότητα των πολιτών και αρκετές από αυτές έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού που θα διαμορφώνει τις πολιτικές για τον κυβερνοχώρο. Και τα δύο μοντέλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον έλεγχο του Διαδικτύου.
 
 
Ο τρίτος πυλώνας είναι τα εκατομμύρια ανώνυμοι χρήστες, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, που επιθυμούν να παραμείνει το Διαδίκτυο ένα ασφαλές, ανεξάρτητο και ανοιχτό σύστημα με τους λιγότερους δυνατούς κανονισμούς. Οι αντίρροπες αυτές δυνάμεις θα προσπαθήσουν στο Ντουμπάι να διαπραγματευτούν για τη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής βάσης, γεγονός που όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές θα είναι τρομερά δύσκολο.
Ενα από τα κομβικά σημεία του Διαδικτύου είναι το Domain Name System, σύστημα που καταγράφει την ονομασία και την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας ιστοσελίδας. Για πολλά χρόνια ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης έως ότου ο πρόεδρος Κλίντον αποφάσισε να το ιδιωτικοποιήσει. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) η οποία ελέγχεται μεν από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ωστόσο ξένες κυβερνήσεις έχουν σαφή επιρροή στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της.
Ο έλεγχος της icann θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους στο Ντουμπάι, καθώς πολλές μεγάλες χώρες επισημαίνουν ότι σε ένα σύστημα που από τη φύση του αψηφά τα γεωγραφικά σύνορα, είναι άδικο για μία και μοναδική χώρα να διαθέτει τόσο μεγάλο ποσοστό του ελέγχου.


Πνευματικά δικαιώματα
Ενα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις συζητήσεις για το Διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό είναι και το ζήτημα της πειρατείας έργων που προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα. Με την παράνομη διακίνηση, αντιγραφή και ανταλλαγή αρχείων να αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες δραστηριότητες εκατομμυρίων χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο, η βιομηχανία του θεάματος και των εκδόσεων αιμορραγεί από διαφυγόντα κέρδη, τα οποία κάθε χρόνο ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις θεσπίζουν αυστηρές νομοθεσίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν καταφέρνουν να το καταπολεμήσουν αποτελεσματικά.
Εκπρόσωποι των κινηματογραφικών στούντιο, των δισκογραφικών εταιρειών και των εκδοτικών οίκων πιέζουν για τη λήψη ακόμη πιο δρακόντειων μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην τεχνολογία κάνουν ακόμη πιο εύκολη την πειρατεία. Παράλληλα η πειρατεία ή μάλλον η αντιμετώπιση της πειρατείας φαίνεται να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική σκηνή με το Κόμμα των Πειρατών στη Σουηδία να εκπροσωπείται ήδη στη Βουλή και το ανάλογο κόμμα στη Γερμανία ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.


«Κλειδί» οι ανώνυμοι χακτιβιστές
Πίσω από την επωνυμία «Ανώνυμοι» κρύβονται πολλές ομάδες με αντικρουόμενα πολλές φορές συμφέροντα. Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους με κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων και ιστοτόπων μεγάλων εταιρειών με κύριο αίτημα περισσότερη διαφάνεια. Πολλές φορές αντιτίθενται σε νομοσχέδια που προσπαθούν να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στο Διαδίκτυο. Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται κρυπτογράφοι, αναλυτές και προγραμματιστές, αλλά και έφηβοι με ιδιαίτερο ταλέντο στο να προσπερνούν τα στεγανά ασφαλείας που προστατεύουν τις κυβερνητικές και εταιρικές ιστοσελίδες. Η δράση τους τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί και χωρίς αμφιβολία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...