Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

O OΠΑΠ και το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου για τις αποκρατικοποιήσεις

Αυστηρό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η τρόικα φαίνεται ν' απαιτεί την ολοκλήρωση 13 αποκρατικοποιήσεων μέσα στη χρονιά, με πιο σημαντικές την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΠΕ, των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (συμπεριλαμβανομένου της Εγνατίας Οδού) κ.ά.
Το νέο μνημόνιο επίσης προβλέπει και άλλες 12 αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2013.
Το νέο πρόγραμμα είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η αποκρατικοποίηση των ΑΤΕ, Τ.Τ. και Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων αναβάλλεται προς το παρόν. Αντίθετα, έρχεται πιο

μπροστά η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, όπως επίσης και η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία θα πρέπει να κλείσει μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Τα Κρατικά Λαχεία που ήταν η πιο ώριμη αποκρατικοποίηση, τώρα δεν αναμένεται να κλείσει πριν από το γ΄ τρίμηνο του έτους, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο. Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για αδυναμία επίλυσης του θέματος της τιτλοποίησης των εσόδων από τα λαχεία στην Ariadne S.A. και για τον λόγο αυτό ο νέος ανάδοχος, δεν πρόκειται να εγκατασταθεί πριν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στο νέο πρόγραμμα, σε αντίθεση με όλα τα προγενέστερα, υπάρχει «πιο βαριά η ανάσα» της τρόικας. Η τελευταία πλέον δεν αξιώνει μόνον τον χρόνο έναρξης των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσης, όπως επίσης και τα ενδιάμεσα στάδια που αφορούν την πρόσληψη συμβούλων, στην διενέργεια των διαγωνισμών, στην υπογραφή συμβάσεων κ.ά. Για παράδειγμα στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, αξιώνει τη διενέργεια του διαγωνισμού στο β΄ τρίμηνο του έτους, την υπογραφή σύμβασης πώλησης στο γ΄ τρίμηνο του έτους και την εκταμίευση του αντιτίμου πώλησης στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο:

– Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα (Μάρτιος) θα πρέπει να προσληφθούν όλοι οι σύμβουλοι για τις 13 αποκρατικοποιήσεις που θα δρομολογηθούν μέσα στο έτος.

– Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εισφερθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) όλα τα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία, πλην των τραπεζικών μετοχών. Στα νέα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται οι μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων που δεν είχαν συμφωνηθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής). Τα ζημιογόνα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφέρονται ανάλογα με την πορεία του προγράμματος. Επίσης η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θα μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ με την υποβολή σχετικού αιτήματος. Επίσης για τις δημόσιες επιχειρήσεις που οι μετοχές τους θα περιέλθουν στη δικαιοδοσία του Ταμείου, το τελευταίο θ' αποκτήσει όλα τα δικαιώματα ψήφου προκειμένου ν' αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και να επιβάλει τις αναγκαίες προσαρμογές για την πώληση του περιουσιακού στοιχείου.
– Η τρόικα θα συνεργαστεί με τις κοινοτικές αρχές προκειμένου να ξεκαθαρίσουν θέματα κρατικών ενισχύσεων σε υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΟΠΑΠ, ΕΑΣ κ.ά.). Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η Ομάδα Δράσης (Task Force).
– Η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στην επίλυση νομικών και τεχνικών ζητημάτων, πολεοδομικού σχεδιασμού και έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ θα καταγράψει περίπου 3.000 ακίνητα έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου προκειμένου να οδηγηθούν προς αξιοποίηση.http://www.24betgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...