Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ασφαλέστερο απόρρητο υπόσχεται το facebook



Mετά τις καταγγελίες στην Αυστραλία ότι ο υπερδημοφιλής τόπος κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει τις κινήσεις μας σε όλο το internet, τo facebook υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των χρηστών του.

Ο τεχνολόγος, Nick Cubrilovic, ανακάλυψε ότι ακόμα κι όταν έκανε αποσύνδεση από το facebook, αυτό δεν έσβηνε τα «tracking cookies», αλλά κρατούσε αποθηκευμένα τα στοιχεία του. Επιπλέον εξήγησε «κάθε φορά που επισκέπτεστε μία ιστοσελίδα , η οποία περιέχει το "κουμπί" του facebook, το πρόγραμμα πλοήγησης σας στο internet στέλνει όλα τα στοιχεία των κινήσεων σας στο διαδίκτυο, στο facebook. Έτσι δεν αρκεί απλά να αποσυνδεθείτε από το facebook, πρέπει να σβήσετε ξεχωριστά όλα τα στοιχεία παρακολούθησης (tracking cookies) σε κάθε σελίδα που επισκέπτεστε».


Οι δημιουργοί της σελίδας αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι το facebook κρατάει στα αρχεία του στοιχεία των χρηστών του, ακόμα και όταν εκείνοι επισκέπτονται άλλες σελίδες ή απλά σερφάρουν στο διαδίκτυο και υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα.

Αλλά η καταγγελία σε συνδυασμό με την πρόσφατη την εφαρμογή «Timeline» στην οποία οι χρήστες μπορούν να δουν με χρονολογική σειρά τις κινήσεις τους στο facebook, καθώς και να ανακαλύψουν εκείνους που τους αφαίρεσαν από τη «λίστα των φίλων» τους, κλιμάκωσαν την καχυποψία.

Ο Stephen Collins, εκπρόσωπος της ομάδας διαδικτυακής προστασίας «Electronic Frontiers Foundation Australia» δήλωσε ότι «για μία ακόμη φορά το facebook χρησιμοποιεί προς όφελος του, ότι ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του, επειδή δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτό είναι το λιγότερο, ανήθικο». Και εξήγησε ότι του πήρε τουλάχιστον μία ώρα για να «κλειδώσει» το προφίλ του στο facebook, έτσι ώστε τα προσωπικά του στοιχεία, να μην είναι φανερά στον μέσο χρήστη του διαδικτύου.

(Αναδημοσίευση από enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...