Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Παράταση αγωνίας για την Leo Burnett

Σε περίπου δυο μήνες αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για το μέλλον της Leo Burnett. Πολύ σημαντικό, όμως, είναι πως μέχρι τότε θα ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπόθεση της Leo Burnett με την απόφαση του δικαστηρίου, που θα κρίνει αν η εταιρεία θα υπαχθεί στο 99 ή αν θα μπει σε διαδικασία πτώχευσης, όπως έχουν αιτηθεί πρώην εργαζόμενοι της, να αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.  Μάλιστα, αυτό, που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως μέχρι τότε ανανεώθηκε και η χρονική ισχύς των ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει η μεριά των εργαζομένων, μην επιτρέποντας στην ουσία στην Leo Burnett να προχωρήσει σε καμία καταβολή χρηματικού ποσού παρεκτός για την μισθοδοσία του προσωπικού της και για λειτουργικά έξοδα.

Τι συνέβη στην αίθουσα 

Στην αίθουσα του δικαστηρίου η πλευρά της Leo Burnett (και φυσικά του Publicis Groupe) εκπροσωπήθηκε από τον νομικό σύμβουλο και μέλος πλέον του ΔΣ της εταιρείας, Γιάννη Χατζηπροδρόμου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως η διαφημιστική έχει έρθει σε συμφωνία διακανονισμού με τα Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό haircut των οφειλών. Ακόμη σημείωσε  πως η Leo Burnett διαπραγματεύεται με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της προκειμένου να υπάρξει μείωση του μισθώματος. Αν αυτή η υπόθεση δεν προχωρήσει τότε η εταιρεία θα αναζητήσει νέα γραφεία για τα οποία θα απαιτείται μικρότερου ύψους ενοίκιο.

 

Ακόμη η πλευρά της Leo Burnett υποστήριξε πως έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες σημαντικές περικοπές εξόδων «χάρη» σε περικοπές προσωπικού αλλά και σε διακανονισμούς με προμηθευτές.  Επίσης σημείωσε πως όλοι οι λογαριασμοί πολυεθνικών πελατών έχουν παραμείνει στην εταιρεία και πως  η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της.  Βέβαια, αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε αναφορά ούτε στην απώλεια των λογαριασμών  των εγχώριων πελατών της  Leo Burnett αλλά ούτε και στο τι συμβαίνει με τις τράπεζες. Γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά καθώς όπως ακούγεται η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε επίσχεση εις χείρας τρίτων όσον αφορά τις «τοξικές επιταγές» του Alter  που έχει στα χέρια της από την διαφημιστική εταιρεία.  Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί πως καμία έγγραφη συμφωνία για haircut οφειλών δεν προσκομίστηκε στο δικαστήριο σαν αποδεικτικό στοιχείο.


Από την μεριά τους, οι 17 πρώην εργαζόμενοι της Leo Burnett που έχουν καταθέσει την αίτηση πτώχευσης για την εταιρεία σκιαγράφησαν μια διαμετρικά αντίθετη εικόνα για την κατάσταση. Αφού αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της σημερινής διοίκησης της Leo Burnett πως αποτελούν και αυτοί στελέχη της νεοσύστατης The Newtons, εκπρόσωπος τους κατέθεσε  ενόρκως πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί καμία αμοιβή σε κανέναν συνεργάτη/προμηθευτή της Leo Burnett και ανέφερε πως  στόχος της σημερινής διοίκησης της διαφημιστικής είναι η πτώχευση της εταιρείας  και η μεταφορά των πολυεθνικών πελατών στην Black Pencil.  Επίσης αναφέρθηκε στην «εθελούσια έξοδο» που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία σημειώνοντας πως στην ουσία οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου και, όπως σημειώθηκε και πρωτύτερα,  μέχρι τότε θα ισχύουν και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα,  για τους επόμενους δυο μήνες απαγορεύεται  κάθε μεταβολή στην πραγματική ή νομική κατάσταση της περιουσίας της εταιρείας και αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε η περιουσία της Leo Burnett είναι δεσμευμένη και δεν μπορεί να γίνει καμία μεταφορά χρημάτων προς προμηθευτές, πιστωτές ή τρίτους. Επιτρέπεται η διάθεση χρημάτων μόνο για την κάλυψη των τρεχουσών μισθολογικών υποχρεώσεων και λειτουργικών εξόδων, πράγμα που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σημαίνει πως τυχόν καταβολή χρημάτων στα ΜΜΕ –στο πλαίσιο της συμφωνίας για haircut- μπορεί να γίνει μονάχα εάν υπάρξει εισροή χρημάτων από τον διεθνή διαφημιστικό όμιλο του Publicis Groupe.

(advertising.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...