Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Κραυγές και ψίθυροι» στο συγκρότημα Αλαφούζου για τα δάνεια-μαμούθ του ΣΚΑΙ


Αναδημοσίευση απο www.iefimerida.gr


Ψίθυροι για προβλήματα στο συγκρότημα Αλαφούζου που σχετίζονται με τις οικονομικές υποχρεώσεις του ραδιοτηλεοπτικού ΣΚΑΙ και τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις των μελών της οικογένειας , ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στην πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του σταθμού προς τις τράπεζες-κυρίως την Εθνική- και τις θυγατρικές τους αγγίζουν τα 80 εκατομύρια ευρώ. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το μεγάλο «ανοιγμα» του ΣΚΑΙ αλλά και με το ότι οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί για τα δάνεια αυτά από την πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου σχετίζονται με τις επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζεται ο αδελφός του Θεμιστοκλής και ο πατριάρχης της οικογένειας Αριστείδης.


Με λίγα λόγια, τα προηγούμενα χρόνια που οι τράπεζες ήταν πιο ελαστικές στην δανειοδότηση επιχειρήσεων, και το γενικότερο κλίμα στην αγορά δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό, δανειοδότησαν τον ΣΚΑΙόπως και όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που το ζητούσαν με εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση δινόταν λόγω της μεγάλης αξιοπιστίας του ομίλου «Καθημερινη-ΣΚΑΙ» σε συνδυασμό με την ισχυρή παρουσία του πατρός Αλαφούζου στον ναυτιλιακό χώρο. Η δανειοδότηση του ΣΚΑΙ με αυτές τις διαδικασίες έχει να κάνει και με την απόσχιση πριν από χρόνια του εκδοτικού κλάδου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας και τη δημιουργία μιας θυγατρικής, της «Καθημερινές Εκδόσεις» η οποία και εκδίδει την ιστορική εφημερίδα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 'άνθρωποι του Αριστείδη Αλαφούζου προσπαθούν εδώ και καιρό να ξεκαθαρίσουν πλήρως με τις διοικήσεις των τραπεζών το θέμα των δανείων και των οφειλών κάθε εταιρίας.
Ο 'έλεγχος συνεχίζεται και με την ολοκλήρωση του αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις καθώς οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Γιάννης Αλαφούζος θα πρέπει να καλύψει δάνεια με προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία ή με τα έσοδα από τον ΣΚΑΙ, τα οποία όμως λόγω της συγκυρίας στην αγορά είναι περιορισμένα για όλα τα μέσα.
Μία άλλη πιθανότητα είναι να αναζητήσει χρηματοδότη προοπτική που πάντως δείχνει αναιμική καθώς δεν υπάρχουν επιχειρηματίες με ρευστότητα που δείχνουν έτοιμοι να επενδύσουν στο χώρο των media. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΣΚΑΙ , όπως και το σύνολο των ΜΜΕ στη χώρα μας , καταγράφει κάθε χρόνο ζημιές εκατομμυρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...