Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

"Πόλεμος" ΟΠΑΠ - Centric (Sportingbet) για την διαφήμιση!

Για αρκετό καιρό, ΟΠΑΠ και Centric, αν και ουσιαστικά ανταγωνιστές, διατηρούσαν τις αποστάσεις τους. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, με τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, την αδειοδότηση των εταιρειών του διαδικτυακού στοιχήματος και, κυρίως, η μείωση της πίτας του τζόγου στην Ελλάδα φαίνεται πως στενεύουν τα περιθώρια για «αβρότητες»...
Η απόφαση της Sportingbet (αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τη Centric) να διαφημίσει σε prime time τηλεοπτική ζώνη -κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Άρσεναλ-Μίλαν για το Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη Τρίτη- και στη συνέχεια στην (κρατική!) ΕΡΑ Σπορ, ότι προσφέρει νόμιμα στοιχηματικές υπηρεσίες στην Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση του ΟΠΑΠ.
Ο οργανισμός ζήτησε εγγράφως την παρέμβαση της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Οικoνομικού Εγκλήματος καθώς κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 4002/2011 (σ.σ. αγορά στην ρύθμιση της αγοράς παιγνίων) «το μεν MEGA... μετέδωσε διαφήμιση στοιχηματικής εταιρείας, η οποία δεν έχει καν άδεια δραστηριοποίησης στην ελληνική επικράτεια, ενώ αντίστοιχη διαφήμιση μετέδωσε στη διάρκεια του προγράμματός της και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ».
Πράγματι, εάν ανατρέξει κανείς στη λίστα των εταιρειών που έλαβαν προσωρινή άδεια διραστηριοποίησης στην Ελλάδα, δεν περιλαμβάνεται ούτε η Sportingbet, ούτε η Centric. Πώς έχει λοιπόν η υπόθεση;
Μεταξύ των
εταιρειών αυτών βρίσκεται και η εταιρεία SportingOdds Ltd, μια αγγλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα ελέγχεται από την Sportingbet PLC. Γιατί επιλέχθηκε να αδειοδοτηθεί η SportingOdds Ltd;Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, διότι βάσει του νόμου 4002/2011 ορίζεται πως μια ευρωπαϊκή εταιρεία για να εισέλθει στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την αδειοδότηση θα πρέπει να πληρώσει το 30% από τα μεικτά της κέρδη τη διετία 2010 - 2011.
Eάν λοιπόν την άδεια λάμβανε η Sportingbet και όχι η (με σαφώς μικρότερα κέρδη) SportingOdds Ltd, τότε η πρώτη θα έπρεπε να καταβάλει περί τα 20-25 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της για τις δύο αυτές χρήσεις. Πώς συνδέονται οι δύο εταιρείες; Όποιος επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στο site της sportingodds.com, τότε αυτόματα μεταφέρεται στο site της sportingbet.com... Η εξήγηση, πάντως που δίνεται, όπως μεταφέρεται από παράγοντες της αγοράς, είναι ότι η sportingodds διαχειρίζεται λογαριασμούς πελατών της sportingbet.
Η αντιπαράθεση, όμως των δύο εταιρειών δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Sportingbet (Centric) είχε δώσει εντολή να προβληθούν ανάλογα διαφημιστικά μηνύματα κατά την διάρκεια του τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ μεταξύ ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, κάτι που γνώριζε ο ΟΠΑΠ. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση που οι διαφημίσεις αυτές μεταδίδονταν, η διοίκηση του Οργανισμού είχε ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου εναντίον των υπεύθυνων βάσει του νόμου. Τελικώς, οι διαφημίσεις αυτές δεν μεταδώθηκαν.
Η υπόθεση, πάντως, δείχνει τον τελευταίο καιρό να έχει ξεφύγει από τα όρια της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και να εξελίσσεται σε επιχειρηματικό πόλεμο με φόντο ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που εκτείνεται μέχρι τα ΜΜΕ και το ποδόσφαιρό. Και όλα αυτά, βέβαια, τη στιγμή που το κράτος όχι μόνο αποτυγχάνει με το νομικό πλαίσιο που δημιούργησε για την αδειοδότηση των ιντερνετικών εταιρειών να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών εταιρειών και να εξασφαλίσει σημαντικά φορολογικά έσοδα, αλλά αδυνατεί να ελέγξει το παράνομο τζόγο που γιγαντώνει καθημερινά σε κάθε πόλη της χώρας.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Media Metadata

Networked Blogs

like

Συνολικές προβολές σελίδας