Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκλήρισμα στον Τύπο η κατάργηση των ισολογισμών

γράφει ο Τυπικός

(Αναδημοσίευση απο ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)

Οι επιθυμίες της τρόικας, προσταγές, και πλέον είναι κάτι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο δέκα ημερήσιες εφημερίδες, πολύ περισσότερες επαρχιακές και χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία αν καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών. Σύμφωνα με τον... μπούσουλα αιτημάτων που έχει στείλει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση η κατάργηση των ισολογισμών αποτελεί... «μνημονιακή υποχρέωση» και πρέπει να εφαρμοστεί. Το ζήτημα είναι ότι αν εφαρμοστεί θα μιλάμε μετά για σωστό ξεκλήρισμα στον Τύπο καθώς δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε τα λουκέτα...

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι από τους ισολογισμούς ζουν και επιβιώνουν μεγάλες και μεγάλες, και μικρότερες αλλά και ιστορικές εφημερίδες. Η θέση του Φώτη Μπόμπολα για την «Ημερησία» είναι γνωστή: αν καταργηθούν οι ισολογισμοί, την επόμενη ημέρα θα βάλει λουκέτο στην οικονομική εφημερίδα του Πήγασου. Η διοίκηση της «Ναυτεμπορικής» έχει κάνει γνωστό ότι στην περίπτωση που καταργηθούν οι ισολογισμοί θα απολύσει περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους. Από τον... κίνδυνο του λουκέτου σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να εξαιρεθούν το «Κέρδος», η «Εξπρές», ο «Λόγος» και η «Νίκη» ενώ η «Αυγή», επίσης με σοβαρά έσοδα από ισολογισμούς, έχει να ελπίζει, όπως και σε πολλές άλλες κρίσεις, στη στήριξη του κόσμου της Αριστεράς...


Οι εργαζόμενοι στην «Ναυτεμπορική», στο «Κέρδος» και στην «Ημερησία» σε επιστολή τους προς τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παντελή Καψή και Γιώργο Κουτρουμάνη κάνουν λόγο για «απόπειρα επιχειρηματικών κύκλων, που με τη συνδρομή - ή και παρότρυνση συγκεκριμένων εκδοτών - επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς της δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες».
Η ΕΣΗΕΑ με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ζητά να εξετάσει το ζήτημα με προσοχή διότι η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη διαφάνεια καθώς και στο θεσμικό έλεγχο των επιχειρήσεων ενώ οι επενδυτές θα στερηθούν από πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Υπογραμμίζει ακόμα ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό πως το διαδίκτυο και οι ιστοσελίδες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση που εγγυώνται οι δημοσιεύσεις στα έντυπα.
Ο ΕΔΟΕΑΠ σημειώνει ότι με την προσπάθεια για κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο «επιχειρείται ένα ακόμη πλήγμα στα ΜΜΕ του τόπου με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι το απαιτούν… οι Βρυξέλλες!». Και διαβεβαιώνει ο ΕΔΟΕΑΠ ότι «είναι εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά με τις λειτουργικές δαπάνες τους και για την πλειοψηφία των περιπτώσεων ευτελές, το ποσό , που καλούνται να καταβάλλουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημοσίευση των ισολογισμών  στις εφημερίδες. Το ποσό αυτό εκμηδενίζεται αν ληφθεί υπόψη ότι είναι απολύτως ανταποδοτικό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Media Metadata

Networked Blogs

like

Συνολικές προβολές σελίδας